Terestre

Parada de 1 Decembrie 2012: Episodul 6 – detasamentul Batalionului 495 Infanterie “Capitan Stefan Soverth”

Detasamentul Batalionului 495 Infanterie “Capitan Stefan Soverth”, din Brigada 1 Mecanizata ARGEDAVA, a fost comandat de maiorul Miron George, ofiter care a indeplinit patru misiuni in teatrul de operatii Afganistan. Batalionul ca entitate a executat cu succes misiuni de lupta in Irak si Afganistan.

Pe langa decoratia primita pe 1 Decembrie (Ordinul Virtutea Militara in grad de Ofiter, cu insemn pentru militari, de razboi), Drapelul de Lupta al unitătii a mai fost decorat dupa participarea la misiunea IRAQI FREEDOM cu Ordinul “Virtutea Militara” in gradul de Cavaler, cu insemn de razboi, pentru militari..

Majoritatea militarilor sunt brevetati ca parasutisti militari si scafandri de lupta si au specializari in instrucţie alpina, supravietuire, pregatire sanitara, cercetare si geniu.

Unitatea a fost infiinţată la 30 noiembrie 1990, iar, în 1996, a primit, prin decret prezidential, Drapelul de Lupta si denumirea onorifică “Capitan Stefan Soverth”, dupa numele celui care a infiintat prima scoala de parasutisti militari.

– Griffon236 –

Navighează în portal:

Resboiu Master; Armata Română; Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;

8 Comments

 • “Majoritatea militarilor sunt brevetati ca parasutisti militari si scafandri de lupta si au specializari in instrucţie alpina, supravietuire, pregatire sanitara, cercetare si geniu.”

  majoritatea parasutisti? ramasese o companie, cu chiu cu vai.
  majoritatea scafandri de lupta? 😀

  etc.

  s-a dus gasca veche, acum majoritatea sunt iepurasi. nu c-ar fi ceva nasol (regina bataliilor samd).

  e o mare diferenta intre ce era 495 pe vremuri si ce e acum.
  aia din vechea gasca sunt destul de critici (ca sa ma exprim elegant) cu privire la batalionul actual, dar nah, e probabil si putina nostalgie la mijloc.
  totusi aia n-ar fi patit ce-au patit astia cu cativa ani in urma prin Irak.
  495 a fost o unitate de legenda.
  din pacate, 495-ul actual nu e nici macar cea mai performanta unitate de infanterie.
  ironia face ca e singura unitate care a supravietuit dintre toate batalioanele de misiuni speciale create in ’90. mai era bacaul (498), dar s-a dus si ala, a devenit 630.
  makes you wonder

  • Boala veche exprimarea pompoasa, pe la noi. De fapt, pe la dansii. Adica pe la militarii din presa militara. Asa, in joaca si fara timp de gandire, as putea incepe o lista cu cliseele din presa militara si putem remarca un aspect deranjant – s-au pastrat aceleasi din perioada comunista.

   Tot de pe atunci s-a pastrat si deviza “sa dea bine la sefi”.

   Soverţii nu mai sunt ce au fost, cunoastem. Chiar nu reusesc inca sa inteleg ce se intampla/urmareste cu acest batalion. Si nici ei nu prea inteleg, unii fiind chiar foarte revoltati – atat baietii, cat si fetele. Impresionant este ca au mandrie, sunt mandri ca fac parte din 495.

 • ce nu prea se stie e ca 495 MS si celelalte batalioane (caracal, luna, medias etc) sunt singurele unitati de forte speciale de conceptie romaneasca, create vreodata. au dat primul contingent care a fost in 91 in arabia saudita, au dormit cu pm-ul sub perna (la propriu) cand cu transnistria samd. 495 a dat chiar si un campion european la parasutism sportiv.
  deci mandria e justificata.
  ce s-a intamplat cu ei? long story…

  • 495 a avut si un legionar, venit sa isi faca stagiul obligatoriu, dupa Daguet, care din cand in cand mai citeste si pe la noi.

   • au fost mai multi care au zis ca au fost prin legiune..cam greu de verificat…
    sunt unii care au plecat acolo de aici, de la parasutisti, au ajuns si in 2 rep.
    de exemplu baiatu ala cu arsenalu in casa, dupa care s-au dus mascatii de la sibiu, acum cativa ani, a fost la campia.
    prin legiunea spaniola in schimb, n-am prea auzit (stiu doar de un tip din bacau). legionarii spanioli au o unitate FOS (BOEL) suparata rau.

 • Cu mare tristete urmaresc baza de selectie….e din ce in ce mai slaba…am relatie cu multe,,echipe”…unele,,functioneaza”…altele au mers tare bine cindva…dar totul s-a bazat pe valoarea oamenilor care fac sau faceau echipa….imi pare rau sa spun asta….

 • Asa cum au mentionat si colegii in comentariile lor 495 a fost un batalion de parasutisti cu oameni bine pregatiti dealtfel si celelate batalioane de parustisti din Caracal Medias Bacau aveau oameni de mare calitate a fost o generatie mandra de specialitatea pe care o reprezenta acum e poezie. Baza de selectie dupa anul 2000 nepotismul. Spuneau ca militarii actuali au 3-4 specialitati. Da corect militarii care au activat si au fost pusi la dispozitie au creat un nume prin pregatirea lor acestor unitati, acum nu mai este nimic. De cand cu desfintarea unitatilor de elita s-a distrus totul . Noi am avut modele cei ce deservesc acum sistemul nu stiu ce modele mai au. La 495 spiritul mai palpie atat martori a tot ce a fost acolo au ramas doar cladirile. Pacat s-a distrus asa de usor o unitate ce s-a construit in ani de munca si s-au dat butoaie de transpiratie.
  Cine stie bine istoria parasutismului poate face o comparatie cu ce s-a intamplat in 1945 cu unitatile de parasutisti si ce s-a intamplat cu ele dupa 2000. In 19 septembrie 1945 sper sa nu gresesc cand rusi au desfintat unitatile de parustisti militarii acestor unitati au luat decizia decat sa serveasca sub comanda rusa mai bine si-au dat demisia iar altii au trecut in rezistenta.Acum dupa 2000 o mare parte a parasutistilor decat sa activeze in unitati de infanterie mai bine s-au pensionat au demisionat s-au au ales sa activeze in alt sistem .Oameni cu foarte mare pregatire erau pusi la dispozitie oameni cu 3-4 specializari si cursuri care altii nici nu auzisera s-au visau ca o sa urmeze in toata cariera lor de militar erau puisi sa-si caute de munca. Bravo celor de la altor structuri ca i-au racolat si le-au dat o sansa sa-si pine pregatirea in valoare. Ministerul Apararii si a batut joc de ei acum isi freaca mainile ca nu mai are cu cine sa se mandreasca de aia se mandresc cu ce au facut alte generatii nu cele de acum.Rusine sistemului si oamenilor care si-au batut joc de valorile pe care le-au avut. Daca inainte intrebai un militar ce inseamna denumirea istorica a unitatii iti recita acum daca intrebi unul se uita la tine de parca ai avea ceva cu el. Toata stima si respectul pentru cei ce au activat in unitatile de parasutisti din toata tara si au fost desfintate.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: