Aviaţie Promo

Promo: Abatorul viselor de dural

IAR-93, sau “cadavre” cum a fost numita in original fotografia

“MASACRUL DE LA CRAIOVA

Afară era frig.

Plafonul jos, zdrenţuit şi cenuşiu, cernea o lumină murdară peste întinderea aerodromului, iar vântul nelipsit şuiera ameninţător a zăpadă. Mirosea a frig, iar ghearele lui reci ca moartea îţi amorţeau membrele şi porţiunile de piele expuse acţiunii lui.

Şi a moarte mirosea totul în jur…

Aerodromul militar ce odată, demult, era plin de glasurile motoarelor turboreactoare, turate a avântare spre cerul limpede al Olteniei, acum era transformat în abator, un câmp al unei  bătălii inegale ce era acoperit de trupurile mutilate ale celor învinşi, ale celor ce n-au avut nicio şansă, de resturile sfâşiate din trupurile metalice ale celor ce, cu ceva vreme în urmă, fuseseră falnice păsări de foc, întreţinute şi păstrate ca pe lumina ochilor şi iubite ca pe fiinţele dragi de-acasă de către oameni ce-şi puneau în fiecare zi viaţa în membrele lor mecanice, şi care le ştiau cu adevărat valoarea. Acum, aici, în ziua asta rece şi tristă, existenţa lor ajunsese la capăt, iar stăpânii lor îi părăsiseră în mâinile unor oameni ce nu cunoşteau mila şi nu-i durea sufletul…”

“Chin” – IAR-93

Daca ar fi fost o vietate, am fi lacrimat de mila-i. Dar, oare avioanele nu au si ele viata lor?

“Greu de suportat”

Chiar nu se putea face ceva? Chiar nu putea fi luat cate unul de catre o primarie si expus intr-un parc, intr-o intersectie, in curtea unui muzeu, sau prin vreun parc?

Suntem vinovati cu totii. Cati fac ceva practic, dincolo de regrete?

M-am suparat si pe mine si pe ai nostri, desi… poate la anul, de Ziua Eroilor Neamului sau poate la anul urmator… vom salva si noi un veteran al norilor si pistelor.

Pana atunci insa, va invit sa cititi materialul din care am extras fragmentul de la inceput. Prietenul nostru Poetu’ ne-a rupt inca o data inimile, de data asta scriind despre abatorul de IAR-uri.

Articolul complet poate fi accesat pe blogul Povesti de aerodrom.

– Resboiu –

Navighează în portal:

Resboiu Master; Armata Română; Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;

7 Comments

 • Din cate stiu eu, chiar au fost montate prin parcuri IAR-uri si ceva MIG_uri. (inclusiv in Bucuresti) Nu inteleg insa de ce astea au ajuns la ‘gunoi’, atat timp cand la un momentdat erau mai multe cereri din partea primariilor decat avioane disponibile! Tipic romanesc!

 • acum 22 de ani v-ati bucurat ca l-am impaiat pe cel care a crezut ca romania poate face inclusiv bombe nucleare. la ordinea zilei sunt gazele de sist, mai binr vorbiti de astea
  poate gresesc, acun 22 de ani aveati cinci ani, atunci este de inteles

  • Dorel, intrarile astea agresive nu-s constructive deloc.

   In rest, sunt sigur ca experientele si opiniile tale vor fi bine primite si apreciate.

  • Io aveam 2 ani in 1989 si eram un privilegiat, mancam portocale in bufetul de la Stefan Ghiorghiu :))))

   O fi crezut impaiatu ca Romania poate face bombe atomice, dar in anii aia in Romania sa facut numai ce a crezut cel ce a crezut iar rezultatul nu a fost deloc incurajator, economic Romania a fost codasa blocului estic, ca au fost realizari notabile de genul productiei record de otel, petrol rafinat, ciment, capacitati de productie si mp construiti de acord, dar in mod absurd astea erau platite de restul populatiei prin frig, foamete si de economie prin inapoiere.

   Ce sa intamplat dupa 90 intr-o foarte mare masura a fost consecinta directa a carmuirii impaiatului, de la alienarea populatiei(in versiunea comunista, la capitalisti exista altfel de alienare :)) ), lipsa de competitivitate generala a economiei mai ales a marii industrii, iar aia care au luat puterea in 1990 nu erau mosierii care stateau cu Regele la granita, erau tot insii din Partidu Ceausist selectionati dupa standardele partidului, cu selectia inversa in frunte dupa motto-ul Ignorance is Strength, ma rog ce sa intamplat dupa 1990 este o alta discutie lunga si complicata, in genere atat a putut tara asta sa dea, atat in ce sa facut bine cat si in ce sa facut rau.

   Ce faci Partizane, dormi?! :))

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: