Geopolitica

Putin ordona orientarea catre Pacific prin dezvoltarea industriilor din Siberia si Estul Indepartat

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Preşedintele Rusiei, ine…vitabilul Vladimir Putin a cerut scutiri de taxe şi îmbunătăţirea condiţiilor pentru investiţii în Siberia şi Estul Îndepărtat al Rusiei, numind dezvoltarea afacerilor ţării către Oceanul Pacific drept prioritatea naţională a secolului.

Adresându-se unor înalţi oficiali în cadrul discursului anul “Starea Naţiunii”, Putin a ordonat guvernului să reducă taxele pentru energie şi industriile exportatoare din Estul Îndepărtat şi Siberia, inclusiv o perioadă de graţie de cinci ani pentru taxele pe venit, terenuri şi proprietăţi, precum şi reduceri la asigurări.

Putin a mai spus şi că statul trebuie să relaxeze alte condiţii legate de afaceri, cum ar fi permisiunile de construire a clădirilor şi procedurile vamale, pentru a încuraja dezvoltarea şi aducerea regiunilor la un nivel de competitivitate cu rivalii din zona Asia-Pacific.

Vladimir Putin a exclus companiile profilate pe gaze şi petrol din scutirile de taxe pentru extracţia de minerale, precizând că acestea sunt deja profitabile.

Ministerul rus al Finanţelor propusese o creştere a taxelor pe exploatarea mineralelor în următorii doi ani pentru a mări sumele care revin statului.

Astfel, Putin comandă Rusiei să facă paşi importanţi în direcţia dezvoltării de noi industrii în zonele puţin populate din Est.

Luna trecută, Vladimir Putin a vizitat Coreea de Sud pentru a face lobby întru extinderea căii ferate Trans-Siberiene şi a sistemului de conducte transportatoare de petrol şi gaze în Peninsula Coreea, aspecte care pot transforma Rusia într-un transportator major de mărfuri şi combustibili între Asia de Est şi Europa.

De asemenea, Putin a propus coreenilor participarea la dezvoltarea noului cosmodrom Vostochny.

Sursa: RIA Novosti

 

– Iulian Iamandi –

20 Comments

 • 10 la suta di el daca politicienii romanin l.ar fi avut, acum romania nu mai lingea dosuri pe la diferite concerne si tari.

 • Dar mai e un lucru,
  1.Ei au nevoie pentru Siberia si Extremul indepartat Rus de aproximativ 100 milioane de oameni calificati sa atraga in urmatorii 50-60 de ani.
  Pepeniaera va fi UE, SUA, si o parte din Asia centrala.
  2. La cum decurg lucrurile in UE (criza,etc.) UE nu mai asigura crestere economica pentru Rusia, si atunci Putin a inceput de vri-o (3-4 ani) reorentarea strategica a Rusiei catre Asia-Pacific unde poti sa-ti asiguri crestere economica sustinuta.
  Acuma el abea a spus lucrurilor pe nume.
  La ei in Extremul Orient sunt functionale si o parte sunt in constructie peste 30 de porturi.+ costructia cu coreenii de santiere navale, etc. (Nu doar petrol si gaze)
  3. Ei au obosit sa mai aiba treaba cu UE (ff multe frustrari, mofturi, fobii etc).
  Anul acesta la ei pentru prima data din 1991 populatia a inceput sa creasca, incep sa dea rezultatele programele de stimulare a natalitatii care sunt destul de inportante.
  Intradevar daca am avea si in Romania un lider ca Putin poate lucrurile ar fi decurs putin altfel.Este o opinie strict personala…..

  • fara sa neg meritele lui putin sau calitatile sale economia si situatia generala a rusiei nu i se datoreaza in intregime
   eu cred doar ca ciclul si conjuctura ii convin
   e de vazut in urmatorii 20 de ani cum va evolua ciclul
   el incearca probabil sa imprime o directie
   directie ce nu va fi usor de urmat ,chiar cu “centralizarea” asta a puterii
   depinde de unii factori foarte imprevizibili
   oricum actorii se pozitioneaza si el stie si urmeaza unele directii
   daca sec 20-21 a fost marcat de caderea unor mari puteri europene si emergenta a 2 poli de putere ,probabil perioada urmatoare vom asista la 4-eventual 5 jucatori planetari in goana dupa resurse
   rusia nu are potentialul economic de a tine in frau europa cum a crezut putin

  • In ceea ce priveste cresterea natalitatii, nu am date concrete asa ca nu te contrazic insa pot sa afirm cu siguranta ca ascedendentul demografic se datoreaza in special populatiilor musulmane care nu apartin etniei ruse si care in republicile lor autonome au alt stil de viata si alta cultura fata de cea a actualilor majoritari care in viitor vor de veni minoritari.Concluziile le trage fiecare.

   • Populatia in peste 45 regiuni ruse este pe +
    Crestere a populatiei se constata si in Extremul orient rus si in Siberia, Povolgia, Ural, etc.
    In Rusia sunt peste 100 de popoare care sunt amestecate intre ele.
    De exemplul in acelas Daghestan sunt peste 100 de popoare care se pot intelege intre ei doar prin rusa.
    Uite aici niste date fara cenzura care presa autohtona libera si democrata nu le spune.
    http://www.youtube.com/watch?v=NT4POK4q9g4
    Minutul 0:23:14 vb despre demografie.
    Dar dc intelegi limba gasesti raspunsurile la majoritatea problemelor rusesti si mondiale in aceasta adresare.

    Observ ca oamenii isi fac o imagine despre aceasta tara doar din emisiuni, articole in mare angajate, cu superanalisti straini sau autohtoni care nu cunosc aceasta tara sau fac denigrari si mai grav prin articole la comanda.
    Unicul remediu este sa calatoresti si in Rusia, SUA, China,India, etc si apoi sa postezi.
    Se vad imediat oamenii care nu cunosc subiectul.

    • Cresterea cu pricina se datoreaza populatiei slave.Politica rusa e una nationalsita sau rasista,cum vrei sa-i zici.Ceeace e foarte bine.Oficial,masurile pt. cresterea natalitatii au fost luate pt. regiunile cu hiba.Pt. cele cu surplus,canci.Cum asta era corelata cu nationalitatea,e de bine.
     Spre deosebire de noi sau de vestici,ei nu dau bani tiganilor de orice natie sa faca puradei.

    • Au calatorit unii.Nu au fost incantati de viata omului de rand de acolo.Tu presupun ca cel putin ai calatorit in Rusia daca nu esti chiar de acolo.
     Rusii sunt foarte priceputi sa faca propaganda.Putin a afirmat cu ceva vreme, ca in Rusia in fiecare an circa 1.000.000 de oameni mor din motive medicale cauzate de consumul excesiv de bauturi alcoolice si tigari.Sa nu mai vorbim de rata mare a emigrarilor.Este vorba cu preponderenta de oameni foarte bine pregatiti profesional care sunt satui de coruptia, birocratia si autoritarismul lui Putin.

 • Putin trebuie sa dezvolte Orientul Indepartat Rus deoarece nu are incotro. Pana acum a lalait-o gravisim, din cauza ca e foamete grava de bani pentru un asemenea proiect (poti sa bagi zeci de miliarde de yoroy/dulari pana sa vezi ceva miscand), da’ cutzitu’ o cam ajuns la os. Ciainezii mishculeaza intens p-acolo de f’o aproape 10 ani, si nu dau semne c-ar vrea sa se opreasca. Si au un avantaj gigantic: demografia. Cum spunea Kissinger, 50 de milioane de rusi se uita peste granita la 500 de milioane de ciainezi care ar cam vrea sa-si intinda chisherele mai in voie (decat o pot face acuma).

  Evident, efortul e mult mai putin banos fata de a juca gazo/petrodiplomatia cu adormitii evropeni, da’ riscul pt. maika rossya de a ramane fara toata halca de est a tzarii e letal.

 • Pai daca Federatia Rusa nu isi consolideaza regiunile din est, se poate pomeni fara ele in orice clipa.
  Din pacate populatia nu prea se inghesuie sa se stabileasca in Siberia iar conditiile de viata din estul Federatiei Ruse sunt net inferioare celor existente in alte state din regiune, cu exceptia Coreei de Nord.
  Dupa ce o sa se reuneasca, Coreea de Sud cu cea de Nord, sa vezi atunci cosmar pentru vecini.
  Putin ar trebui sa se gandeasca la modul cel mai serios sa construiasca o autostrada care sa uneasca Moscova de Vladivostok.
  Rusia are mare noroc cu Mongolia, altfel chinezii le suflau si intre urechi, nu numai in ceafa.

  • Daca nordul se uneste cu sudul,25 de ani nu o sa auzi de coreeni.Situatia e mult mai nasoala acolo decat a fost vreodata in Europa.
   Autostrada se face pt. transport.Cara cineva marfuri cu camionul pe 8000km?

   • Pai nici in Australia si Canada nu cara cineva marfa pe camionul pe toata distanta, dar Australia are mai bine de 20.000 de kilometri de autostrada care înconjoară continentul si Trans-Canada Highway e si ea destul de lunga la cei 8030 km pe care-i are.

   • Au tot interesul sa faca o autostrada de 8000 de km. Nu e vorba doar de transport marfa dar si de transport persoane.
    Aia 8000 de km nu s-ar face doar pentru a lega un oras(Moscova) de altul(Vladivostok). Sunt nenumarate orase intre cele doua si toate aceste orase o sa aiba de castigat in urma unei autostrazi.
    Vrei sa cresti populatia in Siberia, vrei sa dezvolti zona dar cum duci oamenii acolo? Cum pot sa mute marfurile din orasul in care se produc pana intr-un oras aflat la 700km distanta?
    Nu poti sa ai dezvoltare fara infrastructura. Hai sa ne uitam la noi in curte ca sa vedem ce inseamna aceasta lipsa.

    Eu din cate stiam sunt tronsoane de drum dar nu complete. Cred ca am vazut cu totii poze cu drumuri de mocirla in care tirurile raman impotmolite.

 • off topic
  Un MiG 31 s-a prabusit in tundra undeva linga Vladivostok, a fost primul zbor dupa reparatii, conform primelor informatii a iesit din functie unul din motoare…, pilotii s-au catapultat cu succes.

   • orice avion se poate prabusi….
    am impresia ca un MiG 31 dupa reparatii, mai ales daca e unul modernizat – nu costa putin…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: