Geopolitica Marină

Polonia a anuntat lista scurta pentru programul de dotare cu submarine

Ministerul polonez al Apărării a anunțat lista scurtă de ofertanți pentru programul Orka, program de achiziție a submarinelor care vor înlocui bătrânele submarine clasa Koben.

ORP Kondor, submarin clasa Koben

ORP Kondor, submarin clasa Koben

Cei trei ofertanți sunt din Germania, Suedia și Franța.

Contructorul francez Naval Group propune submarine tip Scorpene înarmate cu rachete de croazieră MdCN (Missile de Croisiere Naval) produse de către concernul european MBDA.

Nemții de la Thyssen Krupp Marine Systems ofertează cu submarine Type 212 Common Design (CD), submarine care vor fi construite pentru marinele Norvegiei și Germaniei.

Suedezii de la Saab propun submarinele tip A26, un proiect utilizat la construcția noilor submarine suedeze.

Ministerul polonez al Apărării a anunțat însă că pe lângă specificațiile militare ale proiectelor ofertate, vor juca un rol important în procesul de selecție și factori care țin de nivelul transferului de tehnologie, autonomia rachetelor de croazieră și integrarea în industria Poloniei.

După ce va fi selectată oferta câștigătoare, se așteaptă ca livrarea submarinelor noi să înceapă între anii 2024 și 2026.

Brava la ei!

Pentru că, în ceea ce privește arma submarinelor, oficialii români dacă nu mint – schimb pe schimb cu un submarin nuclear american… – pur și simplu omit să spună adevărul: submarinul românesc Delfinul nu mai are nici o șansă de revitalizare și, aici este motivul dureros, trebuie să achiziționăm alt submarin.

Minim să achiziționăm alt submarin, căci nevoia este de trei – patru submarine!

Iulian Iamandi

 

12 Comments

 • Cate submarine vor sa isi cumpere polonezii?
  Cred ca polonezii vor merge pe mana suedezilor deoarece isi doresc sa le construiasca sau cel putin sa le asigure submarinelor, mentenanta in Polonia ceea ce le-ar oferi doar suedezii, care fata de francezi si germani, nu doresc relatii cat mai stranse cu Rusia.
  La noi, in perioada comunista, era stabilit un necesar de minim 6 submarine.3 submarine pentru a actiona in apele teritoriale si minim 3 submarine care sa actioneze in afara apelor teritoriale.Cred ca necesarul ar fi si acum, acelasi, inclusiv pentru a face fata cat de cat decent, numarului mare de nave rusesti la Marea Neagra.

  • De unde dracu 6? Macar tu sti cat costa doar unu?? Cred ca min ar fii 2 ideal 3 ! Pretul ar ajunge undeva la 1.6 mill dolari pe 3 bucati (cel mai ieftin) !

   • Undeva la 400 milioane euro/bucata.Cum de unde cumpar?De la producator.Ce s-ar mai bucura producatorii de submarine sa le comand acusi, 6 bucati.

   • Bine ca sunt bani pentru pomeni electorale, salariile si pensiile nesimtite ale unor actuali sau fosti bugetari care nu au meritat si nu merita asemenea venituri.

    • mult mai util si important dpdv strategic un submarin fata de o corveta, si vin cam la acelasi pret. Daca ar lua 2 submarine si 2 corvete, in loc de 4 corvete, ar fi o treaba desteapta.

  • Măcar de am avea unul… La câtă treabă ar fi de făcut cu submarinele, pentru exercițiile noastre.

   Buba e că vom avea de așteptat. Să zicem că printr-o minune, optăm pentru achiziția unuia sau mai multor submarine. Nu vom fi singurii clienți și nici navaliștii, puțini capabili să construiască submarine, nu au capacități de genul Germaniei în ww2. Așa că, vom avea de așteptat.

   Cât despre alegeri, dacă tot am zis de minuni, ar cam trebui să alegem două tipuri: principale și de dimensiuni mici + capabilități pentru scafandrii de luptă (transport & infiltrare, ISR, SR, etc.).

   A26 și… Andrasta. Parcă asă îi zice. Nu m-am mai gândit de mult la concept.

 • Macar unul singur ca sa metinem resursa umana putina pe care o mai avem. Nu stiu daca aici este si piata de sh-uri.

  Si Delfinul se poate revitaliza la unii constructori de submarine. Nemtii / suedezii sau francezii.

  O alta abordare ar fi cel mai ieftin sub nou de pe piata cel koreean Chang Bogo class care e perfecta pentru ligheanul Marea Neagra.

 • Un mic pariu ca vor fi nemtii castigatori !

  La polaci nu le plac francezii Naval Group si suedezii au ceva prea nou pentru a fi matur la vremea lansarii in serviciu.

  Cate belele pot aparea pe ceva netestat si sigur nu vor fi luate in calcul A-ul 26.

  • E greu de zis ce vor alege – depinde de ofertele pe care le vor primi – ei au 3 criterii pe care le aplica – tehnic, financiar si industrial. Dau un punctaj pe fiecare si se vede la sfarsit ce iese. Toate cele 3 selectate sunt acceptabile tehnic, acum depinde de celelalte criterii.

  • O sa vezi ca suedezii vor fi castigatorii.De ce?Pentru ca ei ar fi de acord ca cel putin mentenanta sa fie realizata 100% in Polonia.Poate chiar si constructia unor submarine sau a unor portiuni din acestea.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: