Perspectivele Cavaleriei Romaniei Serial

Perspectivele Cavaleriei României – Partea I

Din start mi-ar spune cineva dacă titlul este corect și dacă nu am strecurat o greșală pe undeva. Este, aș spune eu, și văd chiar un viitor al acestei arme în România dacă reușim să facem un pas decisiv spre integrarea în NATO.

Cavaleria Aeropurtata

Cavaleria Aeropurtata

Prin anul 2004 se spunea că aderarea la NATO este partea ușoară pe când integrarea și interoperabilitatea 100% în cadrul NATO este un deziderat de lunga durată. Cred și eu această variantă.

Cavaleria romană are o lungă tradiție, numeroși comandanți de oști români au provenit din rândurile acestei frumoase arme. Menționez aici în treacăt pe M.S. Regele Ferdinand I, Inspectorul armei cavalerie, mareșalul Averescu, general de corp de armată Mihail Racoviță și bineînțeles cel supranumit „mândria cavaleriei”, generalul de brigadă Radu Korne.

cavalerie munteana 1831

Cavalerie munteană 1831

Tradiția istorică a armei cavalerie a fost distrusă în anul 1954 când ultimele unități de cavalerie devin unități de infanterie mecanizată, relativ proaspătul stat socialist român încercând să copieze în mic și în mare pe uriașul prieten de la răsărit.

În exactitate: „În urma desfiinţării cavaleriei din anul 1954, la 1 noiembrie Regimentul 119 Cavalerie este preluat cu toate tradiţiile sale de luptă de către Regimentul 248 Motomecanizat, prin Ordinul Ministrului Forţelor Armate numărul 0010100/1954 şi actul de predare-primire numărul01921/25.11.1954 şi are indicativul 03349”.

Din păcate prin această mișcare s-au șters mulți ani de tradiție ale unei frumoase arme. Seismul social din 1989 a dus la reapariția unor tradiții militare interbelice însă nu toate din păcate. Arma cavalerie nu a avut norocul reînfintarii la fel ca și arma jandarmi spre exemplu.

Revenind în zilele noastre este legitim să ne întrebăm ce viitor ar putea avea această armă legată măcar nominal de un animal nobil. Zilele acestui animal pe câmpul de luptă sunt terminate însă principiul vitezei și rapidității în executarea manevrelor rămâne valabil.

Cavaleria se regăsește în majoritatea armatelor NATO, rolul tactic al calului fiind preluat de mijloace tehnice moderne.

O scurtă mențiune doar de dragul enumerării: cavaleria franceză și ai săi cuirassieri, cavaleria regală britanică și dragonii ori cavaleria poloneză cu uhlani.

Stryker M1127 Reconnaissance Vehicle

Stryker M1127 Reconnaissance Vehicle

Important nu este mijlocul în sine ci rolul și misiunile pe care cavaleria trebuie să le execute.  Astfel dacă analizăm informatile obținute de pe portalul militar american pentru istorie și tactică militară rolul modern al cavaleriei sunt misiuniunile de cercetare( informații-supraveghere-recunoaștere / ISR ), flancare, ariegardă respectiv avangardă. În virtutea executării cu succes a acestor misiuni viteza și mobilitatea rămân esențiale.

Tot în acest context găsim două tipuri de cavalerie modernă, o parte fiind așa numita cavalerie blindată implicit terestră și cavalaeria aeriană (air cavalry) ce operează elicoptere în principal.

În opinia mea aici putem face joncțiunea între teorie și ceea ce Ministerul Apărării ar dori pe parte de achiztii în speță elicoptere de atac ale producătorului Bell. La fel pe componență terestră, blindatele Piranha V sunt compatibile.

Stryker M1129 Mortar Carrier

Daca luăm un exemplu precum Us Cavalry, baza acesteia reprezintă IAV Stryker, un TBT 8×8 produs de General Dynamics Land Systems deci înrudit technic cu Piranha.

În perspectiva elicopterelor aș menționă că în structurile de cavalerie elicopterul servește drept mijloc de angajare a inamicului și nu de trasport chiar daca platforma este specifică uneia de transport.

Black Hawk la BSDA 2018

Black Hawk la BSDA 2018

Teremenul folosit pentru această platformă aeriană de armament este „Helicopter Gunship”.

Doctrina militară idetifică așadar diferit attack helicopter/elicopterul de atac în raport cu helicopter gunship/platformă de armament. Roluri distincte deci, pentru ceea ce va trebui să apară și în rândurile Ro Army pentru o trecere completă în secolul XXI.

Revenind la ansamblu, în perspectivă am discuta despre reactivarea acestei arme prin înzestrarea cu mijloace de transport rapide terestre a unor unități de infanterie care ar putea fi transformate în cavalerie, urmând să își dezvolte capacitățile de mobilitate în timp. Pentru componenta aeriană  modelele de elicopter în discuție pot îndeplini în mod ideal misiunile specifice așa numitei cavalerii aeriene.

Îmi rămâne totuși o curiozitate personală deorece ministerul și-a manifestat intenția de a achiziționa elicoptere de atac, însă nu a epxlicat cum dorește să integreze aceste unități în structurile existente.

De aici văd eu cel puțin o oportunitate excelentă de a îmbina tradiția unei arme frumoase și dispărute cu războiul secolului XXI, un război bazat pe viteză, mobilitate și un război unde cred eu cavaleria va reprimi un rol tot mai important.

Piranha V cu turela UT30MK2

Piranha V cu turela UT30MK2

În concluzie, la dimensiunea armatei române, un regiment de calvalerie arondat fiecărei divizii operaționale romanești ar fi posibil în termen mediu, rămânând să vedem doar cum gândește ministerul să pună toate aceste piese împreună.

Pe termen lung apariția elicopterului de atac ar putea complica situația, însă rezolvarea ar putea fi modelul de brigadă de cavelerie american.

Despre modelul american în materie de organizare și funcționare al armei cavalerie însă în partea următoare.

S.M.Schiller

Bibliografie:

http://www.revista.forter.ro/_wsn/01_biblioteca/pdf/c-006-infanteria-romana-180-de-ani.pdf

https://web.archive.org/web/20080801081611/http://www.bayonetstrength.150m.com/Reconnaissance/united_states_cavalry_reconnaiss.htm

https://history.army.mil/search/index.html

Hewes, James E. (1975). From Root to McNamara: Army Organization and Administration, 1900–1963. Washington, DC: Center of Military History

https://www.historynet.com/air-cav-how-soldiers-in-the-sky-reshaped-combat-on-the-ground.htm

https://www.militaryfactory.com/aircraft/helicopter-gunships.asp

https://www.globalsecurity.org/military/agency/army/6cav.htm

15 Comments

 • Cavalerie fara cal nu exzista.Daca vrem sa numim carele de lupta,elicopterele,interceptoarele etc cabaline nu am nimic imptriva…dar ma impotrivesc ca in timpurile actuale armata sa lupe pe cai de lemn si sabii de lemn.

  • pai la carul de razboi in care incap 10 soldati si mai are si tun pe el , piranha V, trag 600 de cai ,deci e cavalerie,la fel si elicopterele de trasport viitoare ca o fi H215 sau Bell huey trag niste cai inaripati ,deci cavalerie zburatoare

 • In mod tradițional, cavalerie inseamnă o armă de lovire, care se caracterizează prin mobilitate și putere de șoc. Ideea de cavalerie aeropurtată a apărut in 1954, cand generalul-maior James Gavin a publicat articolul ”Cavalry, and I Don’t Mean Horses!”, in revista Harper. Și se referea la a transporta trupe pe calea aerului: „Where was the cavalry? It was and still is in the minds of military planners and historians. And I don’t mean horses. I mean helicopters and light aircraft, to lift Soldiers armed with automatic weapons and hand carried antitank weapons, and also lightweight reconnaissance vehicles, mounting antitank weapons the equal or better of the Russian T-34s”. In ceea ce privește elicopterul tip gunship, acesta a apărut 13 ani mai târziu, in războiul din Vietnam.
  Sursa citată: https://sobchak.wordpress.com/2015/04/23/article-cavalry-and-i-dont-mean-horses-by-major-general-james-m-gavin/

 • Intr-un interviu al mimistrului Les pentru Aviatiamagazin,se spune ca Romania o sa trimita in Mali 7 elicoptere Puma si 120 de oameni,dar stirea senzationala este ca elicopterele puma sunt modernizate[fuselaj si motor updatate,avionica si electronica de ultima generatie ,rezultand un elicopter aproape nou] de IAR Brasov,3 elicoptere au fost modernizate si predate deja,al 4-lea va fi predat in martie,iar restu pana in vara.

 • Ai ceva informatii ca vor pleca numai 4 elicoptere,in articol se vorbeste de7 elicoptere care vor fi trimise pana in luna noiembrie,sti cumva ce inseamna updatarea motorului si a fuselajului[poate sa fie vorba de cresterea puterii motorului,sau numai de refacerea resursei motorului].Americanii care nu sunt prosti si-au mentinut trupele de cavalerie,dar au inlocuit caii cu mijloace moderne de trasport,elicoptere si transportoare blindate.Armata care in componenta sa trupe de cavalerie moderna are un avantaj fata de armata care nu are astfel de trupe.

 • totul tine de cum doreste armata romana sa utilizeze elicopterele ,24 de H215M parca sunt capabile sa transporte 1/2 de batalion destul de rapid la o tura,totusi nu stiu cat de bun este si la trasportat tehnica de lupta ,dar ai nevoie si de elicoptere care sa faca suport activ pt trupe de aici poate si negocierile cu Bell pt AH 1z Viper

 • Super idee, cu 2 mici diferente as indrazni: ceva amfibiu pt TBT dar cu putere de foc mare / 30mm (Agilis unde esti?) si un gunship pe platforma Venom care sa aiba piloni cu 2 statii de armament nu una si rachete AT integrate. In rest drone si echipe de snipers / cercetasi fara numar.

 • aveau mongolii infanterie?
  notiunea de cavalerie e o pana la palarie, cam la fel cum sa-l numesti pe ferdinand incompetentul, cavalerist. in razboiul de azi, soldatii ori sunt in transportoare, ori vin pe calea aerului. vine careva pe jos?

 • @noaibag
  “Cavalerie” in zilele noastre face referire la conceptul de utilizare a unor unități foarte mobile, fie terestru sau aerian. Unități capabile să facă manevre in timp scurt, pe distanțe mari.

  Scrie și in articol…..

  “Astfel dacă analizăm informatile obținute de pe portalul militar american pentru istorie și tactică militară rolul modern al cavaleriei sunt misiuniunile de cercetare( informații-supraveghere-recunoaștere / ISR ), flancare, ariegardă respectiv avangardă. În virtutea executării cu succes a acestor misiuni viteza și mobilitatea rămân esențiale.”

  Unchiu’ Sam ce zice de AA mobila la cavalerie oare ? Un subiect deficitar la noi, sa zic asa…..

  • Nepotii unchiului Sam nu au nevoie de AA mobila pe motiv de superioritate aeriana.
   Drept pentru care, pentru o lunga perioada de la introducerea in serviciu a Avenger-ului, nu si-au batut capul sa dezvolte un sistem din categortia asta.

 • În perioada interbelică puterile vestice au convertit multe unități de cavalerie în unități motorizate sau mecanizate ori le’au reformat în unități de tancuri. Nu consider oportun denumirea unor unități de cavalerie niște unități care nu au cai . Înțeleg atunci când unitatea respectivă este continuatoare și poartă drapelul de luptă al unei unități de cavalerie, dar la noi aceste unități au dispărut odată cu introducerea modelului sovietic. Un argument ar fi introducerea sistemului modular american unde denumirea de motorizat, mecanizat etc care ar permite o flexibilizare a organizării unității în funcție de misiune.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: