Aviaţie Geopolitica

Rafale M a lansat o racheta ASMPA intr-o simulare de lovitura nucleara

Ieri, fix de ziua Sfântului Valentine’s Day, francezii au simulat o misiune de lovire cu armă nucleară, ei fiind la serviciu. Astfel, un avion superb, pe care îl îndrăgim că-i fromos şi foarte omnivo… omnirol, pre numele său Rafale M (adică M de la Navy a lor), a lansat o rachetă ASMPA.

Rafale vs TIE

Rafale vs TIE

Imaginea de mai sus nu are legătură cu simularea de atac cu nucleară, e din altă ispravă demnă de Rafale. Fugăreau ei nişte Imperiali…

Revenind la nucleară, trebuie să menţionăm ceva chelcăşozuri. Rafale M – v-am zis că e cel mai super dintre paseri? – a decolat de pe Baza Aeriană Avord şi a zburat timp de patru ore. Zborul a implicat toate fazele unei misiuni de descurajare: zbor de tranzit, realimentări succesive, penetrare la joasă altitudine, zbor la înălţime foarte mică cu ajutorul radarului de urmărire a terenului, lansarea de precizie a unei rachete ASMPA în zona de teste de la Biscarrosse, în sud-vestul Franţei.

Comboul Rafale/ASMPA este reprezentativ pentru componenta nucleară aeriană a Franţei, iar misiunea de ieri a întărit credibilitatea tehnică şi operaţională a acestei ţări.

Franţa a creat în Ianuarie 1964 FAS-ul, care desfăşurat înseamnă Forces Aerienne Strategiques – fără accente, că habar nu am pe unde le-am pus.

FAS este o armă de descurajare, alături de cele care dispun de SSBN şi ICBM.

În Marina Franţei există o structură mică destinată lansării de arme nucleare de la bordul avioanelor. Pre numele ei, i se zice FANu. Adică Force Aeronavale Nucleaire. Fără de accente.

Un număr de piloţi selectaţi sunt instruiţi să lanseze rachete ASMPA de pe avioanele Rafale M de la bordul portavionului Charles de Gaulle.

Fără de accente, ASMPA înseamnă Air-Sol Moyenne Portee Ameliore.

Unii, vorba originalului, definesc ASMPA ca fiind o rachetă nucleară tactică aer-sol.

În doctrina nucleară franceză, ASMPA este încadrată ca armă pre-strategică, sau armă de ultim avertisment, înainte de lansarea unui atac la scară mare, strategic, cu ICBM şi SSBN.

Această rachetă unică are raza de acţiune de circa 500 de kilometri şi o viteză de peste 3 Mach, atinsă cu ajutorul motorului ramjet. Capul de luptă termonuclear, TNA (Tete Nucleaire Aeroportee), are o putere de 300 kilotone.

Conform MBDA, ASMPA va înlocui ASMP (rachetă nucleară lansată din aer, de la bordul avioanelor Mirage 2000N).

Tranziţia de la ASMP la ASMPA, a început cu introducerea în serviciu pe standardul K3 al Mirage 2000N în 2009 şi a continuat cu standardul F3 al Rafale, în 2010.

Conceptul este similar lui ASMP. Vehiculul aerian ASMPA foloseşte vehiculul aerian pre-dezvoltat pentru activităţi Vesta (vehicul aerian cu ramjet) în combinaţie cu experienţa programului de rachetă anti-navă a viitorului (ANF a fost suspendat la finalul anului 1999).

Sursa: Navy Recognition

Iulian Iamandi

9 Comments

 • „Ce e aia, mă?!?
  Ziua îndrăgostiților?
  Da?…Ia luați voi o bombardea nucleară de la mine. Mișto, nu-i așa?
  Make war, not love!”
  Semnat: Rafale M (adică Rafale Mother Facker).

 • Nu vad scopul rachetei, avand in vedere ca miscarile portavionului sunt oarecum cunoscute. Sa functioneze doar ca sperietoare? Pai si un SLBM functioneaza la fel de bine (asta cand nu-si rateaza tinta) sau submarinul are scurgeri pe la reactor…

   • Regatul Unit si Germania. Ei merg pe principiul “daca vrei pace pregateste-te de razboi” Probabil si-au invatat lectia din istoria celor 2 razboiae mondiale.

    • Reformulez – care sunt ACTUALELE amenintari ale Frantei? Nu vorbim acilea de istorie medieval si/sau mai recenta…

     Cat despre ultima propozitie – poate am fost bolnav in generala si am lipsit de la lectie – cand a fost Franta amenintata de Regatul Unit in cele doua razboiae mondiale?

 • Meanwhile – Mattis a devenit Secretary of Defence si zice ca aia 2% din buget chiar ar conta, ca altfel se mai gandesc daca vin sa te ajute sau nu. Mi se pare corect – nu?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: