Resboiul Stelelor

Patru pentru ELISA

Patru pentru ELISA

In doua zile, o racheta Soyuz ce va fi lansata de la cosmodromul Kourou al ESA, va plasa pe orbita patru sateliti militari pentru armata Frantei, ca si parte a programului ELISA (Electronic Intelligence by SAtellite). Principala misiune a satelitilor este de a demonstra abilitatea de identificare a radarelor bazate pe sol.

De-a lungul unei perioade de trei ani, la altitudinea de 700 kilometri, satelitii vor fi controlati si vor transmite informatii catre baza DGA din Bruz prin intermediul instalatiilor care apartin de Direction du Renseignement Militaire (DRM) aflate la baza aeriana Creil.

Programul ELISA serveste la pregatirea dezvoltarii si validarii programului CERES ce va fi amplasat pe orbita pe la finalul acestei decade.

Demonstratoarele din programul ELISA urmeaza lansarii satelitilor Cerises and Clementine de acum cativa ani.

Sursa: DEFESA Global

10 Comments

  • poate asta este o contrapartida la achizitia de Mistraluri din Franta, nu iti fie frica ca nu o sa ramana datori nici unii nici ceilalti.

 • am o intrebare..cum o tara ca Franta care cica se considera intelijenta nu are capacitatea de a lansa sateliti si trebe sa plateasca pe altii s-o faca…dupa parerea mea e o tare cu muuuult suprapreciata…

  • Pai din guyana franceza de la ei de acasa au lansat satelitii, dar folosind racheta ruseasca

   francezii pot lansa cu ariane 5 a lui EADS – liftoff e 780 de tone fata de 308 typical liftoff ale soyuz – probabil si costurile sunt proportionale si daca nu ai mult de ridicat si racheta rusilor e de ajuns – de ce nu (plus ca cea ruseasca e mai safe)

   Din 2012 cica o sa aiba o racheta mai micutza Vega – liftoff de 137 de tone pentru 1 tona jumate de sarcina utila la 700 km orbita polara

   daca o aveau acuma, poate lansau cu ea
   Daca era asa de mare chestie de mandrie nationala, in loc sa plateasca la rusi un serviciu de asta de “taxi orbital”, puteau ridica cu o ariane la costuri mult mai mari

   si ce e al cezarului – soyuz deocamdata cu toate gherlele recente e mai safe decat e ariane

  • Este vorba de costuri. Franta are programul Ariane si a abandonat programul unei navete (Hermes) asemanatoare ca aspect cu cele americane, dar de dimensiuni mai mici. Ca si buget pentru programele spatiale nu se poate compara cu SUA sau fosta URSS. Nu stiu ce fonduri pompeaza China acum in domeniu, dar cred ca foarte mari si nu cunosc bugetele JAXA ori al Indiei.

   Deci, e vorba de bani. Ariane evolueaza bine si va urma o noua varianta. In plus, Franta dispune de cosmodromul de la Kourou care sta cel mai bine cu pozitionarea pentru lansari. Le este insa mai comod ca membra ESA si impreuna cu agentia europeana, sau separat, sa apeleze la Soiuzuri. Sa nu uitam ca si pentru ISS se colaboreaza cu rusii pentru lansari si aprovizionari cargo.

   In Europa, Franta sta cel mai bine.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: