Aviaţie Diverse

Rheinmetall va furniza munitii pentru F-35

F-35

Rheinmetall a semnat un contract cu US Air Force prin care se angajeaza sa furnizeze munitie pentru avionul de generatia cinci F-35.

Contractul in valoare de 6.5 milioane de dolari se refera la livrarea catorva zeci de mii de lovituri de 25mm; livrarile, impartite in 4 loturi, vor incepe in Decembrie 2017.

Noua munitie de 25mm x 137 FAP (Frangible Armour Piercing) a fost special dezvoltata de Rheinmetall pentru si in colaborare cu fortele aeriene din NATO, cu scopul de a asigura F-ului 35 o letalitate superioara impotriva MLI-urilor de conceptie moderna, la distante maxime de angajare. Acest tip de munitie pastreaza eficacitatea impotriva tintelor aeriene. Acest tip de lovitura este deja in serviciu fiind folosit de doua natiuni membre NATO ce opereaza F-35.

Contracte viitoare pentru acest tip de munitie sunt de asteptat avand in vedere numarul mare de avioane F-35 (1200) preconizate pentru a intra in serviciul USAF precum si a altor tari membre NATO (Danemarca, Marea Britanie, Italia, Olanda, Turcia) si non-NATO (Australia, Japonia).

Fabricarea munitiei pentru US Air Force se va desfasura in Elvetia, la subsidiara locala a Rheinmetall (fostul Oerlikon). Rheinmetall intentioneaza ca munitia comandata pe baza unor contracte viitoare pentru USAF sa fie fabricata in Statele Unite la Rheinmetall Day & Zimmermann Munitions (RDZM), un joint-venture infiintat in 2016 cu sediul in Rosslyn, Virginia.

Alti potentiali comparatori vor primi munitie FAP 25mm x 137 fabricata in Elvetia de Rheinmetall Waffe Munition Schweiz AG.

Via:
Rheinmetall

Marius Constantin

15 Comments

 • Păi dacă se ajunge la dogfight,ipotetic vorbind,vor fi făcuți fasole cu cîrnați de suhoaiele înfometate. Acum se pune întrebarea: pt ce au m-ai montat gringo tunul pe ele? dacă vor fi făcuți fasole cu cîrnați.

  • De misiuni CAS la F 35 ai auzit? Yankeii se lauda ca pasarea lor face si asta, nu de alta, dar e multirol! 🙂

 • 25 x137 folosim si noi la KBA-urile de pe Jderi. Nu m-ar mira ca, pe viitor, sa cumparam si noi asa ceva.

  • “M-ai ieftin”, poate. Dar garantat nu pui atatea tone de bombe pe un f-16, si nu le duci asa departe, si nu esti stealth in timpu asta. Si nu ai IRST’ul si comunicatiile ’35-ului.

  • De unde cifra 20 nu stiu. Dar antrenamentul pilotilor e acelasi, tehnicienii’s cam aceiasi, hangarele si paza lor sunt la fel. Pretul armamentului e acelasi.

   Costul misiunii si $$/kg bombe lansate va fi cel mult 1.5:1

  • Mai rau! Asa zic chiar americanii. Ce nu zic americanii, printre altele, este ca cele doua bucati de F-35 trimise din State in Australia, au amanat calatoria de intoarcere din cauza unei furtuni cu descarcari electrice, desi conform lui Bogdan si LM, pachetul care sa remedieze problema asta a fost instalat inca de acum doi ani.

 • Au ele probleme, nu zic, dar altii nu au deloc. Amerlocii au deja 4, galbiorii regleaza imprimanta pentru 2, rusii inceraca sa sa faca 1 cu tiganii (se pare ca 2 daca se inteapa mahomedanii), samuraii incerca 1 si otomanii spera si ei la 1.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: