Aviaţie

Planurile de modernizare a Fortelor Aeriene Ucrainiene

Ucraina intenționează să achiziționeze avioane de luptă noi și sisteme de rachet sol-aer. În documentul Viziunea Forțelor Aeriene 2035, recent aprobat de către Consiliul Militar al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainiene aviația a specificat intenția de a procura un tip de avion din generația a IV-a capabil să execute atât misiuni de protecție a spațiului aerian propriu cât și de lovire a pozițiilor inamice.

Suhoi Su-27 - Ucraina

Suhoi Su-27 – Ucraina

Ucraina va cumpăra noile avioane de vânătoare în mai multe etape, cu o competiție pentru cantitățile initiale de avioane urmând să se desfășoare în 2021 sau 2022. În urma competiției va fi achiziționat doar un număr mic de avioane, pentru ca în perioada 2025 – 2030 să fie efectuată cumpărarea unui număr mai mare.

Bugetul pentru achiziția viitorului tip de avion de vânătoare ar putea fi de 7,5 miliarde de dolari, Kievul dorind să solicite oferte producătorilor din Statele Unite ale Americii și din Europa.

Însă planurile de modernizare a Forțelor Aeriene Ucrainiene nu se rezumă doar la avioanele de vânătoare.

Flota de transport are nevoie de consolidare cu un tip nou de avion destinat misiunilor de transport care se dorește a fi introdus în seriviciul operativ în  perioada 2027 – 2035. Acest program ar putea costa aproximativ 40 de milioane de hryvnia (UAH), moneda națională a Ucrainei.

Mai mult, aviația ucrainiană are nevoie de modernizarea flotei de antrenament care în prezent operează avioane L-39 Albatros. Bugetul aproximat pentru acest program ar putea ajunge la 35 de miliarde de UAH.

De asemenea, în programul de modernizare a Aviație este inclusă achiziția de sisteme de aeronave fără pilot în valoare de circa 30 de miliarde de UAH.

Forțele Aeriene Ucrainiene vor consolida și capabilitățile anti-aeriene în cadrul unui plan pentru care ar fi necesară suma de 50 de miliarde de UAH pentru achiziția unui sistem nou de rachete sol-aer cu rază medie. Presa ucrainiană a evidențiat că este nevoie de cel puțin patru regimente dotate cu acest sistem și că unitățile ar trebui operaționalizate până în anul 2030.

Ucraina va extinde producția indigenă de rachete sol-aer, pentru acest deziderat urmând să fie alocați 15 miliarde de UAH.

Aceste planuri de modernizare sunt foarte ambițioase, prețul estimat fiind de 370 de miliarde de UAH la costul actual – urmând ca cel mai probabil suma să difere în funcție de furnizorii selectați.

Bugetul ucrainian anual pentru apărare totalizează puțin peste 100 de miliarde de UAH.

Iulian Iamandi

3 Comments

  • Pentru ei, la avioane, cele mai bune optiuni as zice ca sunt F15 (care varianta, nu stiu, eventual un mix dintre ele) sau Rafale. M-am gandit la un aparat bimotor ca au suprafata mare de acoperit, plus ca poti transporta mai multe arme , tinand cont ca eventualii dusmani sunt la Nord, Est, Sud (+-) si Sud-Vest.

  • Cred ca mai bine s-ar cpncentra in prima faza pe flota de avioane pe care o au – MIG 29 si SU 27 fiind platorme inca competitive si care suporta fara prea mari investitii upgrade-uri masive la capitolul avionica unde chiar conteaza sa fii la zi.
    Nu ii vad avand prea multi bani de cheltuit cu avioane de generatia a 4-a noi si care sa fie si cu mult mai bune decat platformele pe care le au si care la urma urmei pot integra inclusiv radare AESA numai bani sa existe.

  • Stiu ca ei au avut in plan fabricarea sub licenta a L-15 chinezesc, avion transonic spre supersonic de atac usor, antrenament, la Odessa, dar de cativa ani fie au esuat negicierile, fie Ucraina nu mai poate furniza motoare de tanc, de rachete si ptr nave asa cum se vehiculase la momentul respectiv. Oricum industria ucrainiana deocamdata someaza si este in criza(tehnologica, de personal, de imagine, de decidenti) si asta este momentan in avantajul unor tari vecine.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: