Aviaţie

Pakistanul oferteaza Bulgaria cu avioane JF-17 Thunder

JF-17 Thunder

JF-17 Thunder

Bine, recunosc: astăzi este una din zilele în care visez şi mai ales una din rarele în care afirm – dar până mîine îmi trece – că şi reluarea proiectului IAR-95 ar fi o treabă bună.

Sfârşitul scrierii ăsteia e cam cântat la coarda sensibilă, pe partitura în care nu sunt luat la ţintă ca fiind cel care nu laudă aproape-realizările industriei militare autohtone.

Ăsta a fost sfârşitul.

Începutul e şi mai şi: dobro utrenii au nevoie de avioane ieftine, drept pentru care pakistanezii s-au gândit că poate… ţine.

Cum ar fi?

Monomotor, nou-nouţ, de vânătoare şi ceva, taman bun pentru bulgari ca să înlocuiască bătrânele câteva MiG-29 şi Su-25 rămase să sperie avioanele ELINT ale ruşilor.

Muniţie de GSh-23 mai găsesc prin vreo seră, cu mototul de MiG-29 sunt familiarizaţi… Made in China le lipsea, că în rest aveau de toate!

Aproape că pare un mişto oficial.

Mai bine s-ar lăsa cu o cheltuială partajată şi s-ar învia proiectul IAR-95!

Sursa: Jane’s

 

– Iulian Iamandi –

15 Comments

  • Care crezi ca ar fi avionul potrivit pentru bulgari tinand cont de potentialul economic al Bulgariei?Multumesc.

 • FA 50 – mult mai promitator…..si are integrat cam tot ce iti trebuie din vest.
  JF 17 Thunder este cam prea ‘estic” pentru o tara NATO asa ca nu prea cred….mai degraba se aleg bulgarii cu Mirage F1 sau F 16 alea Block 25 C/D pe care vreoiau americanii sa ni le anda noua la un moment dat.
  Gripen A/B second s-ar putea sa fie alta varianta dar nu stiu cate mai sunt de vanzare si daca cu tensiunile actuale mai sunt de vanzare – cele A/B nu sunt 100% interoperabile NATO dar sunt vestice.

 • Exista o oferta pt bulgari si de la israelieni cu Kfir Block 60 , daca nu m-a înșel cereau 250 milioane pt 10 bucăți.

   • N-ar fi exclus sa aranjeze patrularea spatiului aerian cu Grecia. Unii au bani putini. Ailalti au nevoie de bani. Oricat de putini. Win-win.

 • De asemenea, bulgarii iau in considerare si optiunea de a revitaliza avioanele MIG 29 in Polonia.

 • Daca ar lua 4+1 FA/TA-50 Golden Eagle ar fi mai destepti ca noi.
  Achizitie pe buzunarul lor, costuri mici la intretinere, aparate noi, tehnologie mai avansata decat ale noastre, mai putine de intretinut decat toata flota pe care o vor schimba si vor ramane cu destui bani sa le opereze eficient si nu in ultimul rand au rezolvat problema cu politia aeriana ca sa nu le dea careva din NATO in cap pe tema aceasta.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: