Aviaţie

PAK-DA incotro?

Bombardierul strategic Tupolev Tu-160 Blackjack

Premierul rus Dmitry Rogozin pune sub semnul întrebării necesitatea dezvoltării unui nou bombardier strategic.

Ştiu, şi eu am zis la fel: Rogozin s-a tâmpit! Ei bine, nu e chiar cum pare la prima vedere.

“Look at the current level of air defense and anti-missile defense – these aircraft will not get anywhere. Not ours, not theirs” – a declarat Rogozin, omul care supervizează industria de apărare şi care în curând va prelua controlul asupra finanţării cercetării şi dezvoltării în scopuri militare.

Premierul rus şi-a pus problema. Şi a făcut-o bine, chiar dacă la trei ani după ce Rusia anunţa planurile de a dezvolta un bombardier strategin de generaţia a cincea, cu elemente de structură avansate şi tehnologii stealth, până în 2025.

Bombardierul viitorului Rusiei este programat să înlocuiască avioanele strategice Tu-95MC Bear, Tu-160 Blackjack, dar şi bombardierele cu rază lungă Tu-22M3 Backfire.

Rogozin însă, pare decis. Astfel, premierul a adăugat că bombardierele strategice nu mai trebuiesc văzute ca şi mijloace de lovire a inamicului cu armament nuclear.

Spre deosebire de primul ministru, şeful statului major general rus, generalul Nikolai Makarov a declaradt că proiectul bombardierului strategic îşi continuă drumul conform planificărilor.

“We have made some progress in the development of the new bomber. If we reach production phase, this plane will outperform any modern aircraft of the same class, including those built by the Americans.”

Sursa: RIA Novosti

– Resboiu –

 

24 Comments

 • Adica unul spune ca nu si altul spune ca da….se pare ca nu au rezultate concludente….om vedea noi ce iese pana la urma….
  Nu cred ca sunt in stare sa intercepteze 100% B2 Stealth-ul american si mai vred ca majoritatea bombardierelor strategice vor fi de fapt platforme de lansare rachete de croaziera si antinava, aici fiind un loc pentru avioanele de bombardament strategice.
  Poate nu au rezultatele scontate si atunci de ce sa se dea mari?

  • bombardierele mari sunt pe duca
   americanii le tin si le mai scot “la plimbare”printr-un conflict fiindca le au

 • Nu este mai eficienta si rentabila, inclusiv financiar, o racheta sol-sol, cu raza lunga de actiune decat un bombardier strategic?

  • Acolo e zona Stealth, spune-mi ca vezi ceva ca nu te cred.
   Misto, misto, dar avionul e super grozav.
   Le-a c-am dat fiori reci pe spinarea NATO in Venezuela.

   • Stai linistit, ca la o adica, se descurca NATO cu asemenea jucarii.Tu esti etnic rus sau filorus?Am observat ca esti atras doar de tehnica militara ruseasca si aprobi de fiecare data, neconditionat, tot ce face Rusia, politic sau militar.Ma rog, fiecare cu simpatiile sale.

    • Nu sunt nici una si nici alta, intradevar simpatizez natia Rusa, traditii, obiceiuri, tehnologie, caracter, FEMEILE (unicate in lume, cine stie, bineinteles) si multe altele.
     Eu nu pun istoria la calcul pentru ca nu reprezinta nativul RUS in general, acum putem spune ca Rusul e chiar omul care nu cauta scandal comparativ SUA si Israel.
     Rusii le-a ras in nas din Tu-95 si NATO n-au indraznit sa comenteze, dar din Tu-160.

 • Parca pe premierul Rusiei il cheama Dimitri Medvedev (adica fostul presedinte), Dimitri Rogozin se ocupa cu altceva.
  Zic si eu, ca vad ca se insista in articol de cateva ori pe .. premierul Dimitri Rogozin…

 • Nu se va renunta la bombardierele strategice. Principalul argument e tocmai raza de actiune “strategica”. Si Rusia e cea mai mare tara din lume, chiar are nevoie de asa ceva.

 • Eu am observat ca tema Rusiei e foarte actuala intre romani.., eu banuiesc,ca atit timp cit umbla americanii cu B 2 ,B 52 si B 1 Lancer nu stau rusii fara bombardier..Din cite stiu eu ei vor reintroduse in serie Tu 160 (varianta modernizata), pina una alta la moment se ocupa de proiectarea unui avion de patrulare a Arcticei..

 • Eu zic ca bandajul este pus ca sa protejeze articulatia mobila a ciocului avionului (ma gandesc ca ar trebuie sa aiba una stil Concorde sau frate’su rus Tu 144) folosita la decolare/aterizare pentru o mai buna vizibilitate. Si au bandajat-o ca sa nu isi faca pasarile cuib, sau sa nu inghete apa pe acolo iarna.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: