Aviaţie

Rusia a testat o noua racheta hipersonica proiectata special pentru bombardierul strategic Tu-22M3M

Forțele Aeriene ale Rusiei au testat recent o nouă rachetă supersonică aer-sol creată special pentru o versiune modificată a bombardierului strategic Tupolev Tu-22M3M.

Tupolev Tu-22M3M

Tupolev Tu-22M3M

Noua rachetă hipersonică va face parte din arsenalul de arme al bombardierelor modernizate Tu-22M3M, împreună cu un număr de alte arme de aviație de ultimă generație.

Conform surselor publice rusești, la noua rachetă se lucrează de câțiva ani însă aceasta nu a fost încă dezvăluită. Testele vor fi completate simultan cu modernizarea la standardul M3M a bombardierelor strategice Tupolev Tu-22.

Rușii spun că noua rachetă hipersonică nu aparține familiei rachetelor supersonice de croazieră X-32 (Kh-32) dezvoltate pentru Tu-22M3M. Sursele chiar au specificat că noua rachetă va fi complet diferită de Kh-32, însă nu au apărut încă informații legate de numele sau caracteristicile tehnice ale rachetei.

Până în prezent, industria militară a Rusiei a dezvoltat două tipuri de rachete supersonice.

Kinzhal este cel mai nou sistem rusesc, compus din avionul MiG-31K ca platformă de lansare și o rachetă hipersonică. Kinzhal este versiunea lansată din aer a rachetei sol-sol tactice Iskander.

O altă rachetă hipersonică a fost creată special pentru avionul de generația a cincea Suhoi Su-57 – nici pentru această armă nefiind comunicate până în prezent numele sau performanțele tehnice.

Tu-22M3M este o versiune modificată a bombardierului supersonic Tu-22M3 cu potențial de luptă extins.

Primul Tu-22M3M a decolat pentru prima dată în ziua de 28 Decembrie a anului 2018, iar al doilea M3M a efectuat primul zbor în luna Martie a anului curent.

Rusia intenționează să modernizeze peste 30 din cele aproximativ 60 de bombardiere Tu-22M3 la standardul M3M.

Iulian Iamandi

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: