Armata Romana Fortele Aeriene

O fotografie cu radarul ELM-2106 ATAR in dotarea Armatei Romane

radar-atar

ELM-2106 ATAR

Acum ceva vreme semnalam posibila intrare in dotare a radarului ELM-2106 ATAR (sau AD-2106 pe denumirea „belgiana”), dupa ce acesta a fost surprins intr-o fotografie din timpul tragerilor de pe poligonul Capu Midia.

Intr-o alta fotografie de pe pagina de Facebook a Sefului Statului Major General, Nicolae Ciuca, este “imortalizat” radarul ATAR, dintr-un unghi mai generos, aceasta parand parte a unei expozitii organizate cel mai probabil cu ocazia aniversarii centenarului artileriei si rachetelor antiaeriene.

Pana la momentul actual, Ministerul Apararii nu a oferit vreo informatie in legatura cu tipul radarului selectionat in urma licitatiei pentru livrarea de radare 3D cu raza medie de actiune organizate in anul 2013 si nici nu a oferit detalii in legatura cu livrarea lor.

– David Victor –

14 Comments

 • si nu ma lamuresc ce tot cumpara radare dar rachete mai de doamne ajuta ioc…
  astia se strofoaca pe detectie, dar ceva prastii de dat dupa zburatacitoare? macar niste RFIuri si pdfuri noi acolo…
  parca tot ce intereseaza e sa stie lumea cand vine urgia si sa stie jmecherii din NATO cand au inceput muskalii campania de arat si semanat pe la oachesii aia prin romanistan

  • De radarele ATAR sa tot discutat anii astia ca sunt destinate integrarii in sistemul modernizat local, HAWK.

   Radarele TPS-77 cred ca au legatura cu achizitia sistemelor HSAM, urmand sa fie integrate intr-un astfel de sistem.

   „Romanians are interested in a phased air defense modernization. Command and control to start with, then the radars and finally the intercepting units.”

   http://dziennikzbrojny.pl/artykuly/art,1,1,8411,english-zone,1,meads-on-the-most-important-battle%EF%AC%81eld-germany

   Asta spuneau aia de la LM despre ce ar avea in cap ai nostrii.

   Avand in vedere ca sistemul este unul modular, reprezentantii MEADS spun ca atat Romania, cat si alte state din zona pot achizitiona doar anumite parti ale sistemului, elemente pe care le pot interconecta intre ele, dar si cu celelalte elemente si radare de aparare anti-racheta si anti-aeriana pe care deja aceste tari le au in dotare.

   Spre exemplu, Romania dispune de radare compatibile pentru integrarea intr-un astfel de sistem. Vorbim de cele doua radare militare ultramoderne de tip TPS-77 mobile, achiztionate de la Lockheed Martin chiar la inceputul acestui an.

   “Romania se poate folosi de sistem prin arhitectura comuna a statelor NATO. Ca exemplu, daca achizitioneaza si operationalizeaza o unitate de tip Battle Manager, ea poate fi folosita in comun cu restul echipamentelor sale de tip SHORAD (Short Range Air Defense) si VSHORAD (Very Short Range Air Defense) si, in acelasi timp, poate fi interconectata cu restul sistemelor NATO.

   http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21015541-video-romania-discutiile-unui-nou-sistem-antiracheta-noua-capacitate-anti-aeriana-dezvoltata-sua-germania-italia-intra-harta-europei.htm

   Si asta spuneu tot aia de la LM ca ar putea face ai nostrii cu radarele de le-au cumparat.

   Avand in vedere ca au fost cumparate cateva sisteme C2 – Sys C3 H&V- Sistem C3 pentru rachetele sol-aer, pt Volhov si HAWK, cred ca nu ar fi exclus sa se aiba in vedere o versiune romanizata a unui sistem HSAM, cel mai probabil MEADS.

    • Gasim nod in papura :))))

     Sunt niste radare cat de poate de bune si de moderne, sunt AESA, sunt 3D, digitale, sunt MULT peste radarele P-18, 2D, analogice de productie sovietica pe care rusii ti le dadeau peste cap cand aveau chef cu minim de efort.

     • nu am spus ca nu sunt bune.dar ultramoderne nu sunt.faza nasoala este ca in toti acesti ani rusii sigur au gasit modul de a le combate.

       • tu ai ceva cu mine personal?de unde pana unde troll rus?doar am spus ca e un radar bun dar nu ultramodern.sunt altii pe aici care critica si injura armata romana non-stop si sunt tratati super-ok.am spus-o si o repet:cand o sa am motiv de lauda o sa o fac.deocamdata este o armata de parada,plina de corupti care isi vad doar interesul propriu:salarii grase,beneficii fara numar si pensii uriase.tocmai am citit la “concurenta” voastra comentarii la un articol care m-au ingrozit.am iesit din sistem acum 20 de ani dar nu credeam ca armata a devenit atat de corupta.

      • E ultramodern pt ca foloseste tehnologie GaN comparativ cu radarele moderne dotate cu TWT/Magnetroane/Klistroane.

 • Numai ca s-a pozat un smecher cu el nu inseamna ca e in serviciu. Daca ne luam dupa poze si machete multe sunt in dotare. Daca ne intrebam cati operatori capabili avem si cum sunt integrate … cand a fost ultima tragere reala cu Spike?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: