Armata Romana

Primirea scrisorii de acceptare pentru primul sistem PATRIOT care va intra in dotarea Armatei Romaniei

Ministerul Apărării Naționale a primit miercuri, 1 noiembrie, scrisoarea de acceptare (Letter of Acceptance – LOA) din partea Guvernului SUA privind achiziționarea primului sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) tip PATRIOT.

Patriot SAM

Patriot SAM

Acesta este primul din cele șapte sisteme PATRIOT – patru destinate înzestrării Statului Major al Forțelor Aeriene și trei Statului Major al Forțelor Terestre – program a cărui valoare totală este de circa 3,9 miliarde USD fără TVA.

Sistemul pentru care a fost primită LOA este estimat la 764,78 milioane USD fără TVA și va fi contractat până la sfârșitul acestui an, după adoptarea de către Parlamentul României a proiectului de lege privind realizarea capabilității.

Înzestrarea forţelor armate române cu sisteme moderne de rachete sol-aer cu bătaie mare, interoperabile cu sistemele de rachete sol-aer, cu sistemele de comandă, control, comunicaţii şi cu platformele multirol din dotarea proprie sau a altor state membre NATO constituie o necesitate esenţială, o cerinţă strategică ce trebuie satisfăcută în cel mai scurt timp posibil.

România va utiliza sistemele PATRIOT pentru a-şi întări apărarea proprie şi pentru descurajarea ameninţărilor regionale.

Configuraţia 3+ care va fi achiziţionată de statul român este cea mai modernă variantă existentă pe piaţă în prezent, din punct de vedere al configuraţiei hardware şi software, al echipamentelor de sol şi rachetelor.

Până la sfârșitul anului, România va deveni una dintre cele doar șase țări NATO care își îndeplinește angajamentul de alocare a două procente din PIB pentru cheltuieli de apărare.

* * *

Prin documentul Letter of Request (LOR) for Letter of Offer and Acceptance (LOA) for Current Production Configuration 3+ PATRIOT System, înaintat Departamentului Apărării al SUA, M.Ap.N. şi-a manifestat interesul pentru achiziționarea a şapte sisteme PATRIOT configuraţia 3+, a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă şi muniţiei necesare, pachetul de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special.

În data de 11 iulie, Departamentul de Stat al SUA a anunțat aprobarea unei posibile vânzări către România în cadrul Programului Foreign Military Sales – FMS a sistemelor PATRIOT configuraţia 3+, cu un cost estimat de 3.9 miliarde de dolari fără TVA, şi notificarea Congresului SUA, conform procedurilor.

Secția Presă

Alina Dobre

7 Comments

  • Oare o fi funcțional? Un singur sistem, integrat cu ce? Parcă era vorba să plătim 4 mld. Pentru 7 sisteme în configurații diferite care să funcționeze împreună…

      • Parcă era vorba de configurații pt rachete pac2 gem-t și pac3 având utilizări diferite funcție de raza de acțiune. Și auzisem ceva de 2 tipuri de radar care să le deservească, unul singur dintre sisteme având radar 3d. Mă cam pierd în detalii tehnice dar întrebam doar dacă un singur sistem luat pt început va fi funcțional așa de unul singur fără aportul celorlalte din ecuația de apărare, sau va funcționa doar peste 8 ani când le vom avea pe toate?

  • Pretul sistemului nu e un pic cam mare? Adica daca si celelalte vor costa la fel atunci pretul total urca la 5.35 miliarde USD….
    Sau sunt niste echipamente sau logistica/pregatire care nu vor fi adaugate la urmatoarele sisteme?

  • Atatea intrebari…..e prima plata pentru intreg contractul,adica 7 baterii a cate 4 lansatoare.Contractul se va intinde pe 8 ani (cel putin platile)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: