Armata Romana Fortele Terestre

Scorpionul rosu, general-maior Nicolae Ciuca, a preluat comanda SMFT

Generalul maior Nicolae Ciuca preia Drapelul de lupta si comanda Fortelor Terestre

Generalul maior Nicolae Ciuca preia Drapelul de lupta si comanda Fortelor Terestre

Pe generalul Ciuca il stiu chiar si cei care nu il cunosc.

Atat am avut de spus. Iata insa vorbele cuiva mai in tema:

“Nicolae Ciucă este originar din Dolj, ca ofiţer participând la misiuni specifice încredinţate unor subunităţi ale armatei naţionale în Angola, Kosovo, Bosnia, Afganistan si Irak. 

El a comandat celebrul Batalion “Scorpionii Roşii”, recunoscut de americani ca fiind surprinzător de adaptabil imprevizibilului din teatrul de război.

A fost decorat, până acum, cu Ordinul Naţional “Pentru Merit”, în Grad de Cavaler, Semnul Onorific in Serviciul Patriei XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de onoare a Armatei Romaniei şi Emblema de Onoare a Statului Major al Fortelor Terestre.

Am avut şansa de a îl întâlni pe distinsul camarad atât pe tărâm afgan, cât şi în deşertul irakian. 

Este unul dintre comandanţii care înainte de a da un ordin privind executarea unei noi misiuni în teatrul de operaţiuni militare, alături de aliaţi sau pe cont propriu, obişnuia să invite pe tinerii ofiţeri să îi ofere varianta lor de acţiune. 

Motivul? “Ei cunosc mai bine terenul şi localnicii.” 

Dar, după cum m-am convins aveau şi dexteritatea de a anticipa posibile pericole pe itinerarul de deplasare. 

De regulă, Nicolae Ciucă după ce îi asculta pe junii săi camarazi spunea scurt:”Aşa vom face. Cum aţi propus.”

Am participat ulterior la o deplasare în deşert, cu transportoarele blindate, în care acest comandant a fost informat că ultimul echipaj avea probleme tehnice şi s-a oprit. A comunicat cu tabăra unde se afla batalionul din subordinea sa, luând măsura de a asigura întoarcerea acestuia, în siguranţă, în campusul aliat, cu tot cu blindatul gripat, fără nicio altă surpriză. 

Relaxat în relaţiile cu subordonaţii, fiind promotor al convingerii “Respectă-ţi camaradul!”, Nicolae Ciucă a reuşit să imprime un stil propriu, în care ordinele nu erau decât expresii pasagere ale unor acţiuni viitoare comune.

Când scriu aceste rânduri, generalul este în drum spre Bucureşti.

Un loc în care este aşteptat cu speranţa unor mutaţii practice, profesioniste, la nivelul conducerii celei mai numeroase categorii de forţe armate din România.

Una căreia îi vine rândul să aibă, în viitorul deloc îndepărtat, un general experimentat la conducerea Statului Major General, după ce acesta a fost condus anterior de un amiral, din Forţele Navale, iar acum de un general de aviaţie.

Sursa: Adevarul

Foto: Catalin Ovreiu

– Iulian Iamandi –

 

 

5 Comments

 • sa nu fie un mar otravit numirea. la fel ca in cazul lui Anastasof.ar fi fost mai inteleapt sa fie numiti ambii intai sa comande o structura in cadrul smft respectv smfa (componenta operationala terestra respectiv aeriana de ex, sau loctiitori ai sefiilor smft, smfa). asa o sa-si atraga multe invidii.

  sunt curios cum o sa descurce.

  sper sa inceapa curatenia si pe la coloneii din comandamentele d1, d2, d4 si smft. sunt unii pe-acolo uitati de pe vremea lui noe…

 • xv, aici nu ne contrazicem. Nu zic, nu e rau ca i-au numit pe baietii astia tineri. Insa, vorba ta, sa nu fie un mar otravit. Dupa parerea mea, nu strica daca Savu mai ramanea macar un an la SMFT. Si asa, nu a trecut nici un an parca, de cand l-au numit in locul lui Sorin Ioan.

  In timpul asta, Ciuca putea servi in SMFT. Si asa, vad ca posturile de loctiitor pentru instruire si doctrina si cel pentru resurse au ramas si ele goale. Puteau sa il numeasca pentru un an in unul din ele, si abia apoi la SMFT.

  Ma tem sa nu ii grabeasca avansarea si marul sa devina si mai otravit.
  La anul i se incheie mandatul lui Danila la SMG, parca (asta daca nu ii vor mai da un an in plus precum amiralului Marin). Si atunci, nu ar fi exclus sa il ‘salte’ iar pe Ciuca.

  In ce priveste diviziile, coloneii sefi de stat-major sunt mai varstnici decat comandantii lor. Iarasi, nu mai tin minte de cand colonelul Tundrea e in fruntea Componentei Operationale Terestre la SMFT. Trebuia, cred eu, ori sa il avanseze, ori sa il inlocuiasca.

  Ce sistem incoerent avem si lipsit de un ritm normal: stagnare si apoi schimbari si avansari in tromba…

  Stie cineva cine va prelua Divizia 4 ?

  • legat de SMG e o discutie lunga.

   – rotatia la sefia SMG din cele trei categorii are un impact negativ. e ok sa avem sefi SMG si de la FN sau FA, dar experienta cea mai mare o au cei de la FT. punct.

   – exista o permanenta influenta politica la varf in domeniul militar cu rezultate nefaste. una e controlul civil asupra armatei si alta e folosirea unor resurse ale armatei in lupta politica. din aceasta cauza generalii care au coloana si nu agreeaza “playing the ball” ba sunt trimisi la bruxelles, ba sunt trecuti in rezerva cand un subordonat uita sa stinga lumina la terminarea programului etc. se gasesc motive.

   – unii colonei bine fac ca prefera sa nu fie avansati la gradul de general pt ca atunci intra pe radarul politic si devin vulnerabili la toanele politicienilor.

   – ministrul Dusa a facut chirurgie cu toporul luna trecuta. a fost o masura care putea fi mult mai fina si care a atras multe resentimente. a fost doar executantul, cei care au gandit-o au fost altii. vom vedea efectele masurii in timp, sper ca vor fi bune.

   – toate miscarile si avansarile generalilor de catre politic au ca scop principal impunerea viitorului sef SMG. acum se stie ca urmeaza cineva din FT, dar rareori cel aflat in pole position castiga. cel putin asta a fost regula pe mandatul Marinarului. ce va face Oprescu (ups, nu tebuia s-o spun p-asta) vom vedea.

   avem o clasa politica in mare parte imatura si asta se rasfrange si asupra armatei.

   de asta nu ma bucur cand ofiterii de isprava sunt numiti in functii mari. Statul Roman inca nu isi respecta valorile.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: