Armata Romana Fortele Navale

Perspectivele de dezvoltare ale Fortelor Navale pana in anul 2035

Remorcherele Vanjosul Vartosul si Voinicul

Remorcherele Vanjosul, Vartosul si Voinicul

Intr-un articol publicat in Buletinul Fortelor Navale, intitulat „Perspective de Dezvoltare Institutionala Durabila a Fortelor Navale Romane in perioada 2016-2035” , sunt prezentate sumar cateva dintre directiile de dezvoltare ale acestei categorii de forte a Armatei Romaniei in urmatorii 20 de ani.

Astfel, in perioada 2016-2035, Fortele Navale vor fi structurate pe patru piloni : fortele luptatoare, structurile logistice, institutiile de invatamant si institutiile specializate, insa cu un grad mai mare de integrare si cu accent pe posibilitatea de a lupta impreuna.

Avandu-se in vedere ca navele militare sa poata executa misiuni in comun cu fortele speciale, infanteria marina si scafandrii de lupta.

De asemenea, Fortele Navale trebuie sa fie capabile sa execute misiuni de tip joint cu Fortele Aeriene si Fortele Terestre.

Proiectia pana in anul 2035 are in vedere o flota centrata pe :

– Flotila de fregate

– un divizion de corvete multifunctionale

– un divizion de nave vanatoare de mine

– un divizion de nave rapide de patrulare

– David Victor –

18 Comments

 • clar precum cristalul.conform acestei proiectii,submarinele nu mai au ce cauta in flota militara romana.delfinul ,saracul,ori ajunge muzeu,ori il fac fier vechi.nasoala veste ptr. submarinisti.cand am comentat acum cateva zile ca intr-o mn dominata de flotilele de sub-uri turcesti si rusesti nu ai ce cauta cu 1-2 submarine,mi-au sarit cativa la beregata.iata ca o confirma si fortele navale.

 • Da , chiar trista veste, se pare ca ne-am luat adio de la submarine . Una dintre cele mai teribile arme nu intra in vederea ” strategilor ” navali romani . Trist….

 • Am fost curios si am citit articolul din respectivul Buletin al Fortelor Navale. Pana in final este parerea unui singur om , nu cred ca este o strategie asumata de FNR .Poate s-o gasi un om sau un grup de oameni din FNR care sa isi dea seama de importanta armei submarin si sa avem in continuare submarine in componenta navala .

 • 1) Sunt curios din ce va fi formata in 2035 flotila de fregate, avand in vedere ca in prezent e o grupare ad-hoc, cu nave vechi si non-standard.

  2) In doi ani de zile numarul submarinelor rusesti operationale din Marea Neagra a crescut de 6 ori sau cu 600%! O escaladare fantastica in contextul in care navele de suprafata din prezent sunt dezavantajate tehnologic. In loc de flotila de fregate mai curand 3-4 submarine. Deja autorul poate fi acuzat de “neglijenta in serviciu” din pct de vedere intelectual.

  3) Grupare de vanatoare de mine – MCM-uri – ok. Dar puitoare de mine? Exista o traditie bine documentata a razboiului minier in Marea Neagra si pe Dunare.

  4) Aviatie navala. Ce se intampla cu grupul de elicoptere? De ce nu se discuta de o achizitie de avioane patrulare maritima? (si nu ma refer la tipuri sofisticate).

  5) Flotila de corvete – doar 4 si nu 6? E putin.

  6) Dunarea & Delta. Se specifica ceva de o forta amfibie care sa actioneze pe cursul fluviului?

  • Grupul de elicoptere face parte din flotila de fregate, avioane navale sunt deja prea mult.

   Cel mai probabil fregatele or sa ramana zeci de ani de acum in serviciu.

   4 corvete sunt mult prea multe, asta inseamna 1 mld euro, de banii astia iti faci un sistem aa, antaia, sau modernizezi cateva brigazi de infanterie.

   Dupa ce ca totul e facut zob, submarine ne trebuie noua.

   Putem spune ca Delfinul este mort si ingropat, nu mai exista niciun fel de justificare pentru existenta sa.

   Sa speram ca a fost abandonata indiotenia aia de nava transport pentru transport strategic.

   La momentul actual, FN, ar trebui sa se concentreze pe achizitia a cateva sisteme de rachete sol-nava moderne si pe achizitia unui lot de rachete aer-nava(harpoon, NSM), care sa echipeze escadrila de F-16.

   Corvete, submarine, sunt greseli, corvetele de ex. daca se vor cumpara se vor cumpara(in cea mai buna dintre lumile posibile, stiu), in paralel cu tancurile, sistemele SHORAD/HSAM, o parte dintre TBT-uri, numai ca s-ar putea sa se faca in locul unuia dintre programele astea, fiind unul dintre programele toxice ale MApN, asa cum este IAR-DT, ar putea sa fie inlocuirea Hercules-urilor samd.

 • la un buletin al fortzelor navale in colectivul de redactzie sunt numai 5 contra-amirali si 7 SAPTE comandori

  si de facto toata munca o face m.m Vasilica…

  parca pdf’urile astea cu visele umd ale scriitorilor de pdf’uri din marina sistemului erau initzial cu proiectzie undeva pe la 2025

  poate gresesc, ca deja’s batran si senil, dar mi se pare au mai adaugat o decada

  si peste zece ani mai adauga inca o decada si tot asa, ca nu’i greu sa editezi pdful ala, tot spilul e nu pierzi copia existenta 🙂

  presupun ca flotila va fi fara Marasesti, nu cred ca mai duce atata

  iara cele 2 Turi vor la fel fi batrane si frumoase ca si englezoaicele tinere din puburi

  ce mi se pare amuzant ca peste doojda ani cele doo nu vor fi la sfarsit de cariera/viata fizica ci in plina “flotila”, deci se conteaza pe ele nu ca sa traga de ele pana in 2035 ci ca in 2035 sa fie core-assets…

  Astea’s T22 LanceR-D 🙂

  NPRurile nu vor mai fi inlocuite

  sujimarine nu ne trebe, nu’s bune ca nu plutesc prea bine si se cam scufunda rpd

  flotele a IIIa, a Va si a VIIa de Dunare dispar pe cale naturala?

  tot asa si Pumele Naval?
  daca nu, sper ca macar pana in 2035 isi propun sa treaca de la torpilele rosii de eXXXertzitzili la cele de lupta
  ca in 19 ani daca se streseaza un pic poate au timp sa finalizeze licitatia aia pt 16 torpile 🙂 🙂
  sau alea nu sunt incluse in pdf pt ca nu plutesc ci anume zboara

  rachetele de coasta nici alea nu intra in pdf
  pt ca nu plutesc? sau pt ca nu ne trebe?

  eniuei, in 2025 cel mai probabil vor avea aceleasi nave ca si pana acum, minus cele care nu mai pot fi reparate

  si alti 5 amirali plus 7 comandori vor mai scrie un document cu proiectzie pana in 2045

  • In BFN se spune ca unitatile asta vor reprezenta centrul de greutate al flotei, deci nu reprezinta un potential OoB al Fortelor Navala la orizontul lui 2035.

 • Programul de inarmare trebuie sa tina seama de resursele bugetare. Militarii au vrut mereu mai multe nave, tehnica mai buna, exercitii mai numeroase etc. Este necesar sa ai resurse bugetare.
  In anii ’70 Romania aloca peste 4% din buget pentru aparare. Sume importante au fost directionate spre infiintarea fabricilor de armament si munitie. Marina militara n-a fost prioritara nici in acele vremuri. Aviatia romana, integrata in sistemul de protectie al tratatului de la varsovia, a fost considerata mai importanta, sovieticii furnizand constant avioane noi.
  Sunt curios daca se vor pastra cele trei dragoare si jumatate pe care le avem acum la mare (cu modernizarile aferente, pentru ca acum sunt la final de anii ’80 cu tehnica) sau se vor cumpara unele noi.
  @George Visan deagoarele maritime actuale au posibilitatea de a instala baraje de mine.

 • “Marina militara n-a fost prioritara nici in acele vremuri.”

  as zice ca momentan restabilirea unor oarecare capabilitati navale e prioritara, de aia se si streseaza cu modernizarea fregatelor faza 5 etapa 7 iteratzia 9 alfa 11 block 13 si se DISCUTA de corvete noi si cu ce s’or mai stresa

  situatia cred ca e un pic schimbata comparativ cu atunci cand eram in pactul de la tzara polonezelor, daca atunci eram ‘preteni’ cu rusii acum suntem la periferia NATO si rusii’s ‘dujmanu’ si ‘dujmanu’ isi intareste permanent capabilitatile in zona

  adica ceea ce se face acuma mi se pare ca se face pt este prioritara, nu pt ca nu ar fi prioritara
  atata mai sunt in stare sa faca astia cand arde si sunt impinsi de la spate de americani/NATO
  ca daca nu ardea nu’si bateau capul si stateam cu mitralierele pe T22iuri si cu alea 4 Tetaluri forever

 • Nu am vazut un document privitor la prioritizarea marinei militare. Este vorba doar despre cateva obiective care ar fi trebuit indeplinite acum 10 ani. Daca ar fi fost alocate fonduri pentru modernizarea/construirea de dragoare maritime si pentru lansarea a patru covete asa cum era prevazut in anul 2006, santierul naval mangalia militar ar fi fost salvat.

 • document ne-document, declarat nedeclarat, e de urmarit ce se face (sau ce se urmareste a face) efectiv…

  programe aveau ei multe la toate categoriile de forte si toate’s on-hold sau prin pdfuri, daca se streseaza sa inarmeze fregatele si discuta de corvete multirol nu este pt ca erau alea prin pdfuri acum zece ani si se imputzeau acolo ci pt ca situatia de securitate la MN s’a degradat

  ca pana la urma acum se streseaza cu Politia Aeriana (F16 la Borcea) si cu inarmarea fregatelor si asta nu e intamplator

 • Sunt curios ce fregata usoara sau corveta grea vor alege dupa ce retrag nava Marasesti. Iar daca proiectia este pana prin 2035 probabil ca 22-urile vor fi retrase si inlocuite undeva in jurul acelei date.

 • Cand excluzi unele arme, esti un prost!!! Daca asta este strategia pe urmatorii ani, inseamna ca suntem jalnici.

 • un submarin in sine e o arma “ofensiva”
  stiu ca multi ma vor contrazice , ca depinde etc
  cum spunea pe documentarul ala de la tvr …poate duce 18 torpile sau 24 de mine(unele kilo au si aa..dar in fine) …poate umple tancurile de balast in vreo 7 secunde si ajunge la “cota sigura” in 30 …poate lansa cele 6 torpile in vreo 7 secunde(asa spune pe acolo)
  deci …daca unul se uita la ce face …iti dai clar seama ca nu vei “sta plantat” in calea suburilor si a “gruparii” de nave” ptr a lansa 6 torpile …si le “dai la fund”…simplu
  deci …e o “arma ofensiva”(scuzati pleonasmul)
  spune pe acolo tot cineva o chestie ..ptr care in opinia mea “merita credit” delfinul
  a fost conceput ca si “submarin spion” …ptr a culege informatii …si a doua ptr ca reprezinta(cu modificari) ..sa-i spunem tipul principal aflat in inzestarea adversarului
  prima ar fi de importanta …ptr ca in contextul actual il poti folosi ptr a culege informatii…de forma “discreta” si redundanta
  a doua ar fi …chiar daca , adversarul a modificat mult sub-ul …multe din caracteristicile sale principale sunt cunoscute ….caracteristici ce determina tacticile de folosire in lupta , de felul asta putand sa antrenezi practic echipajele navelor de suprafata in combaterea acestor sub-uri
  din prisma importantei strategice a unei astfel de nave …a potentialului ofensiv …sau ca si importanta in lupta..eu zic ca existenta unuia singur ..tind sa duca importanta sa spre zero
  sa ma explic
  suburile in ww 2.. dupa, au fost sau sunt importante ptr a controla liniile de comunicatii
  au avantaj aici fata de toate navele de suprafata …avioane etc
  in contextul nostru nu se aplica
  noi avem de aparat ,controlat zonele petroliere de la marea neagra ..instalatiile portuare ,caile de acces pe dunare ..si in general obiectivele strategice din zona(sunt multe)
  cu un singur submarin nu poti obtine nici un avantaj …sa-i spun “strategic” ..odata intrat in lupta ..va putea fi anihilat(nu neaparat fizic ..adica distrus ci “izolat” si fortat sa nu-si poata indeplini obiectivul)
  navele de suprafata (stiu ca multora nu le par ceva mai speciale) ..in cazul nostru au mai multa importanta
  tot am vorbit de modernizarea fregatelor …daca se va duce la capat o modernizare “credibila” pe partea aa ..vom avea in sfarsit o acoperire aeriana a flotei…si a multor zone din “aria de interes”
  normal pasul urmator ar fi cumpararea a 4 sau 6(stiu mai bine cei din sistem) de corvete noi multifunctionale ..inarmate corespunzator pe toate palierele
  si ca iesirea si intrarea in uz a unitatilor ce vor urma sa se faca liniar …fara stop gapuri ca in cazul actual sa nu ai perioade in timp …in care practic esti “neacoperit” pe unele zone
  noi in zona nu vom avea …o politica “de practica ofensiva” impotriva rusiei…nici nu avem interese sa justifice in mod imperativ platforme de tip submarin
  nu sustin ca nu are importanta lui …totusi in contextul actual altele sunt mai “prioritare”

 • Cat de mare a fost echipa ce a elaborat cele 4 randuri ale strategiei? Toti admiralii, contratmiralii, capitanii, marele stat major serviciile si jumatate din clasa politica?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: