Aviaţie

Polonia va cumpara 64 avioane de generatia a V a din 2021

MiG-29 polonez la RIAT'13

MiG-29 polonez la RIAT’13

Potrivit Ministerului Polonez al Apărării, programul curent de modernizare al Armatei Poloneze presupune dotarea cu un număr de 64 avioane multirol de generația a 5 a începând din 2021.

Această abordare va impune prelungirea resursei și modernizarea aparatelor Su-22, urmând ca acestea să rămână în serviciu operațional dincolo de 2020, chiar către 2024-2026.

O altă opțiune luată în considerare de către Polonia în urmă cu aproape 2 ani a fost cea a achiziționării unui număr de 16 aparate F-16, fie din versiunea operată în prezent de Aviația Poloneză(F-16 Block 52), sau chiar dintr-o versiune superioară.

Livrarea noilor avioane este anticipată să înceapă din 2021 într-un ritm inițial de 2 aeronave pe an care va crește către 4-6 bucăți anual, în jurul anului 2030 este preconizată încheierea livrărilor.

Singurul avion occidental de generația a V a ce va fi disponibil pe piață la nivelul anilor 2020 este F-35, teoretic nefind excluse nici proiectele Saab Gripen N/F, Eurofighter, Rafale, F/A-18 Super Hornet sau F-15.

Sursa: Altair

– David Victor –

 

16 Comments

 • O ţară normală achiziţionează avioane moderne. România aruncă banii pe avioane vechi şi uzate tip F 16 care vor zbura puţin şi vor trebui înlocuite pentru că trădătorii de neam care conduc ţara au decis să încheie contracte dezastruoase pentru noi şi extrem de profitabile pentru alţii. Cumpărăm pe sume enorme rable pe care alţii le aruncă la fier vechi.

 • In articol se mentioneaza expres optiunea ptr. generatia a 5-a,iar ultima propozitie in care sunt mentionati Gripen,Rafale s.a eu o vad asa ca o chestie de politete si nimic mai mult.

  • Daca polacii isi vor permite financiar vor cumpara avioane de generatia 5 in caz contrar isi vor cumpara ce isi permit, adica F16, Gripen, samd.
   Doar oficialii romani au declarat din politete in anii 2007-2008 ca sunt interesati de avioanele FA18, Rafale, EF si Gripen cand de fapt Basescu si anturajul sau deja isi doreau F16, din motive politice,iar Tariceanu cocheta cu ideea sa cumpere Gripen, din motive economice, pentru ca se apropiau alegerile parlamentare si ar fi dat foarte bine ca si imagine offsetul acordat de suedezi pt cele 48 de aparate Gripen, plus ca poate i-ar fi ramas bani si de ceva modeste pomeni electorale.Pana la urma s-a ajuns doar la pomeni electorale.Canci avioane noi si offset.

 • Faptul ca vom cumpara F-35 este in afara de orice dubiu.
  Problema este ce vom cumpara ca sa compensam F-22, pentru ca asa cum spunea gral Mike Hostage, “The Only Thing Keeping the F-35 Lightning Relevant Is the F-22 Raptor”.
  Eu cred ca Rafale ar fi optiunea corecta.

 • Si uite asa din 64 cred ca o sa se faca maxim 36 daca se alege varianta F 35 din ratiuni de cost.
  In 2021 nu vad pe nimeni gata in afara de F 35-ul cu un avion de generatia a 5-a.
  In atare conditii cred ca F 16 V sau o varianta de F 16 evolved este solutia fiindca ar trebui sa fie mai ieftina decat Saab Gripen N/F, Eurofighter, Rafale, F/A-18 Super Hornet sau F-15 Silent Eagle.

  • Nu,Polonia va achizitiona avioanele in intervalul 2021-2030,la inceput cate 2/an,apoi ritmul va creste la 4 sau 6.Ei spun in articol ca realizarile din Rusia,India sau China nu se iau in considerare din motive politice,dar mai vedem cum evolueaza lumea.Asa ca nu-ti face sperante cu gen 4+n.Si Corea de Sud vrea 5-ul sau nimic.

 • Interesant acest al doilea puseu al acumularii de echipament militar a Poloniei.

  A mai fost cel de la inceputul anilor 2000(F-16, Rosomak, CASA295, Orkan), care sa suprapus si peste un val de donatii(Leo 2, MiG-29, Koben, OHP).

  In ritmul actual Polonia va deveni una dintre puterile militare ale Europei.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: