Geopolitica

Rebelii sirieni isi dau cu firma in cap, rapind cetateni straini

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov

Doi cetăţeni ruşi care lucrau pentru o companie particulară în Siria au fost răpiţi în apropierea oraşului sirian Latakia, pe autostrada dintre Tartus şi Homs.

Ambasada Rusiei în Siria a confirmat evenimentul, iar ministrul de externe Sergei Lavrov a declarat că va face tot ce îi stă în puteri pentru a afla mai multe despre incident.

“We are actively engaged in this. All the necessary steps are being taken,”

A declarat Lavrov jurnaliştilor în timpul unor vizite de lucru în capitala uzbecă Tashkent.

Purtătorul de cuvânt al ambasadei, Sergei Markov, a spus că se investighează circumstanţele în care a avut loc răpirea şi că se lucrează la identificarea locaţia în care se află cei doi ruşi, precum şi la eliberarea lor.

Luni, Ministerul italian de Externe a confirmat public că un cetăţean a fost de asemenea răpit.

Nici un grup nu şi-a asumat responsabilitatea răpirilor şi nu au fost trimise până în acet moment cereri.

Sursa: RIA Novosti

Anhar Kochneva

Ankhar Kochneva

Rebelii sirieni au anunţat că amână execuţia jurnalistei ucraineene Ankhar Kochneva, a anunţat canalul de televiziune ucrainean 1+1TV, citând un comandant al Free Syrian Army.

Postul de televiziune a difuzat o declaraţie din partea lui Abu Jandal, unul dintre comandanţii FSA, în care acesta spunea că aşteaptă ca Ucraina să îndeplinească solicitările răpitorilor.

“This girl has long stayed with us, but no one answered our questions what we can be offered to free her,”

Jandal nu a specificat care sunt solicitările pentru eliberarea jurnalistei.

Cu ceva timp în urmă însă, răpitorii sirieni au ameninţat că o vor executa pe Kochneva dacă nu va fi plătită o răscumpărare de 50 de milioane de dolari.

Kochneva, în vârstă de 40 de ani, a fost răpită în luna Octombrie de către rebelii sirieni în timp ce jurnalista ucraineană călătorea către oraşul Homs.

Jurnalista, expert în problema siriană, se află în Siria încă de la începutul conflictului. Kochneva este cunoscută ca un suporter al preşedintelui Bashar al-Assad, şi este freelancer pentru presa din Rusia.

După ce a fost răpită, a mărturisit într-un clip postat pe YouTube că lucrează pentru spionajul rus.

Răpitorii jurnalistei susţin că aceasta era înarmată şi îndeplinea rolul de translator pentru ofiţerii ruşi.

Sursa: RIA Novosti

Rebelilor sirieni nu le este uşor în lupta lor pentru a-şi transforma ţara într-o liberă şi democrată colonie occidentală.

Recunosc. În lupta pentru schimbarea jugurilor se varsă mult sânge şi se acţionează ne-ortodox, ca să mă exprim cu o concluzie moderato-modestă.

Multă baftă, le urez, dar nu înghit idealurile măreţe combinate cu obţinerea de fonduri din traficul de droguri sau răpiri.

Dacă până acum le purtam o oarecare simpatie, taman ce şi-au dat cu firma în cap acum, când am aflat că cer cincizeci de milioane de dolari răscumpărare în urma unei răpiri.

De abia aştept momentul în care veţi descoperi că iasomia miroase a rahat.

Vă aştepăm alături, în democraţie. Poate chiar vă vor invita să aderaţi la N.A.T.O…

10 Comments

 • Rebelii nu lupta pentru democratie ci pentru Califat Islamic. SUA ii sprijina asa cum i-a sprijinit si in Afganistan pana scapa de dusmanul comun – regimul Baath – dupa care ambele parti isi vor relua dusmania. SUA incearca sa sprijine partea secular-democratica a opozitiei insa din cate aud eu aia nu-s foarte multi si nici mari luptatori, in prima linie fiind brigazile islamiste care vor dori partea leului in regimul post-Asad. Deci este clar ca dupa acest razboi civil urmeaza un alt razboi civil cu interventie americana intre opozitia democratica si opozitia islamica. Bottomline – Siria va fi facuta chisalita si uite asa mai scapa Israelul de un dusman din regiune. Toda! 🙂

  http://youtu.be/O-5uNi5VZHo

 • Foarte bine punctat in articol, cat si in post-ul de mai sus. Priviti Libia, Afganistanul, si chiar Irak-ul. acum ele sunt tarile nimanui. Factiuni armate se lupta pentru putere, sprijinite din afara care mai de care. Ce sa faci daca Assad si Ghadafi s-au opus occidentalizarii prin neprivatizarea anumitor sectoare cheie din economia de stat. baietii au deranjat si acum jap. In Libia nu s-ar fi putut intampla niciodata incidentul cu ambasadorul american, daca era Ghadafi la putere. Acum umbla tot felul de baieti inarmati prin orase si fac skirmish-uri ca intre golani. Din pacate victimele se numara in general din randul civililor terorizati. Era sa uit: pe egipteni i-au democratizat asa frumos ca acum sunt la putere niste islamisti indoctrinati care calca in picioare drepturile propriilor cetateni.

  • Islamist , neislamist a fost numit prin vot. La fel acum modificarea constitutiei este supusa la vot. Daca ei vor vota sa se decimeze intre ei asta e, treaba lor.
   Oricum abordarea occidentala sau NATO pt neinterventie in Siria va arata la sfarsit, dupa ce se va trage linie, daca a fost buna sau nu implicarea in Libia. Si asta se traduce in numar de victime si distrugeri materiale.

 • Pai dupa scenariul cu Georgia s-ar putea sa ne trezim ca fac rusii o “pace” asa cum ei stiu cu tancurile de nu mai misca nici unul in front.

  • Domnule, tovarasii mai stiu si alte dansuri. Probabil ca rapitorii celor doi tovarasi muncitori rusi vor incepe sa primeasca in cutia postala degetele de pe la mainile membrilor familiilor lor.

   Tovarasii au un umor rosu, traditional, atunci cand le sunt rapiti cetatenii.

  • Flota ruseascà care a plecat din Baltica este cam bizarà.
   O fregatà anti-submarin, douà nave de debarcare cu tancuri amfibie si puscasi marini, un remorcher fabricat în Finlanda si un petrolier.

 • au luat-o la ochi pt ca a avut blog ( 😀 ). true.
  deci nu-s ageamii aia care au rapit-o.
  in timpul razboiului civil din liban, una dintre factiuni a avut “inspiratia” sa rapeasca un diplomat sovietic.
  aia au trimis o echipa de la moskva (spets + tehnici) si ma rog, nush cat durat (o luna, doua) i-au localizat/identificat pe curajosii libanezi (sunniti) si le-au trimis prin mesager, in niste plicuri, degetele de la niste rude apropiate de-ale lor.
  evident, s-a rezolvat amiabil :D.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: