Rusia ar putea dezvolta o versiune lansată de pe sol a rachetei navale Kalibr, iar până la finalul acestui an ar putea demara producția de serie.

Kalibr - From Russia With Love

Kalibr – From Russia With Love

O sursă citată de către presa rusă a declarat că adaptarea Kalibr pentru lansare terestră nu ar lua mult timp, fiind necesare schimbări doar la sistemul de control și la software.

Cu ceva timp în urmă, Sergei Shoigu declara că este necesară dezvoltarea în 2019-2020 unui sistem cu baza la sol capabil să lanseze rachete de croazieră Kalibr. Treaba asta ar fi urmat să contrabalanseze dezvoltarea de către SUA a unei rachete cu lansare de pe sol, a cărei rază de acțiune să depășească 500 de kilometri… ceea ce ar fi o încălcare a tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) de către Washington.

Drumul către ieșirea din INF

Președintele SUA, Donald Trump, și Secretarul de Stat Michael Pompeo, au anunțat zilele trecute că Washingtonul va suspenda obligațiile asumate în cadrul Tratatului INF începând cu 2 Februarie anul acesta și că Statele Unite ale Americii se vor retrage din tratat daca în șase luni Rusia nu se încadrează în limitele tratatului.

O zi mai târziu, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a răspuns anunțând că Moscova va suspenda tratatul datând din perioada Războiului Rece. Mai mult, Putin a ordonat miniștrilor să nu inițieze discuții pe tema dezarmării cu Washingtonul, subliniind că SUA trebuie să devină suficient de matură pentru un dialog egal.

Vladimir Putin a decis apoi ca Rusia să înceapă dezvoltarea unor arme noi care cu care Moscova să facă pași identici cu ai americanilor. În particular, rușii se vor apuca de dezvoltarea unei arme hipersonice cu rază medie și lansare de pe sol.

Tratatul INF a fost semnat pe 8 Decembrie 1987 de către Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice și Statele Unite ale Americii, intrâând în aplicare pe 1 Iunie 1988. În cadrul înțelegerii celor două super-puteri planetare, au fost distruse 1846 rachete de către Uniunea Sovietică și 846 de SUA.

Iulian Iamandi