Armata Romana Fortele Navale Geopolitica Marină

Rusii deranjaza Sea Breeze cu treceri la joasa peste HCMS Toronto, vecina Regelui Ferdinand

Fregata canadiană HMCS Toronto (FFH 333)

Fregata canadiană HMCS Toronto (FFH 333)

Trei avioane ruseşti au trecut la joasă altitudine în apropiere de fregata canadiană HCMS Toronto participantă la exerciţiul Sea Breeze care se desfăşoară zilele acestea în Marea Neagră.

Vestea este furnizată de publicaţia canadiană The Globe and Mail care citează surse militare, inclusiv pe Rob Nicholson – ministrul canadian al Apărării.

“While the Russian military aircraft that circled the HMCS Toronto did not in any way pose a threat to the Canadian ship, their actions were unnecessarily provocative and risk escalating tensions even further,”

A declarat Rob Nicholson.

Sursele publicaţiei canadiene au informat că din cele trei avioane care au survolat fregata HCMS Torotnto, două erau de tip Suhoi Su-24 iar al treilea a fost un avion mai lent de supraveghere, un An-26.

*Probabil un An-30, aş zice eu.

“We expect this,”

“They’re going to play cat and mouse with us for as long as we’re there.”

A declarat o sursă militară canadiană.

Cel puţin unul din avioanele ruseşti a trecut la mai puţin de trei sute de metri distanţă de HCMS Toronto, a adăugat o sursă guvernamentală.

Survolurile la joasă altitudine sunt dificil de clasificat drept acţiuni ostile, însă acţiunile în cauză au transmis un mesaj clar din partea Moscovei, cum că Rusia nu închide ochii faţă de exerciţiul NATO ce se desfăşoară în apropierea graniţei cu Crimeea şi mai ales în vecinătatea Flotei Ruse a Mării Negre.

Să ne reamintim: Rusia a anexat în această primăvară peninsula Crimeea, teritoriu aparţinând Ucrainei, iar în lunile recente a fost acuzată de acţiuni care urmăresc destabilizarea acestei ţări, inclusiv de trimiterea a 3000 de militari în partea de Est a Ucrainei pentru a lupta alături de rebelii pro-Kremlin.

Bosfor: FFH-333 HMCS Toronto

Bosfor: FFH-333 HMCS Toronto

HCMS Toronto face parte din Standing NATO Maritime Group (SNMG) TWO Task Unit 02. Nava a intrat zilele trecute în Marea Neagră pentru a lua parte la exerciţiul Sea Breeze.

Canada a trimis fragata Toronto în Marea Mediterană ca şi parte a contribuţiei la misiunea de re-confirmare a securităţii ţărilor membre NATO.

În Marea Neagră, HCMS Toronto va efectua vizite în porturile ţărilor membre pentru… “enhance diplomatic and defence relations with strategic partner” – a comunicat Guvernul Canadei.

Sursa: The Globe and Mail

Fregata F 221 Regele Ferdinand, clasa Type 22

Fregata F 221 Regele Ferdinand, clasa Type 22

Siteul Forţelor Navale Române găzduieşte Comunicatul de presă cu numărul 77, în care este specificată “Participarea Forţelor Navale Române la exerciţiul multinaţional Sea Breeze 2014:”

“Fregata REGELE FERDINAND şi corveta Cam. EUSTAŢIU SEBASTIAN, vor participa în perioada 8-10 septembrie, la exerciţiul SEA BREEZE 2014 care are loc în Marea Neagră, în apele internaţionale.
În cadrul statului major internaţional al exerciţiului, din partea Forţelor Navale Române vor fi prezenţi doi ofiţeri de stat major ambarcaţi la bordul USS ROSS.
Timp de trei zile, forţele navale participante, având în sprijin şi aviaţia de cercetare, vor executa exerciţii de interdicţie maritimă, supraveghere şi control trafic maritim, căutarea şi descoperirea submarinelor, de acordare a ajutorului pe mare pentru nave aflate în dificultate.
Fregata REGELE FERDINAND va face parte din Gruparea Maritimă Permanentă NATO din Marea Mediterană (Standing NATO Maritime Group 2 – SNMG2) împreună cu fregatele HMCS TORONTO (Canada) şi ESPS ALMIRANTE JUAN DE BURBON (Spania), iar corveta Cam. EUSTAŢIU SEBASTIAN va face parte din grupul naval condus de pe USS ROSS. ”

Sursa: Siteul Statului Major al Forţelor Navale Române

264 Eustatiu Sebastian

264 Eustatiu Sebastian

NATO MARCOM, Comandamentul Maritim NATO, precizează că  nave aparţinând SNMG 2 TU. 02 au intrat în Marea Neagră pe 6 Septembrie.

Task Unit 02 este format din fregata canadiană HCMS Toronto şi fregata spaniolă ESPS Almirante Juan de Borbon, ambele aflându-se sub comanda directă a COM SNMG2 Rear Admiral Brad Williamson (US Navy).

F-102 ESPS Almirante Juan De Borbon

Bosfor: F-102 ESPS Almirante Juan De Borbon

Comandorul Jason Armstrong, comandantul fregatei canadiene HCMS Toronto a declarat despre participarea la Sea Breeze:

“HMCS TORONTO’s deployment in the Black Sea is an excellent opportunity for ship’s officers and crew to work closely with both Allied and partner naval forces,”

“The exercise, as well as other operations we undertake in the Black Sea, builds upon Standing NATO Mine Counter-Measures Group TWO’s deployment in July, as participant naval forces continue to demonstrate Allied commitment to collective defence and interoperability.”

Sursa: MARCOM

French Type A 69 Aviso class frigate F-796 Commandant Birot

Bosfor: French Type A 69 Aviso class frigate F-796 Commandant Birot

Apropos, zilele trecute au intrat în Marea Neagră navele de mai sus şi mai jos…

Bosfor: USS Ross

Bosfor: USS Ross

Iar Turcia a mutat în Marea Neagră două piese:

Turkish Barbaros class frigate F-245 TCG Oruçreis

Bosfor: Turkish Barbaros class frigate F-245 TCG Oruçreis

Fregata 245 nu va participa la Sea Breeze, mutarea ei ţinând de un alt interes naţional al Turciei.

În schimb, la Sea Breeze se va implica nava de mai jos:

Milgem class corvette F-512 TCG Büyükada

Bosfor: Milgem class corvette F-512 TCG Büyükada

Apropos de Bosfor… a ieşit din Marea Neagră nava Dupuy de Lome, o navă slab înarmată. Specializată în ELINT.

A-759 Dupuy De Lome

A-759 Dupuy De Lome

Dupuz de De Lome a efectuat patru ture pe la noi prin baltă anul acesta.

Însă, cea mai veste dintre veştile cu marină, NATO şi Rusia… este întoarcerea crucişătorului greu Slava în Maera Neagră:

Bosfor: Slava

Bosfor: Slava

De urmărit şicanările viitoare.

Sursă foto şi info: Bosphorus Naval News

 

– Iulian Iamandi –

 

9 Comments

 • Rusii sunt oarecum iritati, mai bazaie si ei, imi aduce aminte de asta 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=N4jQhnXrWbg

  Nu prea inteleg de ce sunt permise survolurile la joasa altitudine deasupra sau pe langa nave militare, in imediata lor apropiere, chiar daca sunt in ape internationale si e spatiu aerian international.

  Macar de canadienii ar fi incadrat si urmarit avioanele ‘inamice’ cu teava tunului de 57 si cu Phalanxul, ca asta e vizibila, la fel cum s-ar detecta de pe avionul de supravheghere si daca radarele ies din search mode si intra in fire mode frequency hopping or something, asa, sa le transpire un pic chilotii 🙂

 • pai daca nu se permite…, ce le poti face?, le dobori? 🙂
  din alt p.d.v. ce cauta canadienii linga coastele rusesti?…, cred ca daca nave de razboi rusesti ar survola pe linga meleagurile canadiene in exercitii militare ostile, nu s-ar bucura americanii si canadienii… 🙂

 • “ce le poti face?, le dobori? 🙂 ”

  Nu stiu bre, sa-i invite la un suc pe fundul lacului ? 🙂
  Dar rusii sa mearga inainte sa ocupe loc la masa 🙂

  Acum vorbind la modul serios, nu stiu ce le poti face, daca exista legislatie internationala care limiteaza survolul agresiv in apele internationale. In general se tolereaza, se escorteaza unii pe altii pana li se termina gazul sau se plictisesc, mai rar se ajunge la ciocaneli ca aia din linkul de mai sus. Chinezii sunt mai disperati, nu atat de disperati incat sa lanseze rachete dar suficient de disperati incat sa dea cu avionul lor de vanatoare in Orion-ul american 🙂 , ca avioane si piloti au destule si probabil sportul asta cu izbitul cu avionul in aer nu se considera act de razboi 🙂

  “in alt p.d.v. ce cauta canadienii linga coastele rusesti?”

  moldovene (de dincolo de Prut, tocmai din Dublin?), lasa bre propaganda 😉

  ‘Egzertzitziu’ cela nu stiu exact unde se desfasoara, pare ca se desfasoara pe langa Ukraina.

  “Ucraina si Statele Unite efectueaza exercitiul Sea Breeze, la care participa, intre alte state, si Romania, in sectorul de nord-vest al Marii Negre, in perioada 8-10 septembrie”

  Ah, ca rusia are coaste pe te miri unde si ca Ukraina se invecineaza cu CCCP si ca mai e si Crimeea pe acolo, care intamplator este acuma pamant rusesc, asta-i alta discutie 😉 , dar hai sa nu dezvoltam subiectul…

  • pai e neutru, de acolo de la Dublin 🙂

   oricum si rusii si-au deranjat bear-ele si au facut o mica excursie pasnica in launchbox-ul de nimerit new yorkul, cred ca aveau la bord niste ornitologi care urmareau migratia pasarilor marine
   fix cum zice canadianul, cat and mice

   Niste regule nescrise cred ca sunt, rusii cand zboara pasnic cu bearul la limita apelor teritoriale pe langa tari de astea care au typhoon sau f18 sau f15 – cu mitralierele de coada in sus, fara lockon cu radarele, nici nu-si scot limba unii la altii nu care cumva sa se enerveze vreunul sa degenereze treaba

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: