Armata Romana Fortele Navale

Noutate relativa in programul de modernizare a Marinei Militare

Instalatie Mobila de Lansare a rachetei antinava Styx

Instalatie Mobila de Lansare a rachetei antinava Styx

Cu ocazia împlinirii a 155 de ani de la înfințarea Marinei Militare de către Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în ultimul număr al revistei Marina Română a fost publicat un mesaj al ministrului Apărării.

Ministrul Mircea Dusa a atins in mesajul transmis și subiectul modernizării Forțelor Navale, punctând obiectivele deja realizate, respectiv lucrări de reparații extinse prin care au trecut anul trecut 13 nave, programele de modernizare în curs, faza a doua de modernizare a elicopterelor IAR-330N și programele de modernizare care ar urma să fie implementate în viitorul imediat, fiind vorba despre modernizarea fregatelor T22 pentru care ar exista în bugetul anului 2015 credite de angajament.

De asemenea au fost reiterate programele de perspectivă care vizează dotarea marinei cu nave și sisteme noi:

– Corveta Multifuncțională

– Nave Vânătoare de Mine

– Modernizarea Navelor Purtătoare de Rachete

– Remorchere de port și radă

– Complexul de Rachete Sol-Navă

Atrage fără indoială atenția programul de dotare cu rachete sol-navă, care spre deosebire de celelalte proiecte despre care se discută în spațiul public de 10 ani, reprezintă un element de noutate, existența unui astfel de obiectiv a fost evocată de către ministrul apărării și în interviul pe care l-a acordat emisiunii „Lumini și Umbre” din data de 29 august 2015 în care sa vorbit despre realizarea unui sistem de apărare de coastă compus din rachete sol-navă.

In niciuna dintre ocazii însă nu a existat un mesaj explicit din care să reiasă fie că este vorba despre intenția de achiziție a unor sisteme noi de rachete sol-navă, ori despre modernizarea sistemelor deja existente în dotare.

– David Victor –

 

19 Comments

    • Pe Tarantule nu se poate monta un sistem de racheta AA care sa dea jos, in timp util elicopterul si cele 4 rachete antinava?

     • Touche!
      Este cu dus si intors tarantule vs. Type 22.
      problema este ca din punctul meu de vedere nicuna dintre optiuni nu este optima pentru marina Romana.
      Pe de alta parte 3 Tarantule dotate cu rachete moderne pot hartui lejer o nava de tipul Type 22 sau Marasesti mai ales ca exista litoral si iesire la mare si in zona Deltei.

     • @ George Visan – razboiul este joc de echipa tocmai ca nu o pui pe Tarantula sa lupte singure impotriva unei fregate.
      Nici fregata nu lupta singura de-obicei decat la amarasteni.
      Tarantulele lupta in haita, depinde de tine cum poti asigura protectia antiaeriana si daca o poti face eficient, unde este conceptul de netcentric warfare?
      Oricum sunt complet de acord cu MiahiS ca primul pas ar fi rachetele mobile antinava cu baza la tarm, este cel mai ieftin si poti sa te asiguri ca nu debarca nimeni usor in zona litoralului.

      • Tu ai trei tarantule – din care 1 sau 2 sunt operationale tot timpul. Trimiti 2 tarantule impotriva unei fregate separate de grupul sau de lupta, dar care elicopter la bord. Elicopterul le detecteaza inainte sa ajunga in apropierea fregatei. Alerteaza fregata si concomitent lanseaza 2-4 rachete impotriva uneia dintre tarantule. Tarantula 1 e scoasa din joc. A doua tarantula este angajata de fregata cu armamentul de bord inainte sa lanseze o salva de rachete. Case closed.

       1. Ai prea putine vedete purtatoare de rachete care sa aiba un impact militar impotriva unei grupari navale inamice.

       2. Sunt nave cu valoare militara scazuta, cu sisteme de armament invechit, care au 25 de ani de serviciu. Sunt tocmai bune de casat.

     • @ George Visan – tu vorbesti de Tarantule nemodernizate, eu vorbeam de Tarantule modernizate. In momentul modernizarii toate 3 Tarantule sunt disponibile.
      Fregata este departata de grupul de nave, are elicopter naval.
      Elicopterul detecteaza Tarantulele dar este doborat de o patrula de F 16 MLU.
      Fregata lanseaza rachetele cam de la aceeasi distanta de la care si Tarantulele ajung in pozitie de tragere, 1 dintre cele 4 rachete isi ating tinta restul fiind interceptate de CIWS. Cele 3 Tarantule lanseaza 3 x 6 rachete din care 2 ating tinta restul fiind interceptate de CIWS-uri ca deh este fregata si probabil ar trtebui sa aiba CIWS-uri mai eficiente.
      Din cele 2 rachete fregata se scufunda – case closed.
      Ai ramas cu 2 Tarantule ai pierdut una singura intre timp Fregata este baldabac la fund si adversarul pune X si pe un elicopter naval. Care elicopter ma indoiesc ca poate cara 4 rachete antinava suficient de mari pentru a da la fund dintr-o singura lovitura(racheta) o nava Tarantul.

 • Daca tot inoim flota aeriana cu F-16 la mana-3-a de la portughezi de ce sa nu inoim si flota maritima…..cica mai au englezi niste nave la mana-3-a…..Nooo…..cum ar zice Piturca…

 • In afara de ultimul punct,toate is waste of time&money.
  MM avea utilitate ca instrument al MAE in lumea pasnica ante 2014.
  Care avea marele defect ca se putea schimba rapid.Surprize-surprize,s-a schimbat.

 • Actualmente, cel mai capabil activ pentru forțele navale rămân… foțele aeriene!
  Rachetiștii costieri primesc fonduri de modernizare, însă până la definitivarea capacității frecatelor, tot sburătorii reprezintă miezul nucii, nu-i așa?
  De aceea, grăbirea în pas alergător a achiziției celei de-a doua escadrile de F-16 e prioritatea interarme, dincolo de refacerea capacității terestre.

   • Nu cumva sunt altele întrebările? Rachetele or fi simple și eftine, dar nu-s flexibile și pot fi inutile în anumite contexte. Escadrila aduce capacitate generală nu doar AA, pe mare, sau nu doar pt asalt punctual. Însă de acord că e scump, cum și blindatele sunt, navele, cam tot.

    • De acord ca esti flexibil.Intrebarea este daca ai nevoie sa fii atat de flexibil?E o sarcina simpla.Sa descurajezi actiunile flotei adverse prin preajma litoralului.Bonus,eliminarea sau reducerea traficului naval de orice fel in raza lor de detectie.Care intamplator conduce,partial,la eliminarea AA navala.

     Aspectul nr 2 e ca rachetele sunt infinit mai putin vulnerabile.Nu au nevoie de o pista si toata infrastructura.

     Oricum,daca am un dinte nu e cu aviatia.E cu flota.La ce o mai tinem in halul asta,nu voi pricepe.Bine,,din motive de eficienta nu pricep,insa is si alte motive,ce tin de factorul uman.Oricat am baga in ea,Ivanii ar cheltui mai putin cu rachetele care o dau la fund.

 • Stie cineva cat ar dura modernizarea efectiva a fregatelor? De cand ar intra in santier pana ce ar reintra in balta neagra combat ready? 🙂

 • Pai rusii aduc submarine in M.Meagra si noi cumparam rachete, modernizam fiare vechi si salvam calmarul de la turci. De capacitati de descoperire si contracarare a submarinelor adverse IOC. Alah akhabar!!!

 • Nu era rău dacă se lua în calcul și cumpărarea în viitor,cândva, a măcar 2 submarine cu propulsie convențională de ultima generație ,poate chiar A 26,care sunt mult mai letale pt flota ruseasca decât cele doua fregate cumpărate din UK. iar pt lupta AS,ca și nave de suprafață, corvetele multi rol de ultima generație sunt mai ok și mai ieftin de exploatat fata de fregatele noastre vechi.
  Aviația militara ne permite,teoretic,sa lovim la distanta,inclusiv Moscova,datorita razei de acțiune a lui F16.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: