Aviaţie

Polonia va semna in ianuarie contractul pentru achizitia de avioane F-35

La finalul lui acesteia, Polonia va semna o înțelegere cu Statele Unite ale Americii pentru achiziția de treizeci și două de avioane tip F-35, a declarat ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak pentru Radio Trei.

F-35 Lightning II prezentat la MSPO 2019, Polonia

F-35 Lightning II prezentat la MSPO 2019, Polonia

“We’ve basically finalised the negotiations, with only minor procedural issues still pending. I’m convinced that in January (…) we will sign an agreement with the United States for the purchase of thirty-two F-35 planes, the most modern aircraft in the world.”

A declarat Blaszczak.

Polonia a solicitat anul trecut guvernului SUA aprobarea cumpărării a treizeci și două de avioane de ultimă generație tip F-35 Lightning II.

Până în prezent, SUA și alte țări au primit 490 de avioane F-35 dintre care 139 în anul 2019. Anul acesta, producătorul Lockheed Martin are în plan livrarea a 141 de avioane din acest tip către clienți.

Avioanele F-35 sunt prezente în 21 de baze aeiene de pe tot mapamondul.

Conform informațiilor furnizate de către Lockheed Martin, prețul avioanelor F-35 în versiunea A destinate Poloniei va fi sub 80 de milioane.

Primele avioane F-35A vor fi disponibile pentru Polonia în anul 2024, însă vor rămâne în Statele Unite ale Americii timp de doi ani pentru pregătirea piloților și a tehnicienilor.

În urma moderinzării flotei avioanelor de vânătoare, Polonia va retrage din serviciu avioanele MiG-29 datând din epoca sovietică.

Iulian Iamandi

5 Comments

  • Frica pazeste bostanaria poloneza. Se pare ca am plecat de la aceleasi cerinte: dotarea cu un avion modern la orizontul 2020-2030 (F35 era avionul care era desemnat sa fie urmatorul F16 pentru Nato). Deci trebuia sa fii operat F-16 ca sa intrii in clubul bun. De aici incolo a depins doar de bani…

  • Si Romania ar trebui sa faca pasii urmatori la fel, spre F35.
    Chiar daca este mai scump, plata este esalonata, deci suportabila. Pe langa asta, se vede ca economia creste an de an si incepe sa produca resurse.
    Daca pentru prima etapa solutia second hand a fost de inteles, in special din motive de timp, mai departe trebuie mers pe echipamente si tehnica noua.
    Daca sunt corect organizate, cheltuielile se pot sustine.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: