Armata Romana Fortele pentru Operatii Speciale

ROUSOFEX 15: Interventie cu Forte Speciale la platforma petroliera Gloria

ROUSOFEX 15, Interventie la Platforma Petroliera Gloria

ROUSOFEX 15, Interventie la Platforma Petroliera Gloria

Recent am fost alături de operatorii din Forţele pentru Operaţii Speciale la ROUSOFEX 15, exerciţiu de nivel operativ-strategic combinat de comandament şi cu trupe în teren, desfăşurat pe teritoriul naţional de sud-est şi marea teritorială.

Debutul l-am avut pe mare, mai exact la intervenţia pentru rezolvarea unei situaţii cu luare de ostatici la bordul platformei petroliere Gloria.

Colega noastră, Alina Bănică, a însoţit militarii români pornind la răsăritul soarelui la bordul unui RHIB alături de scafandri de luptă care au transportat în larg echipa de jurnaşişti până la fregata Regina Maria, navă cu care s-a executat deplasarea până la platforma Gloria.

Fregata Regina Maria

Fregata Regina Maria

În operaţia de eliberare a specialiştilor civili luaţi ostatici la bordul platformei petroliere Gloria au fost implicate forţe mixte: fregata Regina Maria, nava Ştefan cel Mare aparţinând Poliţiei de Frontieră, un elicopter Puma Naval, un RHIB şi detaşamente Alfa aparţinând SSOS şi DSPI.

Operatori DSPI in hangarul fregatei Regina Maria

Operatori DSPI in hangarul fregatei Regina Maria

Pentru rezolvarea scenariului a fost ales un asalt mixt, de “inundare”, cu un detaşament DSPI debarcat în rapel din elicopterul Puma Naval şi atacul scafandrilor de luptă din SSOS care s-au apropiat de platforma petrolieră la bordul unui RHIB.

ROUSOFEX 15, Platforma Gloria

ROUSOFEX 15, Platforma Gloria

ROUSOFEX 15, Platforma Gloria

ROUSOFEX 15, Platforma Gloria

ROUSOFEX 15, Platforma Gloria

ROUSOFEX 15, Platforma Gloria

Platforma petrolieră Gloria a fost “inundată” de către luptătorii din Forţele pentru Operaţii Speciale care au neutralizat în foarte scurt timp teroriştii de la bord şi au eliberat ostaticii.

Seful SMG, general locotenent Nicolae Ciuca

Seful SMG, general locotenent Nicolae Ciuca

La finalul exerciţiului, Şeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciucă, prezent la bordul fregatei Regina Maria, a declarat:

“Antrenamentul a fost şi o evaluare a capabilităţilor noastre, ce au fost testate prin exerciţii cu grad mare de risc.

Am avut observatori care să urmărească standardele acţiunii şi să vadă ce este de îmbunătăţit la intervenţia noastră.

Un exerciţiu aşa complex n-a  mai fost în Marea Neagră din 2008.

Prin ROUSOFEX am încheiat primul semestru de pregătire militară din anul 2015. Pentru al doilea semestru al anului lucrăm la alt program tactic.”

Comandor Dan Burcuta

Comandor Dan Burcuta

Alături de observatorii de la bordul fregatei Regina Maria s-a aflat şi comandorul Dan Burcuţă, comandantul Secţiei Scafandri pentru Operaţii Speciale, care a declarat mândru de luptătorii săi:

“Ce aţi văzut aici, la lumina zilei, facem de obicei numai noaptea. Asta e meseria noastră, ne antrenăm în condiţii cât mai grele, pentru situaţii extreme.”

Felicitări tuturor celor implicaţi în exerciţiu şi o dată în plus felicitări luptătorilor care au executat misiunea de neutralizare a teroriştilor şi de eliberare a ostaticilor.

*

Cu mare respect pentru capabilităţile luptătorilor comandorului Burcuţă, nu putem încheia scurtul material despre intensul exerciţiu fără să prezentăm câteva repere din istoricul scafandrilor de luptă români.

Despre SSOS, colega noastră ne informează că în luna Iunie a anului trecut, prin ordinul ministrului Apărării Naţionale, a luat fiinţă Secţia Scafandri pentru Operaţii Speciale, ca urmare a asumării de către România a obiectivelor de parteneriat NATO. Unitatea a avut ca nucleu transformarea Grupului Naval de Forţe pentru Operaţii Speciale (GNFOS) din cadrul Divizionului 175 Nave Scafandri.

Cu o bogată istorie şi tradiţie, Scafandrii de Luptă (structură a Forţelor Navale) sunt cea mai veche structură de forţe cu misiuni asimilate celor ale Forţelor pentru Operaţii Speciale atestată în istoricul Armatei României.

Demne de menţionat sunt două repere în timp. Colegul nostru, istoricul militar Emil Boboescu ne informează că “specializarea de marină scafandrier” apare în anul 1906, iar din prezentarea furnizată de Direcţia Informare şi Relaţii Publice (DIRP) din cadrul Ministerului Apărării Naţionale aflăm că în anul 1967, ca urmare a Ordinului Ministrului Apărării Naţionale, la Mangalia ia fiinţă Grupul 279 Scafandri, având misiuni de apărare a porturilor de la Marea Neagră şi ale obiectivelor din zona litorală şi riverană a Dunării.

Grupul 279 Scafandri deţinea şi o microstructură de instructori specializaţi în dresajul mamiferelor marine (delfini), pentru executarea misiunilor de căutare a eventualelor mine şi dispozitive explozive amplasate în apă sau pe corpul navelor, sau a eventualilor scafandri de luptă intrurişi sau pierduţi în adâncuri.

Şi dacă tot suntem la partea de istorie a specializării scafandri, colegul nostru Emil Boboescu ne mai spune şi că primele brevete de scafandrieri se emiteau de către Corpul Apărărilor Submarine.

*

Prezentare ROUSOFEX 15:

Cu forţe totalizând aproximativ 1500 de militari din opt ţări, ROUSOFEX are ca scopul antrenarea structurilor de comandă-control pentru planificarea, organizarea, conducerea şi executarea unei operaţii speciale independente de nivel operativ-strategic, de tip operaţie bazată pe informaţii, în contextul unei crize politico-militare regionale, pe un scenariu fictiv specific intervenţiei la criză, cu misiuni de asistenţă militară, acţiuni directe şi contra-teroriste, în sprijinul unei ţări vecine şi aliate.

ROUSOFEX a avut ca locuri de desfăşurare Buzău, Boboc, Galaţi, Brăila, Ianca, Babadag, Constanţa, Mangalia, Năvodari, CAA Mihail Kogălniceanu, poligoanele “Capu Midia”, “Măcin”, “Babadag”, “Midia”, “Mălina”, platforma petrolieră “Gloria.”

Mulţumim Direcţiei de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Ministerului Apărării pentru sprijinul acordat şi ofiţerilor de Relaţii Publice participanţi la exerciţiul ROUSOFEX 15 pentru excelenta colaborare.

– Alina Bănică –

– Iulian Iamandi –

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: