Aviaţie

Nordic Air Meet, la final

Decolare Gripen (foto Louise Levin)

In perioada 27 august – 7 septembrie F21 Norrbotten a fost gazda exercitiului multinational Nordic Air Meet 2012. La exercitiu au participat 6 tari (Suedia,Elvetia, Marea Britanie, Danemarca, Finlanda si Statele Unite prin USAFE). Din cele 65 de aeronave participante la exercitiu, 20 au fost Gripen ale escadrilelor 211 si 212 (F21 Norrbotten) 172 (F17 Blekinge) – escadrila de antrenament. Suedezii au mai pus la bataie un punct aerian de comada ASC 890-SAAB 340 AEW&C, si o cisterna aeriana C-130/T Hercules.

Elveienii si finlandezii au venit cu F-18 Honet, Britanicii au adus Tornado GR4 iar danezii si americanii au participat cu avioane F-16 (americanii au mai participat si cu o cisterna KC-135).

Numarul Maxim de avioane aflate in aer la un moment dat a ajuns la 54. S-au acumulat 1550 ore de zbor, iar suedezii au lansat in poligonul Vidsel 25 bombe ghidate laser tipul GBU-12.

Din partea Suediei au mai participat: Statul Major General (Högkvarteret), Salvamari (Livgardet), I19, A9 – Flotila de Elicoptere a Fortelor Armate (Helikopterflottiljen) si Scoala Militara de Zbor – Luftstridsskolan.

Cate doua iesiri pe zi (una dimineata, una seara) au fost executate din mai multe baze aeriene: F 21 in Luleå si Vidsel (in Suedia) si doua baze aeriene din Finlanda: Rovaniemi si Halli.

Mai jos cateva fotografii facute de Louise Levin pe parcursul exercitiului:

SAAB 340 AEW&C

Gripen si Hornet

F-16 al USAFE

Sursa text si foto:
Louise Levin, via Forsvarsmakten

– Griffon236 –

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.

3 Comments

 • Care a fost rezultatul acestui exercitiu aerian?Care a fost prestanta Gripenului versus F16, F18 si Tornado?
  Asteptam cu mult interes cat mai multe detalii despre acest exercitiu.

 • Presupun ca suedezii au folosit doar Gripen C.Era interesant sa vedem evolutia prototipului Gripen NG.
  Americanii ce versiuni de F16 au folosit?Block 40-52?

 • rezultatele oficiale le gasesti in sursa:
  2 iesiri pe zi timp de 9 zile, realimentare in aer la fiecare iesire, bombe ghidate aruncate in poligon la vidsel (25 doar suedezii), 1550 ore de zbor cumulate pentru toti zburatorii…
  si inca o treaba despre care n-am mai avut timp sa scriu, intamplata pe 6 septembrie cu un F-16 danez: din cauza unei scurgeri de hidrazina, hangarul in care se afla avionul a fost evacuat de urgenta, iar avionl tractat la distanta sigura. echipele de interventie au…intervenit ( 😀 ) in timp util. nu au fost victime

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: