Terestre

Poze si film cu Divizia 4 Tancuri de Garda Kantemirovskaya in aplicatie

A Patra Tancuri de Garda Kantemirovskaya in poligon

A Patra Tancuri de Garda Kantemirovskaya in aplicatie

Una dintre cele diviziile de elita ale Rusiei, Kantemirovskaya, a desfasurat zilele trecute exercitii la nivel de pluton de tancuri in apropiere de Naro-Fominsk.

Plutoanele au avut misiunea de a distruge pozitia inamicului si de a desfasura apoi manevre ofensive in zona satului Alabino.

Rusii recunosc ca primul atac a fost unul de succes, dar cel de-al doilea a fost praf: echipajul unuia din tancuri era sa scape testoasa la fundul baltii intr-o fortare de apa, insa multumita coordonarii dintre tanchisti s-a reusit atingerea pozitiei de unde trebuia executat foc.

Cel putin, asta m-a facut google translate sa cred. 🙂

Iaca un filmulete si niscai imagini de la botul calului. Pardon, tancului:

Asa… Ziceam si de poze:

A Patra Tancuri de Garda Kantemirovskaya in aplicatie

A Patra Tancuri de Garda Kantemirovskaya in aplicatie

A Patra Tancuri de Garda Kantemirovskaya in aplicatie

A Patra Tancuri de Garda Kantemirovskaya in aplicatie

A Patra Tancuri de Garda Kantemirovskaya in aplicatie

A Patra Tancuri de Garda Kantemirovskaya in aplicatie

– Iulian Iamandi –

24 Comments

 • Această divizie poarta numele domnitorului moldovean Dimitrie Cantemir şi işi trage numele din vremuri ţariste. E una din puţinele unităţi care şi-a păstrat de altfel această caracteristică, în toate epocile ruseşti, recte ţaristă, sovietică şi actuală. Denominarea vine de la faptul că după părăsirea tronului Moldovei, după eşecul Bătăliei de la Stănileşti, Dimitrie Cantemir s-a retras în Rusia unde a devenit un apropiat al lui Petru cel Mare şi şi-a continuat opera ştiinţifică, atât prin scrierile sale pentru români cât şi prin cele pentru ruşi. De lucrările pentru aceştia din urmă se leagă şi numele diviziei. În plus, a avut titlul de Prinţ Serenisim…

  • Intamplator ma interesat odata sa vad daca vine de la D. Cantemir sau nu.Raspunsul e negativ.Vine de la un orasel,Kantemirovka,unde au fost ceva cafturi.Oraselul asta era un dec. 1942 in sectorul Armatei a 8-a macaronara,iar corpul respectiv de tancuri a luptat acolo.Presupun ca cu ceva succes 😀 Fiind o divizie de tancuri,provenita dintr-un corp de tancuri,nu prea are cum sa aiba originea in armata rusa.Diviziile de tancuri au fost infiintate in anii 39-41 si desfiintate in primele luni de razboi.In locul lor s-au format brigazi si corpuri,fara prea mare legatura chiar cu diviziile abia desfiintate.

   Amu,D Cantemir si urmasii sai,au avut ceva proprietati in Rusia,botezate dupa numele familiei.Posibil ca satul respectiv sa fi apartinut lor.Chiaburii naibii 😀

  • T-80 modernizat nu cedeaza lui T 90 din cite am mai privit pe la rusi. Numai ca nu stiu cite au modernizate…

    • nu, nu stiu, stiu ca T-80 sint bune si ca si-au pierdut din reputatie datorita folosirii lor neadecvate in Cecenia…

     • Este foarte discutabil. Specialistii spun ca T80U este cu 10% mai eficient in lupta decat T72B, dar la un cost mult mai mare. Studiul a fost realizat la VNII Transmash. T72B costa 280000 Ruble, iar T80U, 824000 Ruble.

    • In 1990, in Europa, (deci sub incidenta CFE), erau 410 T80U si UD, adica 8% din toate tancurile tip T80. T80U, reprezinta varianta modernizata a lui T80B, cu motor turbina multicombustibil, iar T80UD, este un T80U cu motor diesel.

 • Pentru ca sunt deja antrenati de multa vreme pe T80, au logistica necesara si e mai rational sa le pastreze. Schimbarea tancurilor ar presupune cheltuieli nejustificate, in conditiile in care T80U este inca foarte competitiv.
  T90 inlocuieste T64 si T72, nu T80-ul. Politica de inlocuire in orice armata rationala vizeaza tehnica cea mai slaba calitativ, nu cea intermediara.
  T80U este rapid si puternic, iar tactica de utilizare, inca din vremea urss, il punea in pozitia de tanc de soc, destinat sa creeza brese sau sa umple rapid brese, perfect pentru o unitate de garda.

  • T-90A (si restul variantelor mai noi) inlocuiesc si T-80. In timp ce se pare ca sasiurile T-72 s-ar putea sa mai ramana pentru diverse utilizari (inclusiv modernizari), T-80 va fi treptat scos din uz pe masura ce se epuizeaza rezervele din stocuri. Binomul T-80 T-72 va fi inlocuit de noul model de tank (probabil cel pesasiu Armata) si T-90A (si modelele mai noi). Tocmai motivele logistice au condus la decizia inlocuirii treptate a T-80.

   • Evident. Insa prima data vor fi inlocuite T64 si unele T72, cele mai uzate. Abia apoi, treptat, cele tip T80. Numarul tancurilor T72 este mult mai mare decat a celor tip T80, iar tancul T72 si-a cam atins limita posibilitatilor de modernizare din punct de vedere al raportului calitate/pret.
    Cu logistica e o discutie mai larga. Niciodata URSS sau Rusia, mai apoi, nu a avut in inzestrare un singur tip de tanc. In principiu aveau cam trei tipuri in inzestrare concomitent si au asigurat logistica fara probleme.

    • T-64 nu mai e in dotarea armatei, vreo cateva mai pot fi gasite in dotarea trupelor interne (dupa cate stiu T-62 se afla inca in dotarea trupelor navale si a trupelor de interne in numar mai mare – vezi si 08.08 in Georgia).

     Teoretic (prin asta inteleg concluziile trase ca urmare a declaratiilor oficialilor rusi) T80 va fi retras inaintea lui T72, la fel ca si in cazul T64 – T62, odata cu epuizarea resurselor.

     Practic, modernizarea T72 pentru brigazile din rezerva si zonele din Estul Indepartat e mai logica in contextul in care principalul tanc e la ora actuala T90A iar brigazile de garda vor fi cel mai probabil dotate cu noul tanc (care conform bursei zvonurilor va fi prezentat “in cerc inchis” in toamna).

     In conditiile astea T80, mai complex si necesitand o linie logistica separata de T72 (modernizate sau in curs de modernizare la standard BM) si T90 nu-si mai gaseste locul.

     • T 90 are sa ramana in productie cel putin catia ani pana cand Armata, noul tanc o sa treaca de boile copilariei.
      T 90-ul in ciuda a ceea ce cred unii este un tanc foarte bine protejat si chiar daca il comparam cu T 80-ul.
      T 90 MS este unul din tancurile moderne si genele de T 72 aprope ca nu mai sunt seminificative in el.
      Profilul turelei este altul, aminteste oarecum de Leopard 2, autoloader-ul este diferit aminteste de Leclerc ceea ce ma face sa cred ca unele companii din vestul Europei s-a jucat de-a proiectarea prin zona aia de harta.

     • Unele surse indica faptul ca Federatia Rusa are in dotare 22.000 de tancuri, din care vreo 6000 in uz, restul in rezerva. Daca socotim vreo 750 T90, vreo 4400 T80, vreo 9000 T72, ce tip sunt restul?

      • Potrivit The Military Balance, in 2010, Federatia Rusa statea cam asa:

       Tancuri 23,000: 250–300 T-90; 4,500 T-80/T-80UD/T-80UM/T-
       80U; 9,500 T-72L/T-72M; 3,000 T-72; 4,000 T-64A/T-64B; 150
       T-62, 350 in store; 1,200 T-55
       Sursa: The Military Balance 2010, pagina 223, editata de Institutul International de Studii Strategice.
       Nu cred ca situatia s-a schimbat semnificativ de atunci. A crescut doar numarul tancurilor T90.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: