Marină

Norvegienii au decis sa nu repare fregata scufundata

Guvernul norvegian a decis să nu repare fregata HNoMS Helge Ingstad care s-a scufundat în fiordul Hjeltefjorden la finalul anului 2018.

HNoMS Helge Ingstad

HNoMS Helge Ingstad

Ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, a declarat că este de preferat valorificarea navei decât repararea acesteia.

Un raport întocmit de către Norwegian Defence Materiel Agency (NDMA) a arătat că ar fi necesari aproximativ 1,65 miliarde de dolari pentru repararea fregatei care a petrecut patru luni scufundată aproape complet, existând chiar îndoieli legate de reușita lucrărilor de reparații.

Comparativ, construirea unei nave noi, similare, ar implica o finanțare în valoare de aproximativ 1,53 miliarde de dolari.

HNoMS Helge a fost implicată în luna Noiembrie a anului trecut într-o coliziune cu un petrolier în fiordul Hjeltefjorden, în apropiere de Bergen. După incident, toți cei 137 de membri ai echipajului au fost evacuați iar nava a fost eșuată intenționat în încercarea de a preveni scufundarea acesteia în ape adânci. La scurt timp, fregata a alunecat de pe stânci și s-a scufundat aproape complet.

Fregata a fost ridicată la suprafață și transportată în baza navală Haakonsvern în luna Martie a acestui an. Navei i-au fost astupate găurile și a revenit pe apă în luna Aprilie.

Marina și ministerul Apărării au identificat echipament valorând între 11 și 45 de milioane de dolari, care ar putea fi salvat și folosit ca piese de schimb pentru celelalte nave ale clasei de fregate Fridtjof Nansen.

Transformarea fregatei Helge Ingstad în epavă are consecințe semnificative pentru capabilitățile de apărare ale Norvegiei.

Iulian Iamandi

1 Comment

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: