Geopolitica

Se inmultesc zburatoarele in vecinatatea Ukrainei

F-16

F-16

Campionii sahului la nivel geopolitic au mai bifat, fiecare, cateva mutari.

300 de militari insotind 12 aeronave multirol F-16 C/D si-au parasit baza de la Aviano, Italia cu destnatia Lask, Polonia, dislocarea urmand a fi finalizata pana la sfarsitul acestei saptamani. Evident, toata harababura nu are nici in clin, nici in maneca cu agitatia din Crimeea, totul incadrandu-se, in linii mari intr-un proces de rotatie a aeronavelor USAFE prin toata Europa, proces inceput in 2012. Acum a venit randul ca 12 din cele 22 F-16 C/D apartinand 555th Fighter Squadron, dislocata pe Avano, sa faca mutarea catre tinuturi mai… (ne)linistite.

“It’s consistent with the enduring partnership between the U.S. and Poland. Augmenting this aviation detachment was a deliberate choice to demonstrate to our allies that U.S. commitments to our collective defense responsibilities are credible and remain in force. The work we’re doing with Poland does just that,” a declarat Col. Steven Warren, in cadrul unei coonferinte de presa la Pentagon.

De cealalta parte a tablei de sah, un alt pion, Belarusul, a cerut marti ajutorul fratelui mai mare, considerandu-se in mod clar amenintat de roiurile de avioane ale NATO in curs de concentrare de cealalta parte a granitei, in Polonia. Astfel, intr-o reuniune a Consiliului de Securitate din Belarus, Presedintele Alexander Lukashenko a declarat: “There is in fact an escalation of the situation near our borders… We will respond to it appropriately”. Drept pentru care s-a cerut suplimentarea celor 4 avioane Su-27 ale VVS dislocate pe aerodromul Baranovichi, urmarindu-se, potrivit RIA Novosti cresterea numarului de zburatoare rusesti la 12-15 bucati.

Zis si facut, ieri pe Babruysk au ajuns inca 6 avioane de suprematie aeriana Su-27, insotite de 3 avioane de transport si personalul aferent.

In urma inceperii misiunilor de supraveghere executate de aeronave AWACS apartinand NATO deasupra Romaniei si Poloniei, rusii au dislocat in Crimeea cele mai noi sisteme mobile de contramasuri electronice pe care le au la dispozitie.astfel, sisteme Tigr-M  REI PP Leer-2 au fost transportate in Crimeea cu feribotul peste stramtoarea Kerci inca de luni, 11 Martie.

– Marius Constantin –

18 Comments

 • Cu tot cu Thule… mai ai au mers la Ski in Crimea … Propaganda fascista tot .. nu e nici un Leer.

 • Eu cred ca asta se si vrea de fapt in ukraina. Destablizarea a inceput pe mana occidentalilor, s-a facut o lovitura de stat pe care tot ei au provocat-o , rusii care vor sa-si redefineasca puterea la granitele europei si nu numai, cine pierde? pai ganditiva in ultimii 25 de ani pe unde au ajuns americanii ce a ramas in urma lor? iugoslavia, irak, afganistan etc…nimik.
  ukraina pierde la acest capitol, rusii nu vor pleca cu mana goala de acolo, tara nu va intra in U.E, dar nici in NATO, asa ca va fi inca o chestie nerezolvata acolo unde americanii pun piciorul.
  Din punct de vedere politic ei au e castigat, popularitate si cheltuirea a unor bani nejustificati care va trage in balanta toata lumea.
  Cine urmeaza? Romania inca nu, poate Transnistria….
  Ce e de facut din partea noastra …astea-as glume doar pentru cei mari.

 • Avioanele alea de deasupra Chisinaului sunt armele secrete ale RoAf. IAR 111 Excelsior varianta militara. Acum le testeaza si in lupta! :)))))))))))) Varianta finala inainte sa le scoata pe piata…..gata testate si real military life. He he he ehe he…

 • Apropo, daca imi iau lanternuta laser de 500 mw si le bag in ochii pilotior, ceva efecte se pot produce.
  Intamplari au mai fost!

  • Chiar ma gandeam si io la faza aia, fiecare roman tre sa aiba una din aia in caz de ceva. Lipita pe un binoclu :)))
   De genu te uiti prin binoclu, dai o raza pe avion dupa care fugi :))) Cateva mii de glumeti din astia si ai rezolvat problema cu invadatorii zburatori :))

    • Io stiam de UK. Ceva romanas a dat cu laserul te un Tornado :))
     Dar io ma gandeam a aspectul practic. De genul ce mai inteleg senzorii de pe un avion din ala cand cateva mii de la sol dau cu laseru :))

     • Te referi la senzorii optici? Daca da – s-ar putea sa nu se intample nimic – in general laserii military sunt IR pe cand ce are tot omul la pointer este rosu, mai nou verde iar daca chiar esti norocos albastru.

  • @moldoveanul: nimeni n-a prezentat inca nici o dovada in legatura cu acea presupusa drona, film, foto, etc. In plus era vba de un MQ-5 care are o raza de actiune f. scurta, aprox 180km, ceea ce inseamna ca era plecata tot din Crimeea. Sau din Rusia.

   • nu stiu, nu am citit detalii, ce am citit e ca era a doua drona, si ca fiind bazate in Bavaria, au fost mutate in Kirovograd, Ucrina…

    • desi, sincer nu cred ca americanii ar fi riscat, ar fi scandal, dar intr-acelasi timp nu inteleg de ce ar avea nevoie de asa propaganda aia din crimeia….?

     • Pai au nevoie.Pt. mobilizare.Gloata nu sta sa analizeze.Li se zice ca vin americanii si trebuie sa li se aminteasca in orice moment.Acum 10 zile inventasera ca sute de mii de rusi treceau granita in Rusia de frica fascistilor.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: