Geopolitica

Phantomul turcilor a fost confundat cu unul israelian si doborat cu un tun AA iranian

F-4 Phantom II TuAF

Ministrul sirian al Informaţiilor a declarat ieri postului de radio A Haber din Turcia că personalul sirian care opera sistemul anti-aerian ar fi confundat avionul RF-4E aparţinând Forţelor Aeriene ale Turciei cu un Phantom israelian… chiar dacă Forţele Aeriene Israeliene au scos din serviciu acest tip de avion încă din anul 2004.

“Turkish planes and Israeli planes look alike […] If an Israeli plane enters Syria, it is welcomed by fire. [The Turkish plane] might have been believed to be an Israeli plane; we did not want to take down a Turkish plane,”

Cu toate acestea, conform informaţiilor publicate de către autorităţile Turciei, informaţii bazate pe comunicaţiile radio interceptate, avionul a fost în mod sigur identificat ca fiind turcesc înainte de a fi doborât (în afara spaţiului aerian al Siriei, conform versiunii înfăţişate  de Ankara).

În timp ce Turcia şi Siria nu se înteleg în ceea ce priveşte reconstituirea incidentului soldat cu doborârea avionului de recunoaştere aparţinând Forţelor Aeriene ale Turciei, Siria a comunicat că aparatul de zbor care cel mai probabil îndeplinea o misiune de testare a apărării antiaeriene siriene profitând de ordinul care oprise de la zbor aviaţia Siriei, a fost un accident cauzat de “automatismul în ripostă” a ofiţerului care comanda unitatea anti-aeriană din apropiere de Lattakia.

Mai mult, avionul Phantom II s-ar părea că a fost doborât de către un tun anti-aerian achiziţionat din Iran, al cărui amplasament nu era cunoscut de către echipajul turc.

Conform Ynet News, Damascul a cumpărat noul sistem în urmă cu doi ani. Tunul poate fi montat pe vehicule blindate şi poate angaja ţinte care evoluează la altitudini foarte joase.

Sursa: The Aviationist

8 Comments

 • E evident ca sirienii vor sa evite uraganul provocat de Semiluna si acu o dau cotita, dar de ce le e frica nu scapa .
  Pana la urma se dovedeste ca iranienii nu se lauda chiar degeaba si au scule de scule . 😀

 • Pt. Dumnezeu(sau Allah,in cazul de fata)adevarul nu poate fi cunoscut(si unii si altii mint de ingheata ce ape au).Oricum nu conteaza.Turcii au pretext sa-l rupa pe Assad pe ascuns,inarmand rebelii.La urmatoare ”provocare” siriana,reala sau nu,turcii pot intra in Siria pe fata.
  Turcia vrea sa fie parte in procesul de impartire a Orientului Mijlociu.Interesele lor vin cap in cap cu cele israelite,saudite,iraniene si pana la un punct,occidentale.Daca nu voiau sa se bage,stateau in banca lor de la inceput,inchideau granita si basta.Asa ii manca undeva,numai ca nu au de ce s faca treaba de capul lor,cand o pot face cu acordul ”opiniei publice internationale”.

 • deci niste analisti militari nespecificati spun ca o arma aa nespecificata (de care se aude prima oara ca este in dotarea sirienilor) a doborat in conditii nespecificate aparatul.
  mi se pare foarte credibil 😀
  btw cica au gasit scaunele de catapultare,adica pilotii au apucat sa se ejecteze, ceea ce e destul de greu daca un aparat care zboara la altitudine f joasa e angajat prin surprindere de un gdf 001/skyguard sa zicem

  • Pai daca este vorba de antiaeriana este clar ca au fost pe teritoriul Siriei de mult intrati, pe de alta parte cam nasa conceptul asta tactic ca tot ce zboara nu mai zboara pe la noi prin ograda, asa poate si Romania sa renunte la aviatie de vanatoare si tot ce misca nu mai misca si pace indiferent ca e avion civil sau militar……si am ajuns in secolul 19…..sau poate si ami jos.

  • Cica pilotii sunt bine si sanatosti. Cica nu au fost gasiti pilotii. Cica au gasit ghetele unuia dintre. Cica au tras in al doilea avion trimis sa gaseasca pilotii.

   Acum, zici ca u gasit scaunele… Credibile si info cu pilotii. 😀

   • my favourite: “Two pairs of boots, also believed to belong to the missing pilots were found several days before”.
    iti imaginezi ce morman de casti de pilot si bocanci e la sirieni pe fundul apei de nu-s turcii chiar siguri ce-au gasit 😀

    • Stai, ca lucrurile nu sunt doar atat de complicate. Mai pe dupa amiaza o sa avem iar cate ceva de prin ograda lor.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: