Geopolitica

Nu aveti bani pentru invazie? Va dam noi!

Iasomia continuă sa... arda

Iasomia continuă sa… arda

Așa grăit-a Secretarul de Stat John Kerry ieri la audierile din Senat, făcând referire la “state arabe”.

Cin’ să fie oare? Să fie Arabia Saudită și Qatar-ul?

Nuuuu, n-are cum! Planificatele atacuri impotriva Damascului se vor a fi doar o lecție dată lui Assad, nicidecum o tentativă fațișă de schimbare a regimului…

Mai exact,Kerry a declarat urmatoărele: ”Referitor la țările arabe, acestea s-au oferit să suporte costurile. A fost un da hotărât. De fapt, unii dintre ei au spus că dacă Stalele Unite sunt pregătite să meargă până la capăt, așa cum am făcut-o anterior în alte locuri, vor suporta toate costurile. Asta arată cât de dedicați sunt. Această variantă nu este luată în considerare, nimeni nu vorbește despre așa ceva.”

Cu alte cuvinte, saudiții vor capul lui Moțoc Assad. Și nu se sfiesc să facă recomandări referitoare la detronarea lui.

Legat de implicarea saudită în treburile personale ale sirienilor (și nu numai) Seyyed Mohammad Sadeq Kharrazi, fost ambasador al Iranului în Franța și la Națiunile Unite (departe a afi extremist în relația Teheranului cu Vestul, arhitectul încercării de detensionare a relațiilor și reconciliere cu Washingtonul din 2003) observa, într-o analiză cu titlul Chemical Catastrophe in Damascus câteva aspecte dubioase:

Premierul Iordaniei, Abdullah Ensour a vorbit despre obținerea de ajutor tehnic din partea Statelor Unite, ca urmare a unor suspiciuni legate de posibila utilizare a gazelor de luptă în conflictele din regiune. La doar 48 de ore în presă au început să apara în presă primele fotografii cu victimele atacului cu sarin.

Atacul cu sarin din suburbiile Damascului a avut loc la câteva zile după eșecul negocierilor de la Moscova dintre Bandar bin Sultan și Putin, ocazie cu care sauditul a ”avertizat” că un incident catastrofic va avea loc în regiune.

Și în încheiere un citat:

The new plan drawn up by Bandar and the secret service of Saudi Arabia aims to create a so-called “Sunni Hezbollah” as counterbalance to the Lebanese Hezbollah movement. The main goal of a meeting that Bandar held with [Lebanese political figures] Samir Geagea, Walid Jumblatt, and Saad Hariri was to form military resistance forces against the Lebanese Hezbollah.

E?

Cum suna asta?

– Marius Constantin –

 

2 Comments

  • Si uite asa se leaga totul…cu faptul ca Rusia trimite in zona nave de debarcare pe care le vor folosi in Siria. De asta este Putin atat de inversunat in a-l para pe Asaad. Si eu cred ca Arabia Saudita va avea un vecin nou pe harta non arab.
    O sa moare de bucurie cand se vor invecina cu “trupele de mentinare a pacii” / ocupatie rusesti care vor stationa in Siria.
    Si urmeaza la primire cu iasomia cine sa fie oare – Arabia Saudita ca prea s-a jucat de-a puterea regionala!

  • un articol f bun pentru a explica situatia din zona o da Ryan Crocker
    http://yaleglobal.yale.edu/content/containing-fire-syria

    fost ambasador american acolo (explica de ce nu e bine o interventie, si povesti frumoase de groaza din folclorul bastinas la care marea administratie a inchis un ochi, ca nu ii intererseaza) “Syria’s current fight didn’t start in 2011. The history helps explain the ferocity on the part of both the regime and opponents.”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: