Diverse Marină

O noua versiune a torpilei Shkval

Torpila cu cavitatie Skval

Conform declaratiilor lui Boris Obnosov, conducatorul “Tactical Missile Armaments” Corporation, in urma interesului crescand pe care potentiali clienti l-au manifestat pentru torpilele Shkval, firma pe care o conduce poate imbunatati caracteristicile principale ale acestora (cum ar fi viteza si raza de actiune). Totusi Obnosov nu a detaliat cum se va obtine aceasta crestere a performantelor.

Ca o exemplificare a caracteristicilor acestei clase de arme, varianta aflata in serviciul Marinei Ruse poate atinge viteze maxime de 500 km/h si distante maxime de 13 km, in timp ce variantele pentru export sunt “limitate” la 360 km/h, putand distruge tinte aflate la maxim 10 km distanta.

Sistemul VA-111 Shkval, intrat in serviciul Voyenno-Morskoy Flot in 1977 prezenta unele dezavantaje: distanta de actiune destul de mica, nivelul mare de zgomot si vibratii generate la lansare (din cauza motorului) ducea la deconspirarea pozitiei submarinului lasator si pentru obtinerea cavitatiei adancimea de lansare era de maxim 30m.

Arma, de calibrul 533 milimetri, putea fi lansata de pe submarin, nave de suprafata si chiar instalatii de la sol.

Desi a fosst considrata o arma unica pentru mult timp, in 2005 nemtii de la Diehl au inceput in 2005 dezvoltarea unui proiect propriu de arma care sa foloseasca efectul de cavitatie, arma germana atingand viteze de 400 km/h

Sursa:
Lenta

– Griffon236 –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.

1 Comment

  • faza cu astfel de torpile este ca daca ai detectat inamicul care era prin preajma ta ai sansa ca sa il troznesti din prima fara drept de apel.
    Viteza cu care calatoreste skhval prin apa nu prea da sanse tintei sa faca manevre evazive, acum cat de departe au ajuns rusii cu tehnologia rmane de vazut, emtii sunt pe urmele lor si s-ar putea ca in 10 ani sa ii intreaca daca nu evolueaza.
    Din ce stiu torpila -racheta a fost construita pentru situatiile in care sub-urile ruse arau atacate de cele ale NATO si astfel puteau raspunde rapid si lovi adversarii inainte ca torpila trasa de acestia sa loveasca submarinul rusesc/URSS.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: