Aviaţie

Poloniei i s-a aprobat achizitia de avioane F-35 Lightning II

Departamentul de Stat al S.U.A. a aprobat vânzarea de F-35 către Polonia, cel mai avansat avion de vânătoare american având în acest moment un client nou și… un client care să înlocuiască Turcia proaspăt exclusă din programul F-35 Lightning II.

F-35 Lightning II prezentat la MSPO 2019, Polonia

F-35 Lightning II prezentat la MSPO 2019, Polonia

Acordul prevede în principal vânzarea a 32 de avioane de vânătoare Lockheed Martin F-35A (cu decolare și aterizare convenționale), 33 de motoare F-135 Pratt and Whitney, armament și sisteme de navigație.

Valoarea estimată a viitorului contract este de șase miliarde și jumătate de dolari, însă cantitățile și costurile pot fi modificate în perioada negocierilor.

Deși Congresul Statelor Unite ale Americii ar putea bloca vânzare, este de așteptat ca finalizarea acordului să nu întâmpine probleme.

Polonia a transmis în luna Mai americanilor solicitarea pentru F-35, urmârind să înlocuiască în dotare bătrânele avioane MiG-29 și Su-22.

Achiziția avioanelor F-35 face parte dintr-un program amplu de modernizare a Apărării, efort pentru care Varșovia va cheltui 47 de miliarde de dolari până în anul 2026 pe achiziții de echipamente noi.

Iulian Iamandi

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: