Geopolitica

Optiunile Rusiei

Anexarea Crimeei a produs valuri de îngrijoare în toată Europa: “S-a trezit apetitul Rusiei din hibernare? Apetit pentru extindere?”

Sunt adeptul analizelor reci.

Extinderea teritorială a Rusiei nu va fi de amploare. Cred că extinderea teritotială va fi minimă.

Cum mai dat de înteles în primul articol, pentru a te extinde ca civilizaţie, grup, trebuie să fii omogen şi ca o resursă să te împingă în direcţia aceea. În cazul Rusiei fantoma gloriei trecute este acel resort ce împinge conflictul din Ucraina. Această fantomă motivează că spaţiul tampon al Rusiei cu Occidentul s-a subţiat sub nivelul acceptabil.

Pare invariabil acceptat că Rusia, de-a lungul istoriei, a preferat să se bazeze pe imensitatea teritorială din Est şi să facă mişcări strategice în Vest, incluzând acaparări teritoriale însoţite de dislocări etnice – aceste mişcări având ca scop crearea unei zone tampon care să apere inima Rusiei: Moscova.

Rusia - densitatea pulaţiei

Rusia – densitatea pulaţiei

Priviţia harta rutieră a Rusiei şi apoi pe cea a Germaniei. Vedeţi cum Moscova este centrul incontestabil al Rusiei. Vedeţi cum Germania nu are un pol semnificativ. Spun multe hărţile, în special cele rutiere.

Rusia - harta rutieră

Rusia – harta rutieră

Zonele tampon ale Rusiei există şi pe flancul sudic. Acestea se materializează în forma republicilor, atâtâ a celor ex-sovietice, cât şi a celor din Federaţie (unele semiautonome).

URSS 1939

Cu roşu închis, URSS în 1939

Uniunea Sovietică

Republici

Ceea ce se  întâmplă în Ucraina nu cred că este o ameninţare la adresa Europei. În termeni tragici.

Ceea ce se întâmplă în Ucraina este reacţia unei ţări care se simte bine în izolarea ei. Să iasă din sfera de influenţă şi din zona tampon Ucraina şi să nu te aştepţi la reacţii este o greşeală. (Nu am scris “să scoţi” în loc de “să iasă” pentru că nu sunt de acord cu percepţia că Occidentul a decis unilateral ca Ucraina să iasă)

Ce opţiuni are această ţară care nu ştie să trăiască în relaţii apropiate cu vecinii?

Faptul că sprijină, cel puţin, un conflict în Estul Ucrainei spune că Moscova nu are multe opţiuni. Cel puţin, nu unele de forţă.

În loc de ofensiva deschisă, a ales calea conflictului prin terţi. Terţi pe care îi sprijină aproape vizibil, dar nu atât de vizibil încât să nu existe niciun dubiu în privinţa ajutorului şi intenţiilor. De ce să alegi calea aceasta când eşti o ţară care nu se teme de represalii? Dacă vrei doar să testezi reacţia adversarului şi să cântăreşti opţiunile pentru eventuala extindere, atunci ai distrus surpriza. (Ce surprinsă a fost toată lumea cu alipirea Crimeii!) De ce să ţii la imaginea ta în care tu nu eşti agresorul pe faţă? Decât dacă nu ai atâta putere pe cât ai vrea să ai. Decât dacă ţelul tău e limitat.

Opţiunile Moscovei sunt limitate. Este necesar ca ea să îşi ducă la îndeplinire obiectivul. Şi acela nu este destabilizarea totală a Ucrainei sau ocuparea Europei de Est, ci crearea de zone tampon. Toate acţiunile de până acum nu fac decât să cimenteze graniţele de Vest şi Sud-Vest cu preţul unor sancţiuni pe termen scurt.

Întreaga campanie de până acum a avut ca suport populaţia rusă şi rusofilă. Orice avans dincolo de aceste areale nu îşi găseşte sprijin.

Rusia nu se află în poziţia ţărilor în expansiune şi nici în poziţia unui “disciplinator” (într-un război de pedepsire). Ţările în expansiune pornesc conflicte, în general, din motive economice. Resursele, în mod special. Moscova are resurse. Pe care trebuie să le vândă. Ce nu are, e liniştea ce i-o dă izolarea spaţială (tradiţională) faţă de pieţele de desfacere a resurselor.

 

– Vasile Mihalache –

21 Comments

 • Si atunci, luand aminte de fortarea intrarii Japoniei in razboi nu ne putem astepta ca si Rusia sa o faca la un moment dat dupa o serie intreaga de sanctiuni economice, moment in care sa nu mai aiba de ales decat optiunea razboiului deschis impotriva Occidentului?

  • Poporu’ rus e invatat ca asa cum o duce acum, e bine. Nu simte cnutul prea mult, deci e bine ca sunt pocniti cu masura cei de jos si mai al dracului cei de sus.

   Asa ca se mai poate strange surubul si inca mult iar ei n-or sa maraie in lant, pentru ca stiu ce ii asteapta daca o fac. Iar tarul Putin doar ce le-a servit cel mai recent exemplu, deci… le-a aratat batul, morcovul fiind largirea hartii.

   Ce zic e ca Rusia lui Putin si a lui Medvedev care poate mai intra o data in scena la o viitoare rocada conform legii electorale, Rusia poate sa stea o perioada lunga de-oparte si sa astepte scumpirea resurselor

   • Un analist politic rus afirma zilele trecute ca rusii pot rabda atat de mult, pana intr-acolo incat daca vor avea mancare nu se vor rascula ca si popor. Daca ‘tarul’ nu le va mai putea oferi mancare, atunci lucrurile se schimba si o rascoala il poate poate inlatura de la putere. Pana atunci…rusii tac si inghit!

 • Interesant . Avem un imperiu in care natiunea dominanta sufera de fobia agresiunilor externe si ca o consecinta directa simte nevoia de a cuceri noi teritorii pentru a se simti in siguranta. Atunci cand poate.Si atunci cand intra in regres pierzand teritorii se foloseste de populatia colonizata acolo pe post de coloana a 5-a desigur pentru a-si asigura securitatea sau a recupera macar partial ce a pierdut. In cazul asta putem vedea Rusia incercand sa-si asigure linistea pe Nistru sau chiar mai rau pe Prut pentru ca de la Don pana pe la Tighina si Balti exista in continuare comunitati de rusi mai mult decat semnificative. Transnistria ar putea fi doar inceputul.
  Ma gandeam, citind articolul, ca exista unele asemanari cu Imperiul Roman care a facut majoritatea cuceririlor din nevoia de a-si securiza granitele. Doar ca asemanarile se opresc aici.
  Probabil ca nu au resurse sa declanseze operatiuni de amploare impotriva unor state NATO dar au suficiente cat sa provoace tulburari sangeroase chiar la granitele noastre. Ma rog in conditiile de la momentul actual ar fi cam greu sa acorde un sprijin logistic masei de manevra din Transnistria, Bugeac si Odessa datorita unei Ucraine ostile dar cine stie ce ne rezerva viitorul.

  • la nivel ideologic rusia incearca sa obtina ceea ce se spune in articol
   stoparea inaintarii vestului…a expansiunii unor idealuri europene
   dar astea nu au fost facute fortat …cum incearca ideologii moscovei sa explice ci de o forma naturala
   europa in cuprinsul sau a fost si este leaganul majoritatii valorilor ..in lume
   le-a “exportat ” mai peste tot
   sua e doar copilul mic …si e din acelasi aluat
   la nivel cultural, economic …pe orice palier al societatii …societatea europeana a fost cea care a “impins” ,cea care s-a extins
   dar e ceva natural
   societatea rusa are la nivel cultural …in alte domenii realizari exceptionale(de la scoala de balet …la scriitori …la stiinta aplicata-domeniul rachetelor ,ptr a da exemple)
   la nivel economic mai putin
   dar nu reuseste sa le “exporte” …decat cu forta ,nu de forma naturala si oricum nu reuseste sa tina pasul cu societatile ce compun europa
   luate in parte ar fi pe acelasi palier cu unii mai mari ..in multe privinte
   si din cauza asta …societatile aflate la periferie se simt tot timpul atrase de valorile …de bunastarea , chiar daca in opinia unora e un miraj , dezvoltate in centrul european
   rusii percep aceasta aproximare ca pe un pericol ptr ca odata prea aproape de ei ar atrage parti din “statul rus” ,sau ar induce ideea in societate …ce ar putea duce la o disolutie a ideii de statalitate
   si de asta pe de o parte incearca sa atraga ideea unui stat rus …supraestatal…cu origini..in negura veacurilor ,etc, cand acele regiuni de multe ori sunt subpopulate si formate din etnii diverse si stramutate
   cauta motive si simboluri ce pot dainui in memoria colectiva …cum si noi le avem ptr a trezi o populatie ce intra intr-un fel de letargie la centru
   si pe de alta parte ..da o puternica palma peste fata acelora de la periferie …ptr a-i trezi din aspiratiile lor si a introduce in memoriaa colectiva ideea ca e un deziderat utopic ceea ce doresc
   cand obtin asta se opresc…ptr 20 de ani ,pana cand o alta generatie tanara …se va trezi cu idealuri si va incerca sa se apropie
   atunci va urma o alta palma…in aceeasi forma
   ptr asta e bine sa intelegem rolul si apartenenta noastra

   • Niko ce spui cu realizarile Rusiei la nivel cultural si difuzarea lor este corect dar iti scapacate va amanunte. Unul dintre ele este acela ca bagajul cultural produs de oameni ca Tolstoi, Lermontov, Gogol, Dostoievski etc ca sa ma refer doar la literatura este unul cu o difuzare consistenta doar la nivelul elitelor educate. Rusii si valorile lor nu sunt o necunoscuta abia descoperita pentru elitele vestului, Americii sau Asiei. Problema lor una din multele este ca la nivelul culturii de masa n-au reusit sa realizeze un amestec care a permis vestului sa acapareze publicul din mai toate tarile lumii.este o combinatie de cultura mediocra, kitsch si reclama comerciala care a prins. Faptul ca efectele negative sunt uneori peste castiguri nu impiedica masele de cetateni sa zicem est-europeni sa prefere cheesburgerul in dauna pirostilor ca sa zic asa si intodeauna la un concert Robbie Williams se vor duce mai multi oameni decat la un spectacol al Balsoi Teatr desi al doile dpdv cultural este mult mai valoros. Ideea este ca rusii inca n-au fost capabili sa creeze ceva care sa poata concura cu succes societatea de consum vestica.
    Dpdv politic totul se rezuma la psihoza agresiunilor externe. Citeam undeva ca perioda cuceririi tatare a fost o experienta atat de traumatizanta pentru ei ca popor incat au facut din impingerea granitelor cat mai departe de centru lor politic un scop de care aparent depindea supravietuirea lor ca neam. Restul adica ideologiile ce justificau sau imbracau in alte haine acest expansionism “de nevoie” n-au fost decat mijloace care serveau aceluiasi scop aceal de ai face pe rusi sa se simta in siguranta. Ei si acum reactioneaza ca o natie inconjurata de inamici reali sau imaginari in baza aceleiasi fobii deja inradacinate adanc in mentalul lor colectiv. Cand vezi dusmani peste tot desigur ca reusesti sa faci cel putin toate natiile care iti sunt vecine, mai mici sau mai mari sa te urasca de moarte.Ce se intampla in Ucraina nu este doar rezultatul visului grandoman de tar al lui Putin este tot reactia aproape isterica, (pe moment nu mi-a venit in minte alt termen potrivit) hai sa spunem si violenta a Rusiei la imaginea vestului apropiindu-se cu inca 1000 de km de centrul statului rus. Glumind pe baza a ce spunea autorul articolului daca in est rusii au un sentiment de siguranta datorita spatiilor vaste siberiene probabil ca sin vest au nevoie de un spatiu cel putin la fel de vast pentru a simti la fel.

 • “Opţiunile Moscovei sunt limitate. Este necesar ca ea să îşi ducă la îndeplinire obiectivul. Şi acela nu este destabilizarea totală a Ucrainei sau ocuparea Europei de Est, ci crearea de zone tampon. Toate acţiunile de până acum nu fac decât să cimenteze graniţele de Vest şi Sud-Vest cu preţul unor sancţiuni pe termen scurt.”

  Cimentarea asta e cu partea abraziva indreptata spre Vest si Sud-Vest.

 • “Întreaga campanie de până acum a avut ca suport populaţia rusă şi rusofilă. ” Nu cred ca e in totalitate astfel. Traditional, URSS se baza pe zone intinse de tampon intre Moscova si vest, din care faceau parte si Romania si Ungaria. Rusia, dupa modelul sovietic, incearca sa recreeze cat-de-cat acest tampon, primul nivel si cel mai important nivel fiind format din Belarus si Ucraina, la mijlocul unei zone dificile dpdv strategic pentru ca nu exista niciun obstacol natural. Rusia se va tine cu dintii de ele indiferent de ce tratate ar incalca sa ajunga la rezultatul dorit (pana cand Rusia va intra in colaps si se va prabusi cu totul, dar asta e alta discutie).
  A doua zona e constituita din tarile cu o anumita simpatie sau cu un anumit grad de cooperare cu Rusia: Ungaria, Serbia, Bulgaria, si chiar Grecia – desi un pic mai subtil, atragerea acestor state sub influenta Rusiei face parte din aceeasi campanie despre care se pomeneste in articol, dar nu se bazeaza pe populatia rusofona.

  • Exact….asta e pasul II si urmeaza sa-l completeze pe primul, in functie de timpul in care acesta se poate realiza!

 • Eu sper ca zona tampon pe care Rusia vrea sa o aiba sa nu includa si R Moldova. Dar asta depinde si de ceea ce vor cei de la Chisinau, adica ori o apropiere de Rusia ori de Romania si UE.

  • daca occidentalii ar vrea sa joace agresiv …sau ar fi vrut din principiu ar fi mers prin a inarma diversele grupuri ce actionau in cadrul armatei ucrainene(in realitate putin in afara) cu armament portabil si alte chestii
   din start au fost luati prin surprindere ,s-au trezit mai greu si situatia a ajuns ..
   faptul ca nu i-au inarmat si instruit din start arata unele dubii…ptr ca daca nu echipezi o structura ce raspunde in fata a ceva (o armata de facto inchegata)..poti avea unele surprize pe viitor..sau chiar prezent si situatia sa nu evolueze chiar cum se vrea..si e posibil sa faci mai mult rau ,mai ales ptr civilii ..ptr care deja nu mai are importanta ca sunt etnici rusi sau altii …oricum au vietile date peste cap
   situatia ar cere si se pare ca se vor face primii pasi ca europa aparte de o politica externa comuna sa aiba si o unealta ptr a pune in fata
   eu nu cred sa escaladeze o situatie cu militari americani ..sau nato pe teritoriul moldovei
   problema lor acum e la nivel politic …am stat mult pe tusa fara a face ceva fizic ptr ei (si noi si ue)….ptr a atrage populatia inspre valorile ue si sprijin politic ptr partidele ce merg pe linia asta
   daca se merge pe linia asta ar fi posibila o apropiere politica in ciclul urmator
   ideea ar fi securizarea spatiului ce-i separa de rusia
   si aici tot pe mana ucrainei trebuie sa se mearga…numai ca trebuie sprijiniti inteligent ucrainienii care vor cu adevarat sa convearga pe ideile europene

   • Lucrurile sunt complicate si de cei aproape un milion de moldoveni care sunt la lucru in Rusia. Piata ruseasca a muncii este din cate se pare mai atractiva pentru basarabeni, iar Rusia poate profita din plin de asta pentru a indeparta R. Moldova de Romania si UE.

  • Replica de 2 parale.

   Vezi,e simplu sa dai cu piatra.Amu,explica de ce e slab,de preferat cu argumente.

  • ptr ca nu-ti place concluzia
   sau ca nu suna a propaganda …ci mai aproape de realitate
   de ce unii dintre voi care aveti un anume tipic ..in abordare nu aduceti ceva argumente
   cu toate simpatiile lui si cu toate ca uneori e putin …cum sa-i spun mirobolant in abordare …dar totusi imi place @stu wilson si in general ii citesc parerile ,cu toate ca nu sunt in cea mai mare parte de acord cu ele ,dar are o abordare pacifista si de multe ori cu argumente de bun simt

 • miza in momentul maidanului a fost Crimeea iar mai tarziu posibilitatea sprijinirii ei doar prin simplul fapt ca este foarte importanta strategic pt Rusia restul e praf in ochi la fel cum in Siria nimeni nu s-a putut implica terestru pt ca au ei acolo baza de la Tartus si au spus foarte clar ca este vitala pt ei .pur si simplu au stabilit niste bariere strategice altfel faceau altii ce vroiau doar aveau motive umanitare gramada

 • Doua observatii: prima ar fi ca Rusia simte necesitatea unor zone tampon de macar 100 de ani iar aceasta politica este una foarte importata pentru Moscova si putem intelege de ce, pt ca au dreptatea lor.
  A doua observatie are legatura cu tarile in expanisune. In ultimii 200 de ani “expansiunea” a avut mai mult legatura cu acapararea pietelor decat cu cea a resurselor, exemplul Chinei fiind aici cel mai elocvent – mult mai aproape de noi, ex Romaniei.
  Rusia duce un razboi dual, pe de o parte incearca sa-si apere spatiul extern minim de confort, pe de alta parte lupta sa-si apere pietele, asaltul rusilor asupra gazelor de sist sau asupra Nabucco fiind macar bine documentat.
  Ironia istoriei este ca vestul vrea resursele Rusiei si doar in secundar piata, in timp ce Moscova jinduieste doar dupa piata occidentala. Este un tandem cateodata haios, cateodata periculos, dar ca sa folosim o alegorie din astronomie, Rusie este pana la urma pe orbita Occidentului, fiind partenerul cu o masa mai redusa.

 • Domn Vasile, ce imi place la d-ta este ca pe toate le stii! Inteleg ca domnul Putin se mai confeseaza din cand in cand, nu-i asa?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: