Marină

Sase corvete clasa Jiangdao pentru China, de la inceputul anului si pana acum

Type 056

Type 056

Fortele Navale ale Chinei au primit de la inceputul acestui an nu mai putin de sase corvete din clasa Jiangdao/Type 056, ultimele doua (583 – Shangrao si 597 – Qinzhou) fiind receptionate la inceputul lunii Iunie.

Prima din corvetele Type 056 a intrat in randurile marinei chineze pe 26 Februarie 2013, iar urmatoarele trei in cursul lunii Aprilie.

Si inca asta nu este toata vestea buna – pentru ei, desigur… Patru santiere navale chineze implicate in construirea navelor din clasa Jiangdao au in lucru alte 12 nave de acest tip, in diferite stadii. In total, se doreste construirea a cel putin 20 de corvete Type 056 care sa inlocuiasca fregatele Type 037 si 053.

Conform clasificarii chineze Type 056 sunt fregate, insa surse din Rusia le clasifica in categoria corvetelor.

Navele clasei Type 056 au un deplasament de 1300 – 1500 de tone (in functie de sursa informatiilor) si sunt inarmate cu doua lansatoare de rachete capabile sa opereze rachete YJ-83 cu raza de 300 de kilometri si viteza de peste 2 Mach, dispunand ca si armament secundar de tunuri de 76 mm (AK-176) si de 30 mm, precum si de doua lansatoare triple pentru torpile de 533 milimetri.

Corvetele Type 056 au la bord si un elicopter.

Propulsia acestor nave asigura acesteia o viteza maxima de peste 28 noduri si una de croaziera de 18 noduri, cu care poate atinge raza maxima – 3700 kilometri.

Sursa: Lenta

Si… cum era cantecul: frunza verde de orez, ce bine-i sa fii chinez…

 

– Iulian Iamandi –

8 Comments

 • Un pic offtopic, dar am mai dat peste ceva interesant de la chinezi

  http://theaviationist.com/2013/06/11/china-lrs/#.UbiEBtjHa1t

  Un model la scara redusa al unui posibil bombardier stealth chinezesc, ceva intre Su-34 rusesc si B-1 american ca si clasa sau dimensiuni.

  Se presupune ca ar avea o raza destul de lunga si ar putea duce cel putin doua rachete antinava sau de croaziera (plus 2-4 rachete AA) in locase interioare, desi ar putea duce unele si atasate sub aripa sau fuselaj.
  Se presupune, nu se stie sigur nici daca e ceva real cu avionul asta.
  Dar cum chinezii trag tare si au scos deja doua prototipuri de avioane de vanatoare (sau multirol), J-20 si J-31 parca, cine stie, s-ar putea sa fie ceva cu asta.

  Se vede ca baga o gramada de fonduri, si la aviatie, si la nave de lupta, se vorbea si de rachete si noi incarcaturi nucleare.
  Daca asta ar fi real, China ar avea un avion de vanatoare “usor” (care poate duce oricum si rachete de croaziera sau bombe), J-31 (pe acolo ca si dimensiuni cu F-35, Mig-29, F-18 etc), un multirol mai “greu” (cam la aceleasi dimensiuni cu Su-27/Su-35 totusi), J-20, plus un bombardier “usor”, ceva intre Su-34 si B-1, si cu o raza destul de mare de actiune. Toate cu caracteristici stealth.

  Deja i-ar cam depasi pe rusi, daca in 10 ani ar incepe sa le introduca pe astea in dotare, si chiar ar deveni o superputere si cu adevarat de luat in seama in zona aia.

  • Asta din link nu vi se pare c-ar avea tractiune vectorizata dupa modelul F22? dupa cabina pare vreo magaoaie gen B2/PAK-DA… dar ce sa faca un bombardier cu tractiunea vectorizata?
   Iar aripile alea, cu bombarea fuselajului in dreptul lor, “miros” a geometrie variabila…

   Da’n fine, e doar un desen, sa asteptam ceva concret.

  • Nu vad de ce tot opune lumea China Rusiei… stiu ca e visul umed al americanilor, dar e tare departe de adevar.

   Faptul ca RPC isi intareste mai ales MARINA si capabilitatile aero anti-nava e inca o dovada ca n-au nimic cu Rusia, ci cu altii.

  • pai daca au avut de unde sa se inspire
   dupa aia ,un carlig de apuntare tine in loc programul f 35 si uraccosturile cu n miliarde..
   e…da daca oficialii usa spun ca nu e tehnologie sensibila ,nu e
   dupa aia beau apa de unde a cazut o nucleara ,sa arate ca nu e pericol ptr populatie si tre’ sa-i crezi
   dupa un an cand te duci la pescuit,pescuiesti pesti cu trei ochi si broaste cu solzi
   sa vedem cum vor arata bordurile la incastrare la f 35,ca radarul nu vom sti pe unde-l schimba

 • Mai nou (de fapt nu stiu daca e o noutate pt voi, poate doar pt mine), isi fac statie spatiala! Taman ce-au trimis prima racheta cu acest scop, in spatiu.

 • Type 053 este destul de moderna si cred ca va fi tinuta in serviciu inca mult timp de aici inainte, trebuie subliniat si faptul ca “fregatele” chinezesti sunt de fapt corvete care oricum le-ai lua nu au anduranta unor nave de blue water navy.
  Tinta este clara – dominatia Marii Chinei de Sud…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: