Diverse Terestre

Serbia semnează achiziția sistemelor de apărare aeriană cu rază scurtă Mistral 3, produse de MBDA

 

Mistral

Mistral

16 iulie 2019

MBDA anunță semnarea cu Ministerul sârb al Apărării a contractului privind achiziția sistemelor de apărare aeriană cu rază scurtă Mistral 3, eveniment care a avut loc astăzi, 16 iulie 2019, cu ocazia vizitei la Belgrad a Președintelui Franței, Emmanuel Macron.

Cu această primă comandă de rachete europene, Serbia devine al 32-lea stat client pentru Mistral și a 10-a țară invitată să se alăture clubului utilizatorilor de sisteme Mistral. Acest lucru va permite Serbiei să beneficieze de experiența multor alte forțe care operează Mistral în Europa și să contribuie la dezvoltarea viitoarelor sisteme de arme bazate pe acest tip de rachetă. Contractul semnat astăzi se referă la achiziția rachetelor Mistral, a lansatoarelor pentru trupele terestre, a altor echipamente și logistică aferente acestui sistem, precum și oferirea de asistență tehnică și materială pentru integrarea rachetelor Mistral pe vehicule PASARS ale Forțelor Armate Sârbe.

Mistral 3, cea mai recentă generație a familiei Mistral disponibilă astăzi, se remarcă printr-o înaltă rezistență la contramăsuri în infraroșu și capacitatea de a aborda ținte aeriene care au o joasă semnătură termică, precum rachetele și dronele.

Prezent la semnarea contractului, Eric Beranger, CEO al MBDA, a spus: “Suntem mândri că acest contract depășește cu mult nivelul unei simple achiziții. Serbia este invitată să devină membru al clubului utilizatorilor de sisteme Mistral și devine un nou partener pentru MBDA. Mai presus de orice, acest contract este primul pas important al unei cooperări pe care o vom dezvolta cu Serbia, o țară ale cărei obictive de securitate sunt similare cu ale Franței și Uniunii Europene.”

Despre MBDA

MBDA este singurul grup european capabil să proiecteze și să producă rachete și sisteme de rachete care corespund în totalitate nevoilor operaționale curente și viitoare ale celor trei forțe armate (terestră, navală și aeriană).

Cu o prezenţă importantă în cinci ţări europene şi în SUA, MBDA a obţinut în 2018 venituri de 3,2 miliarde de euro cu un registru de comenzi de 17,4 miliarde de euro. Cu peste 90 de clienţi din domeniul militar, MBDA este lider mondial în fabricarea de rachete şi sisteme de rachete.  În total, grupul oferă 45 de sisteme de rachete și contramăsuri operaţionale deja şi peste 15 alte tipuri aflate în curs de dezvoltare.

MBDA este deținut împreună de Airbus (37,5%), BAE Systems (37,5%) și Leonardo (25%).

5 Comments

 • Franta prin MBDA livreaza armament catre o tara prietena cu Rusia. Aceasta tara este in sud-vestul Romaniei.
  Sa ne amintim si de navele port-elicopter pentru Rusia. Tot Mistral se numeau.
  Romania va cumpara corvete de la Naval Grup, adica de la Franta, care le va inarma tot cu armament de la MBDA.
  Oare e bine pentru flota ca mergem in aceasta directie?

  • Probabil trebuie respectată tradiția. Să nu uităm comenzile de armament ușor făcute Austro-Ungariei înaintea întrării României în razboi. Adică potențialului inamic….

 • @Seba
  Romania era legata de austro – ungaria prin tratatul secret incheiat in 1883. Deci armamentu respectiv era livrat unui aliat, nu potential inamic.

  • Mugur, cum a spus nenea Bismarck, nici un tratat nu este mai presus de interesul unei națiuni….
   Iar în 1915 era clar că dacă intram în razboi, nu vom fi aliați cu imperiul mai sus amintit.

 • Nu era clar decat privind post factum. Era in joc inclusiv ipoteza neutralitatii. Germanii si austriecii aveau pregatita o ipoteza in cazul unei actiuni ostile a Romaniei, dar intrarea trupelor romane in Transilvania i-a prins nepregatiti (vezi ”Preludiu la blitzkrieg”.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: