Diverse Terestre

Neva, Dolarii si Polonezii

Lansator 5P73 pentru S-125 Neva

Mare veste, mare, taman de la granita de nord a NATO, de la amicii nostri polonezi.

Zice-se, polonezii au analizat problema, au intors-o pe toate partile si au ajuns la concluzia ca nu au bani sa cumpere numai jucarele noi, asa ca au decis sa mai si modernizeze din vechituri. Drept pentru care, la Varsovia, Ministerul Apararii a anuntat intentia de a moderniza 6 regimente dotate cu S-125 Neva (alea care la noi si-au dat obstescul sfarsit, fiind retrase).

“We expect that the modernization of these missile systems will allow us to extend their service life by a further 10 to 12 years”, declara  Czeslaw Piatas, adjunctul ministrului apararii.

Modernizarea celor 6 regimente de Neva ar urma sa-i coste pe polonezi 300 milioane de zloti (cam 98 milioane de zgomotei verzi), si se incadreaza intr-un plan mai complex de consolidare a apararii antiaeriene, o alta directie urmata fiind cea a sistemelor VSHORAD, reprezentate de sistemul POPRAD cu rachete Grom, al celor de la Bumar.

POPRAD cu rachete Grom, aici pe sasiu AMZ Zubr

Mai mult ca sigur, cele 98 milioane $ vot merge catreWojskowe Zaklady Elektroniczne (WZE) din Zielonka, fabricantul polonez de sisteme de rediolocatie.

Sursa:
DN

18 Comments

  • nu numai chiorete e de vina..(si nu doresc sa-i iau apararea ca si el are partea lui de vina) ci TOTI conducatorii Romaniei de dupa 89’…daca a existat un singur conducator care macar 1% sa-i pese de Romania eu sunt Papa….La polonezi e alta treaba…se cunoaste influenta nemteasca-politicienii au inceput sa lucreze si pentru popor, nu numai pentru ei….

   • Or fi de vina toti conducatorii post decembristi dar aia dinaintea lui … in cazul asta particular la sfarsitul anilor 90 au schitat un plan de dotare pe termen mediu care prevedea inlocuirea Neva,in 2002 au hotarat achizitia rachetelor HAWK sh,in 2004 au semnat contractul si platiti banii,iar in 2005 ca o consecinta a demersurilor astora rachetele au sosit in tara,comandantului suprem al armatei din anul 2004 incoace ii mai ramanea doar sa se ingrijeasca ca aceste rachete vor fi modernizate la standardul HAWK XXI,lucru care nu sa intamplat…lucru valabil si in cazul celorlalte programe de inzestrare ale armatei si nu numai,situatie din infrastructura,energie,sanatate,educatie,diplomatie,dezechilibrele economice etc.Pentru tot ce nu sa facut in ultimii 8 ani(si trebuiau sa se faca enorm de multe),exista un singur vinovat,Imparatul Traian,asta a provocat un razboi politic,nu a fost un factor de echilibru intre toate factiunile mafiei politice romanesti,putea foarte simplu sa isi negocieze in numele grupului mafiot propriu finantarea bugetului apararii pentru afacerile cu armament din care sa se umple de bani de ex in schimb sa luat la tranta cu astialalti consecintele.. ca dupa razboi le vedem in toate domeniile mai sus mentionat,sigur ca si partea cealalta este vinovata dar aia au actionat pe principiul actiune-reactiune.

 • CI scrie ca din 1998 sunt retrase de romania

  cu batranele Neva si niste radare de alea sovietice antice in banda metrica cu antene yagi modificate de iugoslavi sa fie si mai “lungi” (citisem ca au schimbat ceva condensatori, si detectoarele de iluminare radar de pe avioanele aliantei nu reactionau la frecventa prea joasa a radarului P18 modificat) – au mai doborat sarbii cate ceva
  Noi inca am pastrat P18, cine stie ce motive or fi avut sa scoata Nevele din serviciu

   • olandezii au facut “phase out” la hawk in 2004 cand era alt prezidente
    ma rog – nu ma pricep
    da e aiuritor modul asta de a face biznis al armatei
    ca si cu fregatele, asa si cu hawk
    sunt ele din 60 ? sunt
    alti au renuntat la ele ? au renuntat – daca renta “modernizarea” foarte probabil ca ar fi facut-o olandezii, in loc sa ni le dea noua
    noi le cumparam (foarte scump) ca fier vechi apoi ni se cer sume aiuritoare pentru “modernizare”

    decat biznisuri de astea cu vechituri care trebuie “modernizate” – mai bine iei de la inceput ceva nou, actual, gata integrat, cu offset pe bune (nu de genul, cumparam cu 4 mil de coco ceva ce altii cumpara cu 2, si alea 2 sunt “offset 100%”)

    ma rog acuma e eterna discutie armament din aceeasi epoca, vestic si rusesc – care e mai bun, referitor la 2 rachete din 1960
    macar polonezii modernizeaza nevele cu echipament produs la ei acasa – e si asta mare lucru – ai oameni calificati in industria de aparare care ii tzii la produs, nu se duc calificatzi la cules de capshuni aiurea ca sa supraveitzuiasca, si e importanta continuitatea asta

    da cu hawk, mie mi se pare aiurea decizia de a le cumpara in 2004, nu ca nu dam acuma cine stie cat la raytheon sau cine o fi sa “modernizeze” ceva de acuma mai bine jumatate de secol
    la fel si cu fregatele ca si hawk – sa ma scuze fanii lor – bani aruncati aiurea , sa le inarmezi bine acuma tot varsta aia o au si metalul oboseste si el

    • Achizitia celor 8 sisteme HAWK din olanda a costat 24,5 milioane euro sau dolari nustiu exact,iar modernizarea lor la standardul HAWK XXI ar mai costa 150 milioane dolari,pare destul de mult dar achizitia a 8 sisteme Spyder sau SL-AMRAAM ar costa cam 400-450 milioane dolari cea ce este destul de mult si nustiu daca ne permitem,cinstit vorbind si din cate stiu altii cu mult mai breji decat noi sunt in continuare operatori de HAWK cum sunt sunt Suedezii,ba astia chiar folosesc o versiune inferioare celei pe care am vrea sa o avem noi,HAWK XXI se pare ca o sa isi cumpere Turcii si Coreea de Sud,se discute si despre Grecia intr-un timp,toate tari cu bugete si ambitii militare muuult peste capul Romaniei,deci nu in toate cazurile achizitia de tehnica sh ar fi problema ci ramanerea ei la stadiul actual,uite in cazul Fregatelor astea in anul 2004 erau nave aflate la jumatatea ciclului de viata planificat pentru Royal Navy,noi le-am luat aproape 200 milioane dolari,modernizarea completa 600 milioane,bine era mai bine sa avem FREMM,dar unul singur costa 600 milioane de coco.

     • uite ce zic astia

      The price was £116m, but Victor Blidea, who at the time was chief of the Romanian naval operations command which took delivery of the two British ships, said the Dutch navy had been offering similar surplus frigates, better-equipped and still in active service, for £40m. He told the Guardian in Bucharest: “We had information at the time about Dutch frigates on sale offered at £20m apiece. They were ‘hot’ ships, ships on duty, and not second-hand ships. The British frigates are not bad, but they don’t fit in the [Romanian] navy’s budget. Their maintenance is too costly. We also have to equip them properly, which is again lots of money.”

      adica puteam avea ceva gata echipat, din serviciul activ cu doar 40 de milioane 🙂

      Nu trebuie sa fie niciodata inzestrarea armatei subiect de shpagi de astea uriase – in cazul de fata shpaga nici macar nu a adus ceva de valoare armatei (parerea mea neavizata, ma rog)
      La fel si cu avioanele alea 48 (eu sper sa mai ramana cateva miguri apte de zbor, nu in serviciu operativ, doar zburate pentru fani, merita atata dupa 50 de ani de serviciu)
      si cu hawkurile

  • trebuiau pastrate shi P-125 Neva/Pechora shi trebuia luat shi Hawk XXI-modenizat plus acum adaugar la ele MIM-104 Patriot variante moderne plus Crotale, Spyder, NASMAS, VSHORAD-Mica, Stinger sau CA-94 modernizat!!!! iar ca tnuri aa tebuie cele de 30, 35, 40 shi 57 mm modernizate tractate sau autopropulsate!!!

   • Shi ce-i sorcova asta? Sau e pomelnic? 🙂

    Probabil ca tunurile AAA de 40 mm cedate de polonezi cand s-au retras prin Romania, au fost casate de peste 50 de ani. Alte tunuri de 40 mm de unde sa avem?

    Au fost modernizate unele sisteme, le poti vedea si pe la Parada de 1 Decembrie. Chiar sunt tractate, nu le imping bipezii.

    Lista ta de Mos Gerila ar insemna probleme imense de logistica, daca ar exista vreodata bani suficienti sa fie cumparate toate cele pe care le enumeri – ceea ce ar fi o mare tampenie – si ar fi probleme de integrare. Lista e un fel de şeaorma cu de toate.

 • Turcii si grecii au XXI, primii din 2008 dupa ce au luat de la belgieni rable mai vechi decat noi dar s-au tinut de proiect; francezii, italienii, spaniolii si suedezii au PIP III ca al nostru, cu modificari minore. Tot din asta sau chiar mai vechi au si israelienii, egiptenii (au o brigada intreaga cu mai putina tehnica decat romanii!!!), coreenii, japonezii (peste 40 de baterii) Bahrain, Jordan si altii de pe langa ei care n-au avut inca banii de SLAMRAAM sau Patriot PAC 3. Olandezii plang acum dupa Hawk, ca nu le-a iesit pasenta cu SLAMRAAM si au o gaura mare intre Patriot si Stinger. Italienii si francezii nu au bani ca sa faca si ei trecerea la Aster 30, asa ca mai pastreaza Hawk. Meads a ramas tot neterminat, Patriot ala nou e scump si doar nemtii isi permit, pana la urma tot rusii au de vanzare mai ieftin, dar nu e voie sa cumperi. Asa ca sa laudam polonezii pentru ca isi stiu interesul si mai dau si de mancare la industria locala. Ar trebui sa operam Hawk-ul asa cum este, tot e mai bun decat SA-2 si tot nu avem bani de nimic altceva. Si mai terminati cu anii ’60, si automobilul are acelasi proiect de la Ford T incoace cu 4 roti si volan pe stanga!

  • Bine. Noi terminam cu Neva, daca si tu termini cu HAWK. 🙂

   Ai zis: “Ar trebui sa operam Hawk-ul asa cum este”. Stii cum este, la noi? Asa vrem sa il operam? In instructie teoretica si pe la defilari?

   Cu SA-2 se trage. Partea proasta este ca in felul in care era gandita apararea antiaeriana a Romaniei, intre SA-2 si CA-94 nu mai e nimic. Ne bazam pe AAA?

   Din pacate pentru toti, ai dreptate in legatura cu banii. Si aici ne doare.

    • Intre un sistem lansator de rachete sol-aer cu raza lunga si lansatorul portabil CA-94 cu raza foarte scurta (care poate angaja tinte evoluand la joasa inaltime) sunt necesare sisteme de rachete cu raza medie si scurta. Neva era sistemul cu raza medie.

     Nu includem aici sistemele de insotire CA-95, OSA, KUB, deoarece au alte destinatii directe si nu participa in mod principal la protejarea obiectivelor strategice de pe teritoriul Romaniei.

  • Pai gandind asa si racheta cu combustibil solid e la fel de la chinezi din secolul 13 incoace

   Upgradele din 1959 de cand a intrat in serviciul operativ – au fost in general la electronica, radare, sistemele de suport etc
   racheta e destul de putin schimbata – au mai modernizat si acolo pe ici-colo ceva dar nu semnificativ, mai mult sa o poata folosi sa intreceptezii scud si derivate de astea

   ce aveau rusii in 59 cand au introdus americanii racheta ? dupa ce tinte trebuiau sa traga cu hawk ? cum manevreaza de exemplu un 21 f13, si echipat doar cu sistemul ala primitiv de iluminare radar cu antena pe deriva, si ce ar face de exemplu acuma un su34 ca suntem la capitolul de rusesti, care are si om dedicat la contramasuri cand e cazul si e si capabil de cu totul alt gen de “tumbe” ca sa scape de o racheta

   si oricum – din ce zice resboiu racheta nu e in serviciul operativ
   decat ceva scos la defilare de 1 Decembrie – parca mai bine dadeau banii pe altceva (inclusiv ce fac polonezii acuma, electronica digitala la nevele lor, facute de o firma locala)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: