Armata Romana Fortele Aeriene Fortele Navale Fortele pentru Operatii Speciale Fortele Terestre

Noua tinuta militara incepand cu 2017

Noua ţinută militară a Armatei României îşi va face apariţia începând cu anul 2017. Haideţi s-o vedem împreună…

noua tinuta militara 2017

Noua tinuta militara

Armata României intenţionează ca începând cu anul 2017 să introducă în serviciu un nou model al costumului pentru instrucţie.

Principalele elemente de noutate ale prototipului noului costum pentru instrucţie sunt coloristica (desenul mozaic fiind format din cinci culori – kaki-bej, verde, maro închis, maro deschis şi bej deschis), croiala, ajustarea în talie şi dublarea zonelor cu solicitare maximă.

Materialul de bază are o nouă compoziţie fibroasă, respectiv 50% bumbac şi 50% poliamidă, prezintă o reţea filamentară ripstop, ceea ce măreşte rezistenţa mecanică şi cea coloristică, asigurând un confort termic superior indiferent de anotimp.

noua tinuta militara 2017

noua tinuta militara 2017

Noul model de ţinută de instrucţie, cu pastelizare unică va fi folosit pentru toate zonele în care militarii Armatei României vor desfăşura misiuni.

Primele 250 de ţinute de instrucţie, cu pixelizare unică, vor fi confecţionate prin modulul „croitorie” din subordinea Comandamentului Logistic Întrunit şi vor fi testate de soldaţi-gradaţi profesionişti din unităţi militare din compunerea categoriilor de forţe. Perioada testării se face până la finalul trimestrului III al acestui an.

noua tinuta militara 2017

noua tinuta militara 2017

Ulterior perioadei de testare vor fi întocmite specificaţiile tehnice finale pentru noul model de ţinută de instrucţie, proces urmat de demararea şi desfăşurarea procedurilor de achiziţie conform specificaţiilor tehnice finale avizate şi aprobate.

Achiziţionarea şi distribuţia articolelor din compunerea noii ţinute de instrucţie în vederea echipării efectivelor Armatei României se va realiza începând cu trimestrul I din 2017.

Articolele din compunerea ţinutei de instrucţie, cu pixelizare unică, pentru toate zonele în care militarii Armatei României desfăşoară misiuni vor fi folosite de militarii români atât în ţară, cât şi în misiunile desfăşurate în afara teritoriului naţional, respectiv în zonele temperate şi zonele calde (deşertice).

noua tinuta militara 2017 pz4

noua tinuta militara 2017

Vesta multifuncţională cu buzunare modulare este un produs destinat transportului muniţiei şi materialelor.

Are posibilitatea de ajustare în părţile laterale şi la umeri, cu structura de bază din urzeală tip fagure pe care sunt fixate chingi transversale ce permit fixarea şi repoziţionarea buzunarelor.

Buzunarele au dimensiuni şi forme diferite, cu destinaţie stabilită (încărcătoare, staţie radio, tomfă, baionetă), iar poziţionarea acestora este aleasă în funcţie de opţiunea luptătorului şi de specificul misiunii.

noua tinuta militara 2017 pz3

noua tinuta militara 2017

Se sprijină pe umerii luptătorului, are un sistem de ajustare a lungimii şi un sistem de prindere prin chingi, la bază, în faţă se închide cu fermoar, iar în lateral ajustarea se face cu un şnur trecut prin capse.

Vesta are în regiunea omoplaţilor un mâner de recuperare, folosit pentru apucarea şi tragerea luptătorului în misiunile de salvare.

Sursa: Armata României

19 Comments

 • Ideea unui model unic nu mi se pare foarte reușită… Americanii au încercat și au renunțat la ea după nici 10 ani… Pe de altă parte acum ceva vreme DPA/ACTTM aveau în teste o ținută adaptată la relieful României. Casca PASGT e demodată. Și vesta antiglonț unde e?

 • Super uniforma! Veste buna cu introducerea vestei de asalt, pana acum am observat mai multe modele, evident “capatuite”, nimic uniform.
  Sper sa fie schimbat si modelul castii, nu stiu cata protectie ofera dar cu siguranta e mult, mult prea voluminoasa. In 2008 am purtat si eu pe cap o astfel de casca la o expozitie de tehnica militara (cea actuala din teatrele de operatii) . Era intr-adevar usoara, bine fixata prin punctele de prindere, dar mult prea voluminoasa. Probabil e un chin sa porti modelul asta de casca in spatii inchise precum TAB-ul.
  Oricum, o veste buna!

 • Poze la poze, scuze calitatea.
  Bocanci maro cu fermuar. http://i.imgur.com/Bm3E0ba.jpg
  Veston cu pliuri stil rochita http://i.imgur.com/mxGrxKU.jpg
  Si nu, velcro nu exista, ne-am intors in timp. http://i.imgur.com/VbRTqCm.jpg

  Ca si culori pentru pattern de camuflaj, e un pic mai nimerit ca ala pixelat care era mult prea verde viu. Dar chiar si asa, e naspa, se vede un pic de munca comunista in realizarea lui si mai putin cercetare.
  Croiala e naspa, faptul ca s-a intors lumea la nasturi e un mare pas inapoi de la velcro. Bocancii sunt total gresit conceputi. Chiar era asa de greu sa puna niste scai pe umeri si pe piept asa cum ati facut la ecusoanele nominale?
  Iar vestuta aia, e o chestie care o aveau americanii acum 25 de ani…oricum e degeaba, baioneta si portul tot pe centura o sa se prinda.
  PS: Unde sunt toate chestiile faine din uniforma care a testat-o FOS, cu combat sirt, cu scai si toate cele? Despre care scria si in Observator? Cum s-a ajuns de la aia care era in teste la asta care este deja aprobata?

 • Uitându-mă la reacțiile militarilor de pe fb, MApN s-ar putea să întârzie intrarea în înzestrarea a noii ținute de luptă. E absurd să faci battle dress din 50% bumbac & 50% poliamidă…

  E într-adevăr un pas înapoi, mai ales vesta utilitară – mai bine stardizau ptr toată armata vesta de la FOS, prezentată și aici. Nu comentez patternul însă era de preferat ca meterială să fie 80-90% bumbac…

 • Armatele lumii au trecut de mult timp la Extended Cold Weather Clothing System sau echivalente, na, sistem bazat pe conceptul de “layering”, “straturi”, dezvoltat de montaniarzi / marile firme de echipament sportiv. Noi am avut grijă să facem camuflaju’ cât mai apropiat de multicam-ul americanilor şi al englejilor, astfel încât purtatul unei, de exemplu, Parka cu goretex să se integreze cât mai smooth în tabloul general.
  Aţi încercat vreodată o ţinută din asta, de-a noastră. cu “scurta matlasată”, şi să încercaţi să parcurgeţi 100 de metri prin zăpadă?

 • Salut, am primit azi noua tinuta militara, de fapt am primit doar 2 perechi de pantaloni un veston si o capela, fara tricou si fara camasa, cica ar trebui sa o purtam ca s ao testam dar stau si ma intreb cum sa purtam veston pe caldurile astea? Oare nu se da tricou si camasa sau nu am primit eu? Daca nu se da e goarte nasol, vestonul e destul de gros si daca trebuie sa il purtam o sa mor de cald in el, a mai primit cineva tinuta si la fel nu a primit tricou si camasa?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: