Armata Romana Fortele Aeriene

RFI pentru sisteme VSHORAD si SHORAD ?

shorad

IRIS-T SLS SHORAD

Intr-un scurt articol despre apararea antiaeriana cu baza la sol a Armatei Romane, prezentat in cadrul sesiunii de comunicari stintifice, AFASES 2016, gazduita de catre Academia Fortelor Aeriene ”Henri Coanda” se face vorbire despre lansarea de catre Fortele Aeriene Romane a unui RFI (Request for Information), pentru sisteme antiaeriene VSHORAD si SHORAD destinate apararii bazelor aeriene si a bazei de la Deveselu.

„The Air Force launched a RFI document (Request for Information) concerning an acquisition of a VSHORAD/SHORAD systems destined for the AFB’s (Air Force Base) protection mainly, and the self-defense means of the Deveselu NATO strategic area assure coverage for a large part of Romanian infrastructure”  

Un astfel de document nu a fost publicat pana in prezent de catre ACTTM, unul dintre locurile traditionale unde se solicitau informatii despre categoriile de echipamente pe care Ministerul Apararii le avea in vedere.

Dotarea cu sisteme antiaeriene cu raza scurta de actiune este un obiectiv de dotare al Fortelor Terestre si Fortelor Aeriene de mai bine de 10 ani, fara sa se reuseasca insa introducerea lor in dotare.

In anul 2009, Romania a fost aproape de semnarea unui contract in valoare de aproximativ 250 milioane de euro pentru achizitionarea unor sisteme VL-Mica si Mistral, numarul avut in vedere fiind de 6 sisteme, conform Buletinului Contractelor (pg..8), pe anul 2009, publicat de catre Departamentul pentru Armamente in 2010, fara a se specifica tipul acestora.

Iar in 2015, a fost prezentat de catre compania germana Diehl si cea romaneasca Electromecanica Ploiesti, sistemul antiaerian SIRET, provenit din sistemul IRIS-T SLS, pentru Fortele Aeriene a fost propusa o varianta tractata care ar putea sa fie folosita pentru apararea bazelor aeriene si ar putea sa fie integrata intr-un sistem antiaerian stratificat impreuna cu sistemul HAWK de care RoAF deja dispun si care va fi modernizat.

sistem-antiaerian-stratificat-siret-si-hawk-xxi

sistemul SIRET integrat cu sistemul HAWK XXI modernizat cu radarul ELM-2106 ATAR

In continuare, articolul prezinta sumar directiile care ar putea sa fie urmate pentru modernizarea apararii antiaeriana, fiind avuta in vedere modernizarea sistemelor HAWK PIP III R la standardul HAWK XXI, utilizarea in continuare a sistemelor SA-6 Kub, dar cu o flexibilitate crescuta, inlocuirea graduala a tehnicii vechi de aparare antiaeriana cu sisteme SHORAD moderne si folosind un sistem cu o arhitectura deschisa, C4I, integrarea tuturor mijloacelor de aparare antiaeriana de care Armata Romana dispune.

– David Victor –

4 Comments

 • Nu scapam de rfi-uri pana nu termina astia hartia sau ies la pensie. Concluzia este ca vor sa ia cateva bucati pentru amerlocii de la Deveselu, daca nu se plictisesc ai si isi aduc ei si DACA se intampla am bifat si aparare AA.

 • No news here, nu mai saritzi la orice mentiune de rfi in pdf 🙂

  Radulescu – Sandru perechea de aur la Olimpiada Nationala de Abtracts Faza Locala pe pdf’uri

  E profesor, se duce la la sesiuni de comunicari stiintifico’fantastice si scrie abstracturi bre, ABSTRACTS

  P’asta l’am mai postat mai cu cateva zile cacand cu modernizarea Gepardului cu o mitraliera

  http://www.afahc.ro/ro/afases/2015/afases_2015/air_force/Radulescu_Sandru.pdf

  sau asta

  http://www.recentonline.ro/039/Sandru-R39.pdf

  Nici macar nu mi se pare realist:

  7. PRIORITIES

  – Hawk improvement to XXI standard – au cumparat 4 interfetze si vroiau sa cumpere 4 radare asa ca ce upgrade la HAWK XXI, ala e pe bani si astia au shuntat producatorul

  – SA-6 Kub flexibility enhancement – la ala trebuie sa schimbi racheta; unii au pus ASPIDE2000, altii au studiat ESSM; facem noi asta? ma indoiesc 🙂

  – Slowly replacement of the obsolete systems – da, veeeeeeeeeeery slowly, probably never gonna be replaced, just retired, dar se obisnuieste lumea cu ideea mai greu

  – Development of the industrial infrastructure – la inceput macar munitia de artilerie si eventual consumabile pt rachete, dupa aia o lista de vise multi’anuale

  Si la Capitolul 8. CONCLUSIONS – blah blah blah…

  Otherwise RFiuri s’au facut de nu mai stiu de ei

  Sunt curios daca chiar ai baga cineva in seama si daca le mai raspunde careva

  Ca nu sunt tocmai un monument de seriozitate cand e vorba de achizitii

  Pana in 2017 platim F16’urile si EVENTUAL ne apucam de fregate, eventual pt ca vad ca e liniste momentan, bani pt shorad lrsam tbturi mii de camioane obuziere autopropulsate etc nu cred ca sunt alocatzi CONCRET, ca daca ar fi poate s’ar misca ceva

  Asa ca scoatem abstracts si RFIuri pe banda, ca’s gratis, si facem comunicari stiintifice la academie

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: