Kremlinul declară că președintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care suspendă participarea Rusiei la un acord-cheie privind controlul armelor nucleare din perioada Războiului Rece, încheiat cu Statele Unite.

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Decizia, anunțată pe 4 martie, a fost luată ca urmare a lansării unui proces de șase luni de retragere din pact la începutul lunii februarie  de către Statele Unite care acuză la rândul ei Moscova că a încălcat Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF) din 1987.

Tratatul bilateral INF, primul de acest fel pentru a elimina anumite tipuri de rachete, a interzis ambelor țări să dezvolte, să producă și să desfășoare rachete de croazieră sau balistice cu baza la sol având raza de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 kilometri.

Dar Washingtonul și NATO au acuzat în mod repetat Moscova de încălcarea acordului prin dezvoltarea rachetei de croazieră 9M729, cunoscută și sub denumirea SSC-8.  Rusia a negat acest lucru și a acuzat Statele Unite că au încălcat la rândul ei acordul, acuzațiile fiind respinse de Washington.

Potrivit decretului postat pe site-ul web al Kremlinului, Putin a ordonat suspendarea Tratatului INF până când Washingtonul va înceta să mai încalce acordul și i-a spus Ministerului Afacerilor Externe să informeze semnatarii Acordului de la Moscova.  La Bruxelles, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia ar trebui să revină la respectarea Tratatului INF, pe care el l-a numit “piatră de temelie pentru securitatea europeană de zeci de ani”.

Moscova a acuzat Statele Unite, că a vrut să renunțe la pact, astfel încât să poată începe o nouă cursă a înarmărilor.

Rachetele 9M729 pe care Rusia le-a desfășurat au fost o “încălcare clară și flagrantă” a Tratatului INF, a declarat Stoltenberg reporterilor la Bruxelles.  “Vom fi măsurați, vom fi uniți și coordonați”, a declarat el în legătură cu răspunsul NATO, adăugând că Alianța militară occidentală nu are “intenția de a fabrica noi arme nucleare ci baza la sol în Europa”.

Ordinul lui Putin a făcut ca generalul american Joseph Dunford, președintele comisiei șefilor de stat și Valery Gerasimov, șeful Statului Major General al Rusiei, să se întâlnească la Viena. Chemând discuțiile “constructive”, Ministerul rus al Apărării a afirmat într-o declarație că cei doi generali au discutat aspecte legate de tratatele de apărare anti-rachetă și de control al armamentului.

Gerasimov și Dunford și-au exprimat de asemenea punctul de vedere cu privire la situația din Siria și au subliniat importanța “unei interacțiuni continue privind prevenirea incidentelor”, a afirmat acesta.

Relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt tensionate din cauza unor probleme de natură politică și militară, printre care agresiunea Moscovei în Ucraina, implicarea ei în alegerile prezidențiale din S.U.A. și implicarea sa în războiul civil din Siria.

Rusia a oferit un suport crucial președintelui sirian Bashar al-Assad în războiul civil de șapte ani al țării, în timp ce Statele Unite sprijină grupurile rebele.

Cu toate acestea, militarii celor două țări și-au anunțat  reciproc operațiunile aeriene planificate în Siria pentru a evita un incident, iar Dunford și Gerasimov s-au întâlnit periodic, deoarece cele două părți au încercat să atenueze tensiunile și să-și restabilească legăturile. Întâlnirea lor anterioară a avut loc în iunie.

Pe lângă Siria, un purtător de cuvânt al șefilor de stat a declarat că Dunford și Gerasimov “au efectuat un schimb de opinii cu privire la situația relațiilor militare americane și rusești și la situația actuală a securității internaționale în Europa precum și despre alte subiecte cheie”.

Cei doi lideri militari au discutat, de asemenea despre “eforturile de îmbunătățire a siguranței operaționale și a stabilității strategice între SUA și militarii ruși”, a declarat purtătorul de cuvânt, colonelul Patrick Ryder, într-o declarație. El a adăugat că ambii generali “recunosc importanța menținerii comunicării periodice pentru a evita orice greșeală și pentru a promova transparența și eliminarea pe cât posibilă a conflictelor aflate în zonele în care militarii ruși și americani operează în imediata vecinătate”.

Cristian Oancea