Geopolitica Marină

Nu vom abandona Tartus!

Fregata Yaroslav Mudry

Fregata Yaroslav Mudry

Cam asta a fost declarația Ministerului rus al Apărării.

Declarația a dezmințit zvonurile apărute în presă cum că Marina Rusă s-ar gandi să renunțe la portul sirian Tartus, pe motiv de escaladare a caftului civil de la fața locului. Conform sursei, rămasă în anonimat, o grupare a Flotei Mării Baltice, formată din fregata Yaroslav Murdy si navele mari de desant Kaliningrad și Alexander Shabalin, au preferat să poposească la Beirut, unde au fost foarte bine întampinați de autorități.

(I-or fi primit cu pâine lipie și sare…)

Revenind la declarația de presă a ministerului:

“Informațiile potrivit cărora navele de luptă rusești vor folosi Beirut-ul în locul Tartus-ului ca bază de logistică și de (re)aprovizionare nu sunt altceva decât speculații”. Și făcând referire la popasul celor 3 nave în portul Beirut, comunicatul mai spune că “o eventuală legatură între acest eveniment și un plan de abandonare a portului Tartus este cel puțin incorectă.”

Via:
Ria Novosti

– Marius Constantin –

11 Comments

 • Asta inseamna ca….una din variante este luata in calcul:
  1. Siria ramne la rusi in ograda oricum in orice situatie chiar si cu pretul unei interventii cu vegeta Spetnatz in cioarba siriana
  2. Tartus va fi mentinut oricum indiferent de guvernare
  3. Asaad ramane la putere “stiu rusii cum”
  4. Se va vota ceva la ONU o armata de stabilizare si rusii daca tot au port vor conduce “stabilizarea” pe reteta Cecenia 2, Daghestan, Georgia…chiar cu pretul ruperii Siriei in 2 – situatie care ar conveni si Israelului care scapa de un dusman potential in zona de “prieteni”

 • “Se va vota ceva la ONU o armata de stabilizare si rusii daca tot au port vor conduce “stabilizarea” pe reteta Cecenia 2, Daghestan, Georgia…chiar cu pretul ruperii Siriei in 2 – situatie care ar conveni si Israelului care scapa de un dusman potential in zona de “prieteni” ”
  Niet domnu’ Marius pen’ ca acilea sunt si alte interese iar Siria nu este ca Transnistria sa aiba granita mascata cu Rusia. Rusii n-o sa conduca nimic si cum turmele inarmate (ca sa citez un coleg de discutii) pun incet incet stapanire pe Siria probabil ca Tartus va fi pus sub semnul intrebarii cu toate declaratiile optimiste. Varianta Cipru este in pom pentru Rusia, stiti ca in contextul crizei negocierile ruso-cipriote pentru bani au ajuns intr-un punct mort de cand rusii au cerut acces la resursele de gaze ale Ciprului din platforma continentala. Eu nu cred ca celelalte puteri vor lasa rusii sa conduca operatiunea din Siria chiar daca asta inseamna nimic sub ONU.

  • Ce forte de stabilizare,mes amis?Treaba e oarecum simpla.Allawitii,crestinii si druzii din siria si Liban de o parte,cu sau fara Assad,restul gastii de arabeti de cealalta.
   Sa vedeti voi cum se aliaza de facto Israelul cu Hezbollah 😀
   Siria e probabil sa devina ce era Libanul in anii 80.

   Partea proasta e ca in Siria se pregateste o armata de jihadisti,dar o armata cat de cat adevarata,nu doar o adunatura de derbedei cu AK-uri.Fumusetea e ca se pregateste la KASOTC,in Iordania si isi iau diplomele in Damasc si Alep.Sa vedem cat ii mai tine Abdullah,altfel baiet destept.

   Toate faptele au consecinte neprevazute,iar faptele americane au cu atat mai mult. 😀

   • Pai cum ce armata de stabilizare? Cea din ipotezele lui Marius. La aia ma refeream. Acum nu stiu cate fapte americane sunt aici in afara de logoreea cu democratia si cate fapte sunt ale monarhilor de pe baltile cu petrol din golf. Tocmai din cauza pataniilor din Libia si Egipt mai ales cred ca americanii ezita sa sustina rebeliunea prin interventii mai consistente. La fel si aliatii mai galagiosi ca Franta si MB si… 🙂 . Acum ma intreb asa de dragul teoriei conspiratiei daca nu cumva in tumultul din Siria Omar Hayssam nu va avea cumva o moarte accidentala datorata unui schimb de focuri sau unui atac al “rebelilor” .

   • Israel aliat cu Hezbollah! Israelul, SUA si Arabia Saudita se afla in spatele jihadistilor, cum sa se alieze cu Hezbollah. Toata tarasenia asta e menita sa loveasca exact in aliatii Iranului – regimul Baath din Siria si apoi cu manta in Hezbollah.

 • -spetsii sunt la sol de la inceput, pe post de “consilieri”. sunt prezenti atat in regimentele din garda republicana sau de parasutisti/fs, cat si flying solo. s-au schimbat niste lovituri fara manusi, vezi cazul yuri ivanov
  -quds la fel. si ei au patit-o, cazul hassan shateri
  -de la inceput au fost si fortele speciale turcesti-okk si cei din qatar
  -tot de la inceput sunt si isa,sad-paramilitarii cia,sas,paramilitarii mi6,paramilitarii dgse si 13 rdp. it’s the sof olympics
  – hezbollahul e controlat 100% de quds. aliati de facto cu israelul? nici macar in alta viata

  rezultatul dupa 2 ani e ca assad e inca la putere, de-asta s-au schimbat liniile la dc

 • E chiar incurcata treaba acolo, Siria, Cipru, banii oligarhilor rusi din Cipru, rezerve de gaze naturale, alti barosani morti in mod suspect zilele astea (Berezovski si am inteles ca si avocatul lui Abramovici a fost gasit nu demult plutind pe Sena), pozitii strategice etc.
  Am citit niste teorii mai ceva ca intr-un roman din ala de spionaj si conspiratii globale hehe
  Razboiul asta subteran se poarta la o scara globala si nu e doar militar prin diversi “pioni” sau forte speciale ci si unul economic, informational (inclusiv cu asasini si spioni peste tot), legat de resurse naturale, financiar etc.
  Scopul final zic eu ca e tot caderea Rusiei (mai ales daca pierd mare parte din veniturile aduse de exportul de gaze si petrol rusii vor avea mari probleme, sa nu uitam nici ca China se inarmeaza la un nivel incredibil, i-a depasit de mult pe rusi la fonduri alocate, se apropie de o treime din bugetul SUA parca)

  • comparatia dintre bugetele militare china/us trebuie facuta tinand cont ca la americani procente serioase se duc pe salarii si tot felul de cheltuieli cu personalul. apoi logistica as zice ca e mult mai ieftina la chinezi (sunt cei mai ieftini din lume).
   samd

   altfel, experienta ne invata ca in momentul in care o campanie subversiva nu are rezultate se trece la next level- unconventional warfare, adica fos la sol (checked), iar daca nici asta nu tine se trece la razboi pe fata, preferabil cu cat mai putini boots on the ground (cu explicatiile de rigoare gen democratie, libertate, drepturile omului, floricele pe campii, ca prostia e multa pe lumea asta, iar banii wahabitilor asijderea)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: