20131029215931

Un concept interesant al coreenilor de la DOOSAN, considerat a fi tanc mediu

In cel de-al doilea WW, pe langa tancuri, cam toate partile implicate, dar in special nemtii si rusii, au folosit masiv asa numitele distrugatoare de tancuri. Construite pe sasiurile tancurilor de serie, erau dotate cu acelasi tun, sau chiar mai teapan, dar cu turele fixe, cateodata chiar descoperite. Motivul din spatele existentei lor? Costurile si alocarea resurselor. Erau mai ieftine, mai rapid de produs si la fel de letale, daca erau folosite cu cap. Iar  nemtii aveau d-asta, dar nu aveau resurse.

Dupa WW, usor usor, in armatele care fixau trendul, conceptul de tanc a fost modificat in jurul ideii de MBT, renuntandu-se la membrii mai putini aratosi ai familiei, precum tancurile usoare sau mediii, sau distrugatoarele de tancuri. De ce? Pentru ca toate avantajele tancurilor usoare (in special cel legat de viteza) au putut fi inglobate, datorita tehnologiei, in MBT-uri, eliminand neajunsurile (blindajul usor, armele de calibru mai mic). Si in plus a aparut si specia vanatorilor de tancuri aerieni, elicopterele. O idee mai veche ce-i drept, tinand cont ca principala arma a aliatilor vestici contra Tigrilor si Panterelor nemtesti era atacarea lor din aer. Dar sa nu deviem.

Numai ca tancul usor are un fel de come-back. Problema e ca nu prea mai e tanc usor, avand tendinte mai degraba de distrugator de tancuri (ca nici tun auto-propulsat nu mai e). Despre ce vorbim de fapt?

PL-01_Concept_comparision_T-55

Prototipul PL-01 plonez, langa un bunic indepartat T-55

Aparitia MBT-ului a coincis cu mecanizarea aproape totala a conceptului modern de infanterie. Ideea exista desigur, si in WWII, dar era aplicata conform disponibilitatilor, adica relativ. Acum infanteria se deplaseaza in transportoare blindate care pot fi inarmate pana in dinti (ma rog) si beneficiaza de suportul vehiculelor blindate de lupta ale infanteriei, care de cele mai multe ori beneficiaza de un arsenal care se poate lua la tranta si cu un MBT. Ce-i drept blindajul e mai subtire si mai putin sofisticat pentru ca nu pot incarca prea mult pel, tunul e si el mai mic, pentru ca are rolul de sustinere, dar daca ii tragi niste lansatoare  de rachete anti-tanc pe el…..Exemplul M2 Bradley, care in primul razboi din Golf a distrus mai multe tankuri irakiene decat MBT-ul M1A1 Abrams este elocvent.

Evident, ideea a prins roade, si chiar daca toata lumea buna vrea MBT-uri de utlima generatie pentru rolul de coloana vertebrala a fortelor de blindate, avantajele certe ale unui distrugator de tancuri specializat nu pot fi neglijate. De ce?

sprut_sd

2S25 Sprut

Pentru ca:

  • pot fi transportate la destinatie mult mai usor, pe cale maritima (daca e cazul) dar mai ales aeriana;
  •  pot fi inarmate cu ultima tehnica utila contra tancurilor, ba chiar si ceva AA (rusii in special, dau dovada de mare spirit de inovatie aici, mai ales ca ei beneficiaza de sasiuri fara numar de tancuri, transportoare si masini de lupta);
  • in conceptia tactica moderna, de trupe care pot fi desfasurate rapid, si care pot avansa in viteza pentru a exploata bresele create de MBT-uri si atacul aerian la sol, este mereu de actualitate;
  • exista deja platforme, upgradabile in mai toate fortele blindate ale lumii, respectiv masina de lupta a infanteriei;
  • sunt mai ieftine si mai usor de upgradat

Si probabil mai exista si alte avantaje mai subtile. Si exista si exemple, oarecum timide, din lipsa de experienta operationala. Dar exista. Personal prefer ideile rusesti in domeniu ca de exemplu 2S25 Sprut. Din fata masina de lupta a infanteriei, sau poate chiar tanc usor dupa greutate, din profil distrugator. Una dintre ideile vechi si fixe ale rusilor, intr-un pachet nou, proiectat sa lupte in formatiunile de asalt aeropurtat. Poate atinge 45 de km off-road si vreo 70 pe sosea iar tunul de dotare are capacitate de a lansa ATGM-uri. Si Sprutul nu e singur, rusii se bazeaza, si pe BMD-4, cam acelasi concept dar cu alte initiale.

Si evident in concluzie, nu putem sa ne lasam pe dinafara. Avem sasiuri, avem idei, avem experienta, poate facem rost si de cele necesare, daca nu autohton, macar de prin vecini. Nu avem bani si nici planuri pentru asa ceva. Mai multi Jderi decat  Bizoni?

– Alex Neagu-