Armata Romana Fortele Terestre

Programul TBT intre stagnare si anulare

TBT 8x8

Testarea la explozie a prototipul transportorului blindat pentru trupe 8×8

Stirile referitoare la programul TBT de realizare in Romania a unui transportor blindat 8×8, printr-o colaborare intre Rheinmetall si Uzina Mecanica Moreni, sunt contradictorii si deloc linistitoare.

Pe de-o parte stirile care vin pe  cale oficiala, spun ca acest program merge inainte, urmand ca pana in 2019 sa inceapa productia de serie sau cel putin livrarea catre MApN a unui demonstrator, pe de alta parte, declaratiile care vin dinspre uzina indica un blocaj cu care se confrunta acest program.

Si avand in vedere valul de programe de dotare a armatei, care au fost anulate de la inceputul anului 2017 (anularea licitatiei pentru achizitia a 6 sisteme de drone tactice, anularea achizitiei corvetelor din clasa Sigma 10514), o anulare a programului TBT nu ar face decat sa urmeze actuala politica vis-a-vis de armata.

Conform liderului sindical al uzinei Automecanica Moreni, in luna ianuarie 2017 trebuia emisa o Hotarare de Guvern prin care sa apara actul constitutiv al societatii mixte romano-germane care sa realizeze noul TBT, lucru care nu s-a intamplat pana in prezent.

Se bate pasul pe loc. De cel puţin două luni de zile trebuia să fie dată Hotărârea de Guvern prin care să apară actul constitutiv al societăţii mixte. Este deja un proiect ratat, iar Armata Română pregăteşte deja achiziţia de transportoare blindate 8×8 din altă parte.

Tot conform acestuia, Ministerul Apararii intentioneaza sa achizitioneze intre 60 si 90 de transportoare Piranha IIIC, care sa se adauge celorlalte 31 de transportoare de acest tip pe care armata le are in dotare (plus cele 12 vehicule derivate realizate pe platforma Piranha IIIC pe care le-a achizitionat la inceputul lui 2017).

Vehicule care sa fie livrate etapizat pana in anul 2021 si sa serveasca la realizarea unei brigazi integrate.

Dincolo de controversele pro sau contra achizitiei Piranha IIIC sau a declaratiilor care pot sa fie mai mult sau mai putin hazardate, de o parte sau de alta.

O abandonare sau tergiversare a realizarii programului TBT in colaborare cu un mare producator mondial, nu poate sa fie o veste imbucuratoare.

Dotarea a inca doua batalioane cu blindate Piranha (un vehicul de referinta pana la urma), nu poate sa fie decat benefica, avand in vedere parcul arhaic de TAB-uri de care dispune armata.

Si cel mai ingrijorator lucru, in anii urmatori bugetul de stat risca sa fie lipsit de resursele necesare sustinerii cheltuielilor cu bunuri si servicii respectiv investitii, ca urmare a masurilor cu caracter populist care ar putea sa fie luate, lucru care ar induce dezechilibre majore in buget si economie.

Impactul acestor masuri asupra bugetului militar poate sa fie devastator, ducand la o situatie similara cu cea din perioada 2009-2012, atunci cand 80% din bugetul armatei era reprezentat de cheltuielile cu personalul, ritmul de dotare al armatei a atins un minim istoric si 60% din tehnica de lupta de care dispunea armata era nefunctionala.

Scenariu in care orice program (nu neaparat major), de dotare, devine o discutie neserioasa.

sursa: economica.net

– David Victor –

13 Comments

 • era de asteptat de altfel. atat guvernarile psd cat si cele tariceniste au sacrificat intotdeauna armata. iar achizitionarea din afara de tehnica militara este politica de stat la noi. si daca este si second hand este si mai bine. iar pirhania IIIC ca nivel stanag(3) si capabilitati(non amfibiu) este sub b33 zimbru(btr 80) al anilor 80 si care in afganistan a dovedit ca este pe langa inutil si depasit tehnic, nefiind in fapt deloc utilizat. a cumpara inca 90 buc dovedeste o nepasare totala fata de vietile soldatilor romani care in caz de razboi , intr-o tara brazdata de rauri si cu teren accidentat vor avea niste “jucarii” dupa care doar eventual sa se ascunda si sa se roage sa nu-i nimereasca vreun glont. ca de altceva nici nu sunt bune. sau doar la parade – ca da bine. sau suntem obisnuiti cu lucruri scumpe, inutile cat mai putine si daca sunt si pe la mana a treia sau a patra inseamna ca au valoare. fregatele, f16, piraniile, herculesurile(construite prin anii 70), si altele. iar industria noastra militara pentru ca inca misca, propun guvernantilor s-o radieze. sau sa faca mall-uri. ca macar sa nu mai avem sperante.

  • Eu cred ca e mai grav de atat. Se saboteaza intentionat capacitatea de aparare a tarii , facand astfel jocul rusilor. De la distrugerea Cartaginei antice pana situatia de azi a Ucrainei,care a renuntat la arma nucleara pe baza Tratatului de la Budapesta, istoria a aratat ca cei care renunta la arme sau nu se inarmeaza suficient ajung sa fie distrusi. De aceea zic:
   Nu exista nici o forma de intelegere si nici o putere de pe pamant care sa-ti ofere mai multa siguranta decat propria ta arma.

  • Lol pt bani. Ca sa intri intr’un parteneriat trebuie sa ai ceva de dat, si cumva nu cred ca se omoara nimeni pt carcasa aia dezvoltata la Moreni. E nevoie de multi bani ca sa integrezi totul, sa faci testele finale si sa rezolvi problemele

  • Cred ca nu ai fost atent. La cehi VOP-ul e producator/distribuitor/centru menenata pt tehnica de lupta si alte servicii. Iar NIMR e defapt de la arabi…

   Eu ma intreb cum unu` ca Bucuroiu tot molfaie de atata timp. Ca ma intreb ce produce Moreniul in ziua de azi. Sau si mai bine – ce a produs in ultimii 10 ani? El e platit de la stat sau din cotizatiile salariatiilor? Cam ce datorii are Moreniul?
   Si daca tot e lider de sindicat si nu poate dormi noaptea de grija alora ce sunt angajati (vroiam sa zic muncesc dar nu stiu ce muncesc) de ce nu a facut o cheta de 10000 EUR sa ia un cap tractor SH si sa puna motorul si puntile pe cutia aia de tabla zisa TBT, dar care nu are parinti cunoscuti. Ba e a Moreniului, ba nu e, ba e ACTTM…
   Macar sa-l dea la filmare ca pe Sauri i-am vazut. Posibil ca mai mult nu pot. A da – stim – nu au bani…

 • pai oferte au tot fost – aerostar cu textron ptr m1117 4×4, mfa mizil cu renault cu tab-ul lor si sherpa, romarm si jeep, bell si iar cu ah1 cobra/viper, chiar si iveco – lmv, camioane , israelienii de la isc cu sn 2 mai mangalia pentru nave rapide tip shaldag(cumparate totusi de garda de coasta dar facute la ei nu la noi), turcii cu oferta de offset si colaborare pentru nave si blindate, saab si avioane craiova offset ptr grippen, airbus brasov cu h225, chiar si damen galati cu nave militare, dar parca sunt mai tentante ofertele venite de afara-mai tentante sau mai usor de ascuns niscavai “marunt”, scapat de furnizor.poate. ca daca vb de prostie, atunci e foarte grav. macar smecheri sa fim da nu prosti

  • Modelul asta cand unul din parteneri este dominant si altul dominat la ce-i bun?Ca tot nu invatam ca la un moment dat sa fim pe picioarele noastre.Ideal este un proiect dezvoltat in comun,personalizat,ca fiecare sa invete cate ceva.

 • chiar in halul asta de prosti. cand rusii ne ameninta, am avut conflicte de 20 de ani chiar la granite(fosta yugoslavie, ucraina) cand suntem intr-o zona foarte fierbinte-la nici 1000 km de orientul mijlociu si intr-o europa si america cu reconsiderari de politica externa, cu un nato care incepe sa scartie, noi inca sa ne gandim la spagi si interese marunte si ciubucareli la contracte marunte si lipsite de importanta si importuri din afara de tinichele vechituri sau inutilitati

 • ar trebui foarte calm si foarte lucid sa analizam situatia actuala, sa concluzionam : avem nevoie noi acum, in contextul asta tensionat, de proiecte pe termen lung in domeniul achizitiilir? sincer, este oare momentul oportun sa producem la noi echipament militar cit de cit competitiv ?
  eu unul nu cred, Moreniul e o groapa financiara, bani aruncati pe fereastra, ideal ar fi cu putinii bani destinati achizitiilor sa luam echipament second-hand, ce putem, sa negociem la sange, pina la ultimu leut, si sa avem un minimum de echipament in dotare, e urgent.
  Nu sint de acord ca Piranha ar fi vechi, depasite, bune de nimic, cum afirma unii, am putea achizitiona citeva zeci de ocazie, de foarte-foarte buna calitate.
  Zimbrul e umflat si ala ca in fabula cu broasca care se umfla-n pene sa impresioneze boul.
  Luam cit se poate : Piranha second-hand, F16 uri second-hand, Abrams second-hand, 4-5 drone si doua corvete de ocazie si gata, aia e, ne-am scos, aratam si noi mai de Doamne-ajuta. Asta ar putea fi politica noastra de achizitii pentru a ne asigura un minimum de aparare de-acum pentru cinspe-douaj de ani.
  Asteptind vremuri mai bune.

 • Aici nu mai este vorba doar despre armata si industria de aparare, putem sa vorbim foarte serios despre viitorul oamenilor din tara asta, sau mai bine spus, cati dintre cei tineri isi mai vad in mod serios viitorul in aceasta tara, avand in vedere ca ai sai conducatori nu se caiesc si nu se leapada nicicum de hotie si de populism, lasand astfel un viitor incert si sumbru pentru generatiile viitoare. Si au trecut aproape 28 de ani de cand am regustat libertatea ordinea fireasca a spiritului uman.

  Un Perpetuum mobile al miscarii ecocentrice, miscare care nu duce niciodata nicaieri, decat te tine vesnic pe loc! Nici macar nu mai este vorba de pesedei, penelei sau restul politrucilor, este vorba de faptul ca tara asta pare ca nu invata niciodata din greseli sau din trecut, fiind astfel antrenati a ramane vesnic in ignoranta si saracie.

  Despre Agilis si UM Moreni un mare of si un sincer RIP! 🙁 Idem despre UMB si TR, ca de altfel ca si restul industriei de aparare romanesti!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: