Compania Uzina Electromecanică Podolsk din Rusia a semnat primul contract de export pentru noul său sistem antiaerian autopropulsat Samum (SPAAG), a declarat pentru TASS, designerul general al sistemului, Umahan Umakhanov.

Samum 23 mm

Samum 23 mm

“Avem un partener pentru programul Samum, iar uzina a semnat deja primul contract pentru sistem “, a spus Umakhanov. Potrivit acestuia, potențialii clienți străini au manifestat deja un interes deosebit față de noul SPAAG. “Ne desfășurăm negocierile privind achiziționarea Samum cu aproximativ 12 țări prin intermediul JSC Rosoboronexport, o subsidiară a Rostec”, a spus Umakhanov.

Samum SPAAG este destinat în principal forțelor speciale.

“Acest vehicul este înarmat cu un tun antiaerian cu două țevi calibru ZU-23-2 modernizat, care este produs de PEMZ. Sistemul asigura sprijin cu foc si poate doborî tinte aeriene ce zboara la o altitudine joasă, incluzând avioane de lupta multirol, elicoptere si unele tipuri de vehicule aeriene fara pilot (UAV),” a spus Umakhanov.

Samum poate de asemenea să tragă asupra unor categorii de armament lansat de avioane, să angajeze lupta împotriva țintelor terestre neblindate și blindate ușor, precum și a forței vii a inamicului.

“Suita opto-electronică a lui Samum permite sistemului să funcționeze în moduri automate, semi-automate sau cu control manual”, a spus designerul.

Samum este montat pe un șasiu cu roți 4×4, care este protejat la nivelul 3-5 GOST (protecție împotriva gloanțelor cu miez de oțel de 5,45 mm, 5,56 mm, 7,62 mm precum și a gloanțelor perforante).

Vehiculul și-a păstrat cabina convențională care are 3 locuri pentru echipaj. Tunul antiaerian modernizat este montat în spate.

 “Sistemul poate detecta ținte aeriene la o distanță de nu mai puțin de 8 km. Tunul antiaerian angajează o țintă aeriană care zboară la o altitudine de până la 1.500 m și la o distanță de până la 2.500 m”, a spus proiectantul.

Samum 23 mm SPAAG

Samum 23 mm SPAAG

Samun este înarmat cu tunul antiaerian ZU-23/30M1-4 care este o variantă modernizată a venerabilului tun automat calibru 23 mm ZU-23-2.

“Spre deosebire de arma de bază, tunul antiaerian modernizat este echipat cu un sistem digital de control al focului și un set de senzori optici-electronici. Am dezvoltat două modificări ale armei, și anume o variantă de artilerie [ZU-23 / 30M1-4] și o modificare inarmată cu un lansator dublu pentru rachetele sol-aer ale familiei Igla “, a spus Umakhanov.

Potrivit designerului, modernizarea ZU-23-2 este în mare cerere pe piața mondială a armelor.

“În perioada 2011-2016, am livrat mai mult de 200 de arme ZU-23-2 unui client străin. Avem un contract prin care urmează să livrăm 20 de astfel de sisteme în 2019”, a spus Umakhanov. O sursă din cadrul PEMZ a spus pentru  TASS că o țară MENA (Orientul Mijlociu și Africa de Nord) a contractat 600 de ZU-23-2.

PEMZ poate produce arma la o rată de 100 de piese pe an.

Modernizarea tunului antiaerian ZU-23-2 are un raport foarte bun cost-eficiență, a subliniat designerul. “Arma modernizată poate angaja noi tipuri de ținte, cum ar fi UAV-urile, si poate trage proiectile de 23 de mm care sunt mai ieftine”, a spus Umakhanov.

El a subliniat că PEMZ a efectuat o modernizare profundă a armei de bază. “Proporția noilor componente integrate cu ZU-23 / 30M1-3 / 4 atinge 75-78%. Sistemul este produs la uzină, iar subcontractanții furnizează doar 5% din componentele armamentului, și anume unitățile electronice , “a încheiat Umakhanov.

Cristian Oancea