Aviaţie

Noi vrem…Stealth

F-15 SE (via Flight Global)

F-15 SE (via Flight Global)

Cinsisprezece foști comandanți ai Forțelor Aeriene ale Coreei de Sud s-au prezentat cu jalba-n băț la Presedintele sud-coreean, doamna Park Geun-hye.

Ofițerii au cerut într-o mișcare a la 1907, pământ funcții stealth pentru programul F-X în valoare de 7.6 miliarde de zgomoței verzi, ce prevede achiziția a 60 aeronave multirol de mouă generație.

“Originally, the Air Force gave priority to the capabilities of fighter jets in order to respond to threats from North Korea or potential threats from neighboring countries. But if the project is implemented under the current parameters, the Air Force would have to select the F-15SE, which has poorer stealth function,”  au scris în jalba către împărăție foștii aviatori. Cam toți au avut aceeași părere, excepție facând șase foști comandanți ai RoKAF pe motiv de probleme medicale sau lipsă din peninsulă.

Dintre cei trei candidați înscriși în competiția F-X, doi – F-35A Lightning II (al Lockheed Martin) și Typoon (al concernului Eurofighter) –  au fost descalificați pe motiv de preț prea mare. Favoritul, F-15 Silent Eagle al celor de la Boeing – câștigător la puncte datorită prețului – este considerat de foștii șefi ai aviației coreene ca fiind necorespunzător din punctul de vedere al observabilității reduse. Pe acest criteriu, cel mai potrivit ar fi copilul-problemă al LM, cu singurul avantaj evident că ar fi mai invizibil decât vulturul tăcut.

Totuși, foștii militari nu au solicitat o nouă competiție, conștienți fiind de golul de capabilitate în care s-ar afla RoKAF, ci au recomandat Președintelui să vâre mai adânc mâna în buzunarul public pentru suplimentarea bugetului destinat achiziției.

Via:
Chosun

– Marius Constantin –

16 Comments

 • Ce inseamna sa fii responsabil si sa ai o reactie fata de decizia politica..
  Ar fi buni si pe la noi cativa “fosti comandanti” de acest fel..

    • Stai asa ca nu au fost toti yes men-i.

     Chelaru din calitatea lui de sef SMG prin 2000 se apuca sa urle ca vor sa ne ia Klingonienii(?), Dobrogea si ca trebuie sa ripostam militar la treaba asta, a mai spus si alte truisme traznite, la 13 ani dupa ce l-au dat afara se vede treaaba ca nu era chiar cu toata tigla pe casa, numai de otevisme si dacomanii sa tinut, general de categoria Lorin Furtuna&Magda Ciumac..

     Mihail Popescu iesea in 2003 sa spuna ca nu le dau aia de la guvern toti banii care i se cuvin prin buget MApN-ului, a doua zi si-a cerut scuze si peste un an si ceva a pupat Piata Independetii cand s-a sters cu regulamentele militare, legile Romaniei si bunul simt la c.. asta nas, find si sef la SMG si cantidat pt parlament, inscris in partidul stat al alora care nu ii dadeau bani, tot tacamul :))

     Gen Frunzeti a criticat in 2008 public afacerea Piranha, poate avea dreptate, mai nasol este ca sa ales praful definitiv de afacerea asta, ce TAB-uri avem acum sunt de rasul curcilor iar noi un APC de categoria Piranha nu cred ca vom vedea prea curand, TBT-ul nostru daca se va face cel mai probabil va iesi mai scump si mai slab decat Piranha, dar ma rog macar sa il faca pe asta pt ca va fi un progres fata de ce avem acum.

  • Gresesti! Toti fostii comandanti ai securitatii si armatei romane sunt foarte capabili! De aceea si sunt acum foarte bine… Toti sunt bine si au un viitor foarte bun, dar si-au folosit inteligenta si relatiile in scopuri personale si nu pentru tara… Crezi ca degeaba a fost executat Ceausescu? :)))

   • Personal ma indoiesc de profesionalismul unor comandanti din MAPN-ul lui Ceausescu.Simt practi si experienta de razboi modern, zero, la toti.
    Cei de la Securitate au fost ok, insa doar pentru regimul totalitar cand multi transpirau cand vedeau o legitimatie de securitate.Ce reprezinta azi o legitimatie de SRI?Efect psihologic 0 la marea majoritate a oamenilor.
    Ai perfecta dreptate in ceea ce priveste modul cum si-au folosit inteligenta si relatiile dupa decembrie 1989.

 • Domnilor, nu pot sa va raspund decat cu un citat:
  I’m not shocked by this.

  I’m not surprised.

  I’m also not stupid.

  Lockheed Martin is putting on a full court press in S. Korea. Can you smell the desperation? Can you sense the fear? This corporation built a house of cards, fooled the entire DoD, built up a belief that their plane is the only solution and now that they’re meeting resistance in the form of fiscal reality they’re panicking.

  But the craziest thing is that these generals don’t want price to be a consideration! I mean really? Seriously? Not a consideration for an “affordable” fighter? Not a consideration for a fighter that was suppose to be cheaper to operate than a F-16?

  These generals just invalidated the very airplane that they’re seeking to endorse. Amazing.
  Via SNAFU-Solomon

  Omu’ e un fost sustinator inrait al F-35 (pentru Marines in special)…Da’ na! se mai schimba parerile

  • Acum e un dusman infocat, pentru ca F-35 (zice el) a anulat programul transportorului amfibiu pentru Marines (vezi si “sequestration”).
   Mde …

 • Totul e relativ, iar in politica.. si mai si.. 🙂
  Ideea e ca Japonia dezvolta un stealth, cel putin intentioneaza sa.., iar cand Japonia intentioneaza sa..
  China, idem.., Federatia rusa..
  Sa nu uitam ca nu este Coreea de Nord singurul “adversar” al Sudului..
  Prefer sa cred ca nu este doar un grup de lobby..
  Avand in vedere ca vorbin totusi de Coreea de Sud.. s-ar putea sa nu ma insel..
  Cine stie..
  Pretul mai mic este esential doar cand iti ofera acelasi nivel de calitate ca si al contraofertei..,(cel putin la oameni/tari seriosi/serioase..)..
  Degeaba cumperi 10 avioane x 2 lei/bucata pe care ti le doboara un singur avion de 10 lei/bucata..
  Ai castigat -10 lei si -10 piloti morti..

 • Clauza pentru “stealth” era trecuta, daca nu gresesc, in programul F-X.
  Oare de ce armata insista pentru asa ceva ?
  Dinn cauza conflictului cu Coreea de Nord ? Nu pare plauzibil.
  Pentru ca Japonia vrea F-35 ? :-\
  Din cauza lui J-20 & J-31 ? 🙂

 • Off-topic total : As dori sa comunic dvs. si tuturor cititorilor ca :
  1. Astazi se implinesc 100 ani de la moartea lui Aurel Vlaicu, prilej cu care la Banesti se va organiza o ceremonie, incheiata de survolarea monumentului aviatorului-pionier de catre Iacarii Acrobati.
  2. Tot astazi se implinesc 165 ani de la Batalia din Dealul Spirii (data de la care se trage si numele Caii 13 septembrie). pentru mai multe detalii folositi wiki 😉

  O zi frumoasa resboinicilor!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: