Interceptorul extra-atmosferic 51T6 (SH-11 Gorgon) pe transportor/incarcator

Rusii vor reactiva silozurile de rachete balistice puse la naftalina, intr-un efort de modernizare a sistemului de aparare antiracheta destinat protejarii zonei din jurul capitalei Moscova, conform fostului comandant al Fortelor de Rachete Strategice (RVSN RFRaketnye voyska strategicheskogo naznacheniya – Ракетные войска стратегического назначения) General-Colonel (cu 4 stele, ca sa nu existe confuzii) in retragere Viktor Yesin.

Sistemul A-135 (codificat NATO: ABM-3) a fost desfasurat in jurul Moscovei pentru combaterea rechetelor balistice “inamice”. “Sistemul A-135 va fi complet modernizat. Rachetele si alte elemente inclusiv cele de detectare si urmarire a tintei vor fi upgradate”, a declarat Viktor Yesin.

Dispunerea elementelor Scutului Antiracheta A-135

Dezvoltarea sistemului A-135 a inceput in 1968, iar primele elemente ale prototipului ai intrat in fabricatie in 1974 la Sary Shagan, in Kazahstanul de azi.  Sistemul utilizeaza doua tipuri de interceptoare: unul extra-atmosferic, dezvoltat de OKB Fakel, si unul endo-atmosferic, dezvoltat de Novator, ambele ghidate spre tinta de radare cu antena fazata 5N20P Don-2P. Testele au inceput in 1976 si au durat pana in 1980, sistemul fiind operationalizat in 1989. Cel din zona Moscovei adevenit operational in 1995.

Initial sistemul antiracheta A-135 utiliza doua tipuri de rachete: interceptorul endo-atmosferic Novator 53T6 (Gazelle) – 5 statii de lansare in jurul Moscovei (doua cu 16 silozuri, restul cu cate 12 silozuri) si interceptorul extra-atmosferic OKB Fakel 51T6 (Gorgon) – doua statii de lansare cu cate 8 silozuri, distrugerea tintelor fiind facuta cu ajutorul unor focoase de 10 kilotone. In 2007 rachetele 51T6 au fost retrase din serviciu (fiind considerate depasite) iar silozurile bagate la naftalina. Se presupune ca pentru rachetele 53T6 s-a renuntat la focoasele nucleare acestea fiind inlocuite de incarcaturi explozive clasice, acestea devenind unica componenta interceptoare a sistemului A-135.

Cele doua statii de lansare echipate anterior cu interceptoare extra-atmosferice 51T6 urmeaza sa fie repuse in functiune si vor fi echipate cu noi rachete cu raza lunga de actiune.

Sursa:
RIA

Foto via:
AAP

– Griffon236 –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.