Marină

Polonia ar putea primi un submarin din clasa Ula

clasa Ula

clasa Ula

Polonia ar putea primi un submarin norvegian la mâna a doua din clasa Ula. Anunțul a fost făcut de către Generalul Adam Duda, șeful Inspectoratului pentru Armamente din cadrul Ministerului Polonez al Apărării.

Obiectivul final al afacerii îl reprezintă achiziția în comun de către marina poloneză și cea norvegiană a unei noi generații de submarine, Norvegia fiind dispusă să cedeze Poloniei în acest context un submarin din clasa Ula.

Potrivit generalului polonez, negocierile sunt în derulare și ar fi destul de avansate. Cerințele celor două forțe navale pentru noua clasă de submarine sunt până la acest moment convergente, atât polonezii cât și norvegienii fiindt interesați în primul rând de utilizarea unor tehnologii mature.

Ministerul norvegian al Apărării își propune să semneze un contract pentru achiziția de submarine până în anul 2020, iar în intervalul 2020-2030 să aibă loc livrarea acestora.

Forțele Navale Poloneze își propun prin Programul Orka să achiziționeze trei submarine noi, dintre care două să fie livrate până în anul 2022, iar al treilea la orizontul anului 2030.

Submarinele din clasa Ula au fost construite în perioada 1987-1992 într-un număr de şase exemplare, de către un consorțiu din care au făcut parte compania norvegiană Kongsberg și compania germană Thyssen Nordseewerke.

Navele au o lungime de 59 metri, un deplasament maxim de 1.140 de tone, o viteză maximă la suprafață de 11 noduri, viteza în imersiune de 20 de noduri, iar o raza de acțiune este de 5.000 de mile marine. Submarinele au un echipaj format din 21 de oameni şi sunt considerate unele dintre cele mai silențioase submarine din lume.

In prezent Polonia dispune de o flotă compusă din 5 submarine, dintre care 4 submarine ex-norvegiene din clasa Kobben construite în anii ’60, care au fost donate Poloniei de către Norvegia la începutul anilor 2000, dar care datorită vechimii necesită înlocuirea. Acestora li se adaugă un submarin de proveniență sovietică din clasa Killo, ORP Orzel (al treilea submarin din istoria Marinei Poloneze care poartă acest nume) construit în 1986.

sursa: Defence24

– David Victor –

6 Comments

 • In privinta armatei, la polonezi vad ca incepe o noua perioada de blocaj.

  Asa cum sa intamplat in perioada 2005-2010, cand a fost presedinte nationalistu’ ala bisericos de a cazut in cap cu avionul.

  Cand toate programele mari de dotare au intrat in blocaj, noroc cu ce incepusera aia dinaintea lor, Leo 2, F-16, OH Perry, Rosomak etc.

  La fel si cu nationalistu’ bisericos de acum care a cazut in cap cu masina, au blocat achizitia de Patriot-uri, probabil ca o sa ramana tot cu un divizion de S200 si cateva de Neva, rusii numai daca nu vor nu o sa le bruieze, au blocat achizitia deb elicoptere, o sa traga de niste Mi-8 lesinate samd.

  Noroc ca au camparat ailalti dinaintea lor inca o transa de Leo 2, M346, JASSM, MLRS-uri samd.

  Lucrul cel mai nasol este ca astia de acum au de gand sa loveasca la temelia miracolului polonez, prin inducerea unor socuri in economie, sa lase in sistemul bancar polonez o gaura de 17 mld euro prin convertirea unor credite in franci elvetieni la cursul istoric, acordarea unor alocatii pt nou nascuti cu un impact de 1% din PIB.

  Toate astea pe langa o incetinure a dezvoltarii, va duce si la incapacitatea Poloniei de a sustine in viitor achizitia unor sisteme de armament performante: 64 F-35, programul Orka samd.

  Deci ce stiri despre ce planuri marete au polonezii pentru dotarea armatei lor, devin tot mai nefondate.

  • Totusi punctul lor tare este agricultura care inseamna ferme-ferme cu tot setul de masini agricole,vreo 2 mil. de tractoare nu 200 mii amarate ale noastre.Macar securitatea alimentara o au asigurata.In ce priveste achizitiile militare,nu sunt de acord nici cu filozofia”sa facem totul” dar nici cu”sa cumparam totul”.

  • Nu-i bine nicicum cu bisericosii astia. Daca se inarmeaza nu-i bine, ca-s periculosi “bigotii naibii o fac iar pe cruciatii, ah religia asta..”.
   Daca nu se inarmeaza si o dau pacifistic iar nu-i bine, “tradatorii, lasa tara de izbeliste”

   Ah logica asta…

   • Eu nu spuneam ca este bine sau este rau, personal imi place de polonezi, admir ca nu sunt un popor care sa depinda doar de pamantul de sub picioare, imi place indarjirea lor.

    Eu constatam doar ca de cand au venit zbanghii astia, li se cam ineaca corabiile, se cam alege praful de multe din lucrurile pe care le-au castigat in ultimii 26 de ani.

    Legat de submarin, este foarte posibil sa se fi dus pe copca povestea cu submarine noi capabile sa lanseze rachete de croaziera cu raza de 1.000 Km, poate ca era si cam prea mult pentru ei.

    Sa spuna mersi daca reusesc sa isi incropeasca o grupare de 3 submarine, unul dintre cele 4 submarine Kobben spuneau ca ar mai putea sa il tina in dotare, se gandeau sa il transforme intr-un soi de submarin de scoala, poate reusesc sa mai traga 10-15 ani de Orzel si sa completeze gruparea cu submarinul asta Ula.

    Oricum undeva dupa 2020 s-ar putea ca armata poloneza sa se pomeneasca cu o revenire brutala in lumea reala, fara foarte multi bani si multe chestii care pica.

 • Probabil ca si noi vom primi un submarin, dintr-o clasa care se termina tot cu ULA …..
  Asa, daca iei “norvegianul” la bani marunti, e mai mult decat interesant ca submarin pentru zona noastra de coasta. wiki spune ca se invarte pe la 111 milioane $ dar mai mult ca sigur ca mai trebuie sa bagi vreo 100 milioane pentru modernizari si, eventual, pentru adaptarea lui pentru a lansa rachete antinava prin tuburile de 533mm.
  Chiar si asa, cu 8 tuburi fata de sase la Kilo, arata binisor.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: