Aviaţie UAV/UCAV

Qatarul va receptiona drone turcesti Bayraktar TB2

Presa turcă a informat că șase drone tip Bayraktar TB2 și trei stații de control de la sol au fost fabricate pentru Qatar și că acestea au fost predate unei delegații qatareze în cadrul unei ceremonii. Dronele vor ajunge în Qatar în cursul acestui an.

Bayraktar TB2 fabricate pentru Qatar

Bayraktar TB2 fabricate pentru Qatar

Conform presei turce, 55 de militari qatarezi au fost instruiți într-un program de operare a dronelor.

La expoziția DIMDEX 2018 de la Doha, tot presa turcă a dezvăluit comanda Qatarului pentru UCAV-uri TB2 fabricate de Baykar Makina. Pe lângă drone și stațiile de control, Qatarul va primi și un centru de operare a UAV-urilor, acestea urmând să fie exploatate de către Qatar Intelligence Center. Însă, nu se cunoaște încă dacă dronele vor fi înarmate.

Contractul semnat la Doha a marcat prima comandă la export pentru TB2.

La începutul acestui an, Ucraina a confirmat că va achiziționa două complexe Bayraktar TB2 cu până la 12 drone și 200 de arme ghidate, pentru 69 de milioane de dolari.

Bayraktar TB2 a fost dezvoltat de către compania privată turcă Baykar Makina în parteneriat cu compania privată Kale Group și a devenit primul UAV turcesc capabil să execute misiuni de recunoaștere, înaintea programului de stat TAI Anka ce a suferit întârzieri.

Bayraktar Block A a fost construit în anul 2007 și a executat primul zbor în luna Iunie a anului 2009.

Începând cu anul 2014 peste 50 de Bayraktar TB2 au fost furnizate armatei turce, iar alte 18 drone din acest tip au fost livrate către jandarmerie și poliția națională.

Bayraktar TB2 a început să fie utilizat în misiuni de luptă începând cu anul 2016, lansând arme ghidate asupra forțelor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și pe teritoriul Siriei.

TB2 dispune de patru piloni pe care poate acroșa maxim 75 de kilograme (practic, pentru misiuni mai lungi încărcătura este redusă la 50-55 de kilograme).

Arsenalul acestui tip de dronă este compus din rachete antitanc ghidate Roketsan L-UMTAS, MAM-L și MAM-C.

Iulian Iamandi

7 Comments

 • Prieteni mari astia doi.
  Acum revening in ograda noastra – nu vrea Craiova/Aerostar/Romaero/IAR sa se reprofileze?
  Ca doar din reparatii nu mai evoluezi…

 • ca sa investesti in asa ceva iti trebuie o comanda serioasa ,nu poti investi in proiecte de acest gen ca poate o cumpara produsul armata braziliei filipinelor sau cine stie care, noi nu suntem capabili sa ne dotam cu niste corvete pt care avem infrastructura sa le facem ,dapai drone inarmate ,asta e un adevar trist

  • Cine a zis ca dronele trebuie sa fie inarmate?
   Cred ca e indeajuns sa produca un inlocuitor compatibil dpdv cu Shadow 600 si care pentru inceput sa inlocuiasca aparatele distruse. Adica o platforma mai moderna (atat dpdv adurantei dronei dar si al senzorilor instalati) la care se foloseste hardware-ul de comunicatie/criptare al dronelor (banuiesc ca trebuie acordul lor).
   Sa nu uitam totusi ca Shadow 600 sunt niste drone cu o vechime destul de mare (~20 ani) iar tehnologia camerelor de la acea data nu era asa avansata precum cea de astazi.

    • Mai citeste bre articolul o data
     “Însă, nu se cunoaște încă dacă dronele vor fi înarmate.”
     Inainte ca orice drona sa fie UCAV trebuie sa fie UAV……..

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: