Armata Romana Fortele Navale

Regele si Regina vor fi modernizate

Fregata F-221 "Regele Ferdinand" - Ziua Porţilor Deschise 2014

Fregata F-221 “Regele Ferdinand” – Ziua Porţilor Deschise 2014

Fregatele româneşti vor fi modernizate.De anul viitor, navele Regele Ferdinand şi Regina Maria vor avea un nou tip de armament şi senzori mai performanţi. Specialiştii recunosc faptul că sistemele folosite de militarii români au fost schimbate de alte state în urmă cu 20 de ani, înainte ca România să fi cumpărat cele două Fregate.

Fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria vor avea sistemele de senzori schimbate, iar tehnica de luptă va fi modernizată. Asta înseamnă că echipajele vor putea să se apere mai bine, dar şi să răspundă mult mai sigur ameninţărilor pe mare.

Pe fregate vor fi montate sisteme de comandă care în momentul unei lupte reale vor ghida armamentul cu mai multă precizie pentru distrugerea navelor inamice sau a altor ținte de pe mare, din aer sau de sub apă.

Actualele rachete de pe fregatele cumpărate de la britanici sunt depăşite, susţin analiştii militari, iar într-un război nu ar face faţă unei lupte directe.

„Sistemul P15 Termit, rachetele din dotare, este un sistem destul de vechi, în marina militară rusă a fost înlocuit încă de acum 20 de ani”, spune analistul militar Marian Zidaru.

Potrivit Ministrului Apărării Naţionale, cele două fregate vor intra în şantierul Midia anul viitor.

„Prioritate pentru mine şi pentru Statul Major General şi pentru armată este, de anul viitor, să demarăm modernizarea flotei, cu toate componentele sale”, spune Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale.

Specialiştii susţin că investiţiile din armată nu sunt întâmplătoare şi vin contextul situaţiei tensionate din zonă, mai ales că la ultimul summit NATO din Ţara Galilor s-au impus noi standarde.

„S-a hotărât ca fiecare ţară membră NATO să achiziţioneze tehnică modernă şi să-şi mărească cheltuielile militare, deci sigur că nu e întâmplătoare şi că este generat de această situaţie din zona Mării Negre”, spune analistul militar.

Analiliştii militari susţin că modernizarea celor două fregate va costa peste 100 de milioane de euro, dar Ministerul Apărării nu a stabilit încă la cât se va ridica finanţarea. Fregatele au fost cumpărate de România în 2003. La momentul achiziţiei, navele aveau o vechime de 16, respectiv 15 ani şi fuseseră scoase din uz de către Royal Navy.

 

Video aici

Preluare integrala de pe Digi24

12 Comments

 • Vedeti si numarul curent al Observator Militar. Seful statului major si seful departamentului de armamente spun ca de la anul se va demara procesul de modernizare intr-un santier romanesc. Se va aloca ceva mai mult de 1 miliard de lei pentru ambele nave, cam 250 de milioane de euro.

 • Intra si Marasesti la modernizare? Ca Styx-uri are doar nava asta. Type 22-urile sunt chele. Pe ele n-au ce sa inlocuiasca trebuie doar sa instaleze.

  • Din cate stiu resursa Marasestiului expira in 2020, are problemele de stabilitate si rezistenta structurala care il impiedica sa fie folosit in misiuni oceanice, asa ca nu cred ca va mai fi modernizat.

   Prin 2006 cand se cereau si se faceau oferte pentru modernizarea fregatelor, BAe a facut o oferta de 1 mld euro pentru modernizarea navelor(cam 400 mil euro) si sprijinul logistic pe o perioada de 30 de ani(600 mil euro).

   De aici deduc ca resursa navelor s-ar duce spre 2035-2040, iar ai nostrii chiar au de gand sa le foloseasca pana atunci.

   Nu cred ca investitul de bani in fregate este cea mai stralucita idee, dar in fine, daca se vor gasi banii si consensul/vointa politic(a), va fi totusi un lucru bun dpdv statistic.

   Bine, rau sa miscat ceva, cea ce e mai bine decat nimic.

 • Ce modernizare viseaza ei? CIWS ? Exocet ? Harpoon ? Ce anume ? Oricum acum navele sunt bune de tinte navale ca in rest. Ce au pe ele? Un tun nenorocit si 3 mitraliere…Macar Marasesti are Styx, si anti-submarin, si AK 630 si alte minuni care chiar daca-s vechi sunt macar INSTALATE pe nava… In fine, apa de ploaie…

 • Ministrul vorbea de modernizarea flotei. Flota nu inseamna doar cele 2 fregate englezeste. Mai avem si Marasestiul, care are arme pe el….dar sunt vechi si mai are si alte bube de reparat, plus celelalte nave din dotare. Iar Delfinul, de care nu s-a scos nicio vorba. Si de navele alea ce aveau in plan sa le cumpere + alte submarine pentru a deveni o adevarata putere la marea neagra? Eu vad doar tromboane….nimic concret. Cu 2 fregata si 100 sau 250 milioane de euro nu se modernizeaza o flota, basca sa o mai si maresti! Fara minim 10 miliarde de Euro investiti in maxim 10 ani, nu putem sa vorbim de o marina puternica. Putem in schimb sa ne mintim frumos si sa credem ca putem sa-i facem fata lui Putin pe mare! 🙁

  • Si tu crezi ca daca bagam zece miliarde de euro in flota ii vom putea face fata lui Putin pe mare?

   Ce ai lua tu de zece miliarde de euro ca sa putem face fata Rusiei pe mare?

  • @Victor & @Cezar Mara;estiul ar trebui casat si inlocuit, daca ar fi bani, cu 2 Lupo la mana a doua din Italia sau cu un OPV de la Damen de 2400-3500 de tone. Are prea multe bube de design.

   In rest 4-6 corvete, 2 submarine.

  • una din chestiile din programul lui johannis e 2% din pib pentru armata – ma rog asta e fix pix, oricum tot ponta aloca banii astia ca guvernul lui face bugetul, si coalitia care il sustine il trece prin parlament, si la cate a promis si a impartit acuma – tot el trebuie sa le si onoreze, sa vedem daca ajung la 2% alocare mira-m-as

   romania a avut 140 de mld grosso modo pib, deci ar fi (asa scriptic, vorbim doar pe baza unor declaratii de politruci) cu 1 mld euro mai mult decat bugetul de anul asta
   Daca ar fi un plus, nu se vor duce integral in inzestrare in nici un caz
   si nu doar la flota e de carpit, sunt o gramada de programe de facut, aici era lumea cu tbt, arma de asalt, tot felul de echipamente individuale, roaf mai exista doar pentru ca mai intind inca 500 de ore la niste miguri din 1975, baza e inca volkhov, tunurile s60 cu crt-1m care fac doar galagie si fum, p18, ma rog e o lista intreaga, sunt foarte multe lucruri de facut

   adica dorinta e foarte mare, numai putirintza e cam mica

   Si mie mi se pare ca sunt bani aruncati pe niste nave prea mari si prea gurmande pentru noi, dar acuma daca le-ai luat si ai de onorat angajamente nato ca ai o nava blue water, n-o poti trimite inarmata cu mitralierele alea sudate de punte ca niste pirati somalezi mai hotarati ar putea-o captura 🙂

   eu unul cred ca o sa ramana si la anul acelasi procent la aparare ca si anul asta
   si mare lucru la inzestrare nu o sa se intample

   • In 2015-2016 sunt sceptic ca s-ar putea lua hotarari legate de mari achizitii, cred ca unii o sa traga „hais” si altii „cea”.

    Cel mai mare risc in momentul cred ca este aplicarea tacticii „pamantului parjolit” de catre una dintre tabere(mariri de pensii, salarii etc).

    Daca mai pierdem 2 ani, am pierdut atata si atatea, o sa supravietuim, dar daca ne legam 5 pietroaie de gat si sarim in ocean..cam nasol.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: