Marină

Norvegia a testat utilizarea navelor civile pentru Conceptul de Aparare Totala in cadrul exercitiului Trident Juncture

Ministerul Norvegian al Apărării a utilizat nave comerciale pentru a testa noul concept de operații ca și parte a exercițiului NATO Trident Juncture. Trident Juncture se desfășoară în Norvegia și implică participarea a treizeci și una de țări.

Stril Mar

Stril Mar

Compania norvegian Simon Møkster a dezvăluit că nava de aprovizionre Stril Mar din proprietatea companiei a luat parte activă la exercițiul Trident Juncture pentru a ajuta țara să testeze Conceptul de Apărare Totală, concept care a implicat militari și tehnică de luptă, dar și multe departamente și autorități civile.

Stril Mar a fost scoasă din operațiile normale și a găzduit la bord alături de echipajul civil un echipaj militar format din MARCSS (Maritime Combat Service Support). Nava a primit misiuni de reparații ușoare, aprovizionare cu combustibil și sprijin logistic.

Acest concept militaro-civil este numit STUFT (ship taken out of trade).

“To be able to test this capacity during Trident Juncture will enable the Armed Forces to support vessels that are in operation in a better way. Immediately, we will test the preparedness and civil society’s ability and willingness to support the Armed Forces in the framework of the total defense.”

A declarat căpitan-comandorul Frode Staurset din MARCSS.

Iulian Iamandi

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: