Aviaţie

Rafale mai sta o tura si in negocierile cu UAE

Dassault Rafale, al 35-lea "C" livrat

Jupânul de mai de la deal este recent livratul C135, care a fost repartizat Bazei Aeriene St. Dizier pe 10 Mai. Următorul, C136, va ajunge în scurt timp la o bază operaţională. C137 este deja zburat, însă cum va fi primul Rafale de producţie cu RBE-2 AESA, livrarea va mai întârzia un pic.

Dar, vestea e alta.

După ce Dilma Rouseff a început să pună presiune pe noul preşedinte al Franţei, Francois Hollande, pentru a obţine o reducere de preţ faţă de oferta înaintată Braziliei sub mandatul preşedintelui Sarkozy, mai exact o tarifare asemănătoare celei cu care Dassault a învins în India, Reuters, citând un articol apărut în La Tribune, anunţă că şi Emiratele Arabe Unite au oprit iarăşi negocierile privind achiziţia a şaizeci de Rafale.

Nimic surprinzător, având în vedere că este vorba despre un număr aproape dublu de avioane faţă de planurile Braziliei. Mai mult decât atât, presa franceză anunţă că negocierile au fost sistate chiar înainte de alegeri.

Bună tactică.

Oare nu ar fi un moment prielnic pentru a solicita Franţei o ofertă de avioane pentru România?

Cinstit vorbind, ar trebui să încercăm o reapropiere de Franţa şi asta nu numai în interesul de a cumpăra avioane de luptă, dar şi pentru a stârni din nou interesul investitorilor francezi, acum că nu ne mai lovim de atitudinea arogantă a lui Sarkozy.

4 Comments

 • Resboiule, uite ca m-ai facut sa zambesc din nou 🙂 Vorba ceea “speranta moare ultima”.
  Sigur ca ar fi minunat sa avem Rafale, dar logica spune ca asa ceva e imposibil.
  Doar in cazul in care industria militara franceza s-ar implica in Romania dupa modelul Renault, poate ca atunci … poate ca atunci as spune luam Rafale, dar la pachet cu Leclerc si vreo trei fregate La Fayette. Altfel nu!
  Ei, e bine ca ne pastram simtul umorului. 🙂

  • Nici eu nu cred ca putem sa tragem la Rafale, dar ar fi un moment prielnic sa reluam legaturile cu Franta pentru ca avem destule programe pe care trebuie sa le acoperim in cooperari avantajoase, atat in domeniul militar cat si in cel civil. Si pentru rezolvarea nevoilor tarii, in primul rand trebuie sa avem negociatori adevarati, diplomati priceputi si o conducere politica tare si mai ales sa nu ne ducem cu mana intinsa pe nicaieri si nici cu capetele plecate.

 • Si eu as fi pentru relansarea parteneriatului cu Franta, mai ales militar. Daca nu se face in urmatoarele luni, va fi o ocazie ratata!

  Si chiar avem traditie in transferuri de tehnologie cu partea franceza, atat militara cat si civila.

  Ce bine ne-ar fi prins niste Mirage2000, macar partial produse sau asamblate/upgradate in Romania, cu tehnologie Rafale si implanturi israeliene!

  Si poate un numar mic de Rafale, 12-16 bucati intr-o prima transa cu un offset pe masura.

  • Esti sigur ca ne permitem sa cumparam si sa exploatam Rafale, cand amaratele de MIG21, nu prea zboara din lipsa de fonduri, ora de zbor fiind undeva in jurul cifrei de 3000 USD??Cand pilotii nostrii efectueaza sub 30 ore de zbor pe an din lipsa de fonduri?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: