Aviaţie Terestre

Polonia si Ucraina vor dezvolta un sistem de aparare antiaeriana cu raza medie

Compania poloneză WB Electronics și grupul industriat patronat de stat UkrOboronProm vor dezvolta împreună un sistem nou de apărare antiaeriană cu rază medie – a declarat Roman Mushal, reprezentantul firmei poloneze.

Racheta R-27

Racheta R-27

În cadrul unei conferințe științifice și practice pe problemele apărării antiaeriene a Poloniei, Roman Mushal a anunțat că WB Electronics și Ucraina vor implementa un proiect de dezvoltare a unui sistem mobil de rachete sol-aer cu rază medie.

Conform acestuia, nucleul proiectului va fi o versiune evoluată a rachetei aer-aer ucrainiene R-27. R. Mushal a precizat că majoritatea elementelor necesare au fost deja create – motorul, combustibilul, capetele de ghidare (activ, pasiv, termic).

Mushal a mai spus că perioada de timp necesară demarării producției în Polonia este de aproximativ trei ani.

Noul sistem de rachete sol-aer cu rază medie va fi utilizat pentru protecția unor obiective importante, precum și a trupelor, împotriva tuturor tipurilor de avioane, elicoptere, rachete de croazieră, armament ghidat, rachete aer-sol, rachete anti-navă, anti-radar și a rachetelor de calibru mare.

Suhoi Su-27 si Su-27UB cu rachete R-73 si R-27

Suhoi Su-27 si Su-27UB cu rachete R-73 si R-27

Sistemul va avea diferite raze de acțiune, în funcție de sistemele de ghidare ale rachetelor:

 • – 30 de kilometri pentru rachetele cu ghidare în infraroșu (WICHER-ET);
 • – 25 de kilometri pentru rachetele cu ghidare semiactivă radar (WICHER-EA);
 • – 110 kilometri pentru rachetele cu ghidare pasivă radar(WICHER PEP).

Noul sistem de apărare antiaeriană va dispune de un sistem de lansare vertical și ar putea fi montat pe camioane poloneze Jelcz 662D.

Sursa: Defence Blog

Iulian Iamandi

21 Comments

   • Ukraina este de fapt intr-un fel de nato atita timp cit sunt sprijiniti de SUA,uite acum conlucreaza cu polacii,noi parca ii ajutam la securitatea cibernetica….acest stat trebuie ajutat chiar daca nu merita.Insasi exzistenta Ukrainei inseamna pierderea razboiului de catre federatia rusa.

    • Mocanu Dan. Ucraina face parte din CSI, n-are SUA nici o treabă. SUA nu i-a sprijinit cu nimic, doar cu 10 mil dolari pentru aparatură la flotă și atât, adică prețul la un tanc modern și 2 TAB-uri.
     Între Rusia și SUA există un acord prin care s-au angajat să nu sprijine material o terță țară cu care ele sunt în conflict. Astfel, în anul 2003 când SUA a atacat Afganistanul, o delegație a talibanilor a sosit la Moscova pentru a cere armament portativ modern, dar Lavrov nu i-a primit.
     SUA a cerut Rusiei să nu sprijine Coreea de Nord, China,Iran și desigur pe talibani cu tehnologie modernă.
     În Siria, doar SUA le-a dat la rebeli rachete AT moderne considerând că nu sunt în război cu rușii.Rebelii au tras într-un tanc T90 rusesc din armata siriană și i-a luat vopseaua, echipajul ieșind afară fără probleme.
     Dacă SUA sau NATO Europa ar furniza arme Ucrainei ar fi o umilire a lor fiindcă și ei produc armament, și s-ar creea pericolul bănuit de NATO în care Rusia să anexeze Ucraina așa cum s-a făcut precizarea la Moscova că:Ucraina este un teritoriu temporar în afara Rusiei.
     Gl.american McMaster în fața senatului a precizat că în Dombas în 2014 rușii au distrus 2 batalioane moto ucrainene în 10 minute, și soluția propusă pentru armata SUA este de a pregăti din timp un nucleu de cadre și soldați care să refacă batalioanele americane distruse, în concluzie nimic.

     • Ucraina a primit Javelin din America in valoare de 47 mil. Nu am vazut nici un T “zgariat“ pe YouTube pana acum dar nu-i nimic, mai pot astepta!

      • Au fost experimentate de rebelii sirieni pe un tanc T90 din armata siriană, dar fără rezultat, cei trei membrii ai echipajului au ieșit din tanc spre stupefacția trăgătorilor, tancul fiind avariat la exterior la blindajul reactiv.

       • In Siria a fost vorba de un TOW nu de Javelin. Iar echipajul a avut un noroc chior, noroc pe care echipajele altor tancuri de productie ruseasca nu l-au avut.

        • da norocul s-a numit T 90 care este altceva la blindaj in comparatie cu T 72-ul fie ca ne place sau nu. Apoi rebelii sirieni au reusit sa loveasca tancul in partea superioara frontala a tureleli unul din locurile cele mai protejate ale T 90-ului.
         Daca il luau chiar si TOW din lateral alta era povestea despre T 90 acum.

         • A lovit ceea ce unii numesc “gun mantlet” probabil un pic mai jos si un pic in lateral ii perfora si turela.

          • nu cred…in unghul ala de +/- 30 grade nu cred ca este usor sa treci prin blindajul T 90 ca este exact partea frontala cea mai bine protejata si mai jos era aceeasi poveste, daca racheta love de lateral turela era alta poveste, probabil.

     • Parca au iesit din csi acum citeva saptamini sau ceva de genul asta legat de pretinia cu rusii.Si apoi domn Nicu ma facui sa cred ca Putin le-a dat autocefalia bisericii!!!!!

 • Nu stiu cum vor reusi sa scoata 110 km raza actiune sol aer dintr o racheta aer aer cu raza de 130km.de obicei o s-a derivata dintr-o a-a are cam 1/3 din raza de actiune a originalului.adica vreo 40-45 km.

   • Teoretic – MIG 21 LanceR C ar trebui sa stie interfata est/vest daca te referi la platforma de lansare din aer. Eu ma refeream ce se poate obtine din ele ca informatie pentru contramasuri ca dincolo de gard in est racheta a proliferat si este in continuare folosita desi in Ethiopia vs. Eritreea a avut rezultate proaste.

    • Teoretic – Mig-21 LanceR. Practic – nici un avion.
     La ce sa mai dezgropam mortii de prin morminte? Am cumpara Amraam si daca mai e nevoie cumparam.

 • Teoretic – MIG 21 LanceR C ar trebui sa stie interfata est/vest daca te referi la platforma de lansare din aer. Eu ma refeream ce se poate obtine din ele ca informatie pentru contramasuri ca dincolo de gard in est racheta a proliferat si este in continuare folosita desi in Ethiopia vs. Eritreea a avut rezultate proaste….

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: